От х:

Днес в x:

8 °C

Показват автентичната носия, която Васил Михайлов носи във филма за Капитан Петко Войвода

  Зала „Възраждане“ в Регионалния исторически музей в Хасково е домакин на част от колекцията от автентичните облекла, използвани при заснемането на 12-серийния телевизионен филм „Капитан Петко войвода“. Сред тях са и носията с ямурлука, която актьорът Васил Михайлов носи в част от сериите. Самият той е от род от село в Беломорска Тракия. Връзката му с Хасково е театъра, на който е директор между 1965 и 1966 година.

  Експозицията, чийто собственик е на Историческият музей в Попово, потапя в усещанията и спомените за духа от популярния телевизионен сериал.

  В Хасково са показани само автентичните народни облекла, които са малка част от експонатите в изложбата. А те са над 100 и включват още накити, аксесоари, използвани при заснемането на филма, предмети и фотоси, свързани с българското кино. Има и вещи на оператора на сериала Димо Коларов, който е роден в Попово.

  Носиите са събрани при специално обявена акция, преди заснемането на сериала, от селища с преселници от регионите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, от родното място на Капитан Петко войвода-Доганхисар. Има носии и от Елховско и Ивайловградско.

  Колекцията първоначално е дарена от Студиотто за игрални филми „Бояна“ на Тракийското дружество в с.Светлен, тъй като там има много преселници от Югоизточна Тракия. Впоследствие е предоставена на Историческия музей в гр.Попово.

  В Хасково изложението е по повод 26-ти март-Денят на Тракия.

  Към експонатите в изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина" в Хасково се очаква да бъде прибавен и оригинала на Благодарственото писмо, изпратено от хасковлии до Капитан Петко войвода, като спасител и закрилник на града им в едни от най-тежките и размирни дни в местната история. През 1879 г, когато башибозуците се готвят да нахлуят в Хасково, Капитан Петко откликва на молбата на кметовете на Хасково и околните селища за помощ и идва с четата си, за да ги защити. Така Хасково остава непокътнат, градът е спасен от опожаряване.

  Оригиналът на писмото се пази в Националната библиотека, в РИМ-Хасково имат негово факсимиле, разказа директорът на музея Пенко Добрев.

  Изложбата ще остане в Хасково за месец. Поради наложените днес рестрикции от здравните власти обаче, според които от понеделник музеите ще бъдат затворени, единствената възможност за момента да бъдат видени носиите, носени от участниците във филма за Капитан Петко Войвода, е този петък.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Не
   НЕПУКИСТА
   1 -14
   22:01, 18 мар 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Кр
    Красимир Гривов
    16 -2
    22:23, 18 мар 2021
    Много си прост и нямаш право да критикуваш Капитан Петко войвода!!!
  • 2
   Не
   Непук
   15 -1
   22:56, 18 мар 2021
   Бъркаш години, събития и хора. Хасковлии са обесени през 1877 г., след оттеглянето на ген. Гурко и българските опълченци. По това време Петко войвода е в Беломорска Тракия и няма как да спаси Хасково. Първо научи историята и после коментирай.
   • Не
    Непука
    1 -5
    13:10, 19 мар 2021
    Петко хайдутин си е чесъл вълната и хич не му е... Виж коментара
  • 3
   Чи
   читател
   0 -2
   14:36, 19 мар 2021
   Тази изложба е гостувала вече в Хасково.
   Кому е нужно да идва пак.
   Вместо това музеят можеше да покани друга експозиция.
   • До
    До Читателя
    2 0
    15:26, 19 мар 2021
    Кога е гостувала? Може ли да припомниш? Или нещо бъркаш изложбите?

  Хороскоп за 13.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
  13 апр 2021
  Последни новини