От х:

Днес в x:

Показват автентичната носия, която Васил Михайлов носи във филма за Капитан Петко Войвода

    Зала „Възраждане“ в Регионалния исторически музей в Хасково е домакин на част от колекцията от автентичните облекла, използвани при заснемането на 12-серийния телевизионен филм „Капитан Петко войвода“. Сред тях са и носията с ямурлука, която актьорът Васил Михайлов носи в част от сериите. Самият той е от род от село в Беломорска Тракия. Връзката му с Хасково е театъра, на който е директор между 1965 и 1966 година.

    Експозицията, чийто собственик е на Историческият музей в Попово, потапя в усещанията и спомените за духа от популярния телевизионен сериал.

    В Хасково са показани само автентичните народни облекла, които са малка част от експонатите в изложбата. А те са над 100 и включват още накити, аксесоари, използвани при заснемането на филма, предмети и фотоси, свързани с българското кино. Има и вещи на оператора на сериала Димо Коларов, който е роден в Попово.

    Носиите са събрани при специално обявена акция, преди заснемането на сериала, от селища с преселници от регионите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, от родното място на Капитан Петко войвода-Доганхисар. Има носии и от Елховско и Ивайловградско.

    Колекцията първоначално е дарена от Студиотто за игрални филми „Бояна“ на Тракийското дружество в с.Светлен, тъй като там има много преселници от Югоизточна Тракия. Впоследствие е предоставена на Историческия музей в гр.Попово.

    В Хасково изложението е по повод 26-ти март-Денят на Тракия.

    Към експонатите в изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина" в Хасково се очаква да бъде прибавен и оригинала на Благодарственото писмо, изпратено от хасковлии до Капитан Петко войвода, като спасител и закрилник на града им в едни от най-тежките и размирни дни в местната история. През 1879 г, когато башибозуците се готвят да нахлуят в Хасково, Капитан Петко откликва на молбата на кметовете на Хасково и околните селища за помощ и идва с четата си, за да ги защити. Така Хасково остава непокътнат, градът е спасен от опожаряване.

    Оригиналът на писмото се пази в Националната библиотека, в РИМ-Хасково имат негово факсимиле, разказа директорът на музея Пенко Добрев.

    Изложбата ще остане в Хасково за месец. Поради наложените днес рестрикции от здравните власти обаче, според които от понеделник музеите ще бъдат затворени, единствената възможност за момента да бъдат видени носиите, носени от участниците във филма за Капитан Петко Войвода, е този петък.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Не
      НЕПУКИСТА
      1 -14
      22:01, 18 мар 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Кр
        Красимир Гривов
        16 -2
        22:23, 18 мар 2021
        Много си прост и нямаш право да критикуваш Капитан Петко войвода!!!
    • 2
      Не
      Непук
      15 -1
      22:56, 18 мар 2021
      Бъркаш години, събития и хора. Хасковлии са обесени през 1877 г., след оттеглянето на ген. Гурко и българските опълченци. По това време Петко войвода е в Беломорска Тракия и няма как да спаси Хасково. Първо научи историята и после коментирай.
      • Не
        Непука
        1 -5
        13:10, 19 мар 2021
        Петко хайдутин си е чесъл вълната и хич не му е... Виж коментара
    • 3
      Чи
      читател
      0 -2
      14:36, 19 мар 2021
      Тази изложба е гостувала вече в Хасково.
      Кому е нужно да идва пак.
      Вместо това музеят можеше да покани друга експозиция.
      • До
        До Читателя
        2 0
        15:26, 19 мар 2021
        Кога е гостувала? Може ли да припомниш? Или нещо бъркаш изложбите?
    Последни новини