От х:

Днес в x:

25 °C

Облачна покривка спасява Скандинавия от климатичните промени

Експерти разкриват, че облаците са намалили затоплянето, предизвикано от изменението на климата. Ново проучване показва, че облаците променят затоплянето вследствие причинените от човека климатични промени в някои части на света.

Екипът учени включва изследователска група за годишните кръгове на дърветата от Университета в Суонзи, изследователи от Швеция, Финландия и Норвегия. Те анализирали информацията в годишните кръгове на древните борови дървета от Северна Скандинавия. Така разкриват, че облаците са намалили въздействието на естествените колебания на топлината в миналото и го правят отново сега, като смекчават затоплянето, причинено от антропогенното изменение на климата.

Въпреки че Северна Скандинавия би трябвало да бъде силно засегната от глобалното затопляне, в районът е регистрирано малко летно затопляне през последните десетилетия. Това е в рязък контраст с тенденцията на затопляне в Северното полукълбо, която е силно свързана с нарастващите емисии на парникови газове. Според проучването, температурните промени са придружени от увеличаване на облачността в северната част на Скандинавия, което от своя страна намалява въздействието на затоплянето.

Мери Гаген, професор по география в Университета в Суонзи, каза: "Повърхностното затопляне, причинено от нарастващите парникови газове, се променя от много сложни обратни връзки - едно нещо се променя в отговор на друго, което означава, че има големи географски разлики в температурата на определено място в определено време, когато се повишава средната глобална температура. Една от най-важните и най-слабо разбрани климатични обратни връзки е връзката между температурата и облаците. Може да мислим, че просто когато е хладно, е облачно и когато то е топло - слънчево, но това не винаги е така."

Изследователският екип анализира записите на дървенисните кръгове, за да разбере какви са били летните температури в миналото и колко е било облачно. Използвайки събраните данни, екипът прави нова реконструкция на лятното облачно покритие за Северна Скандинавия и го сравнява със съществуващите температурни реконструкции, за да установи връзката между температурата и облачната покривка.

Професор Мери Гаген казва: "Повечето хора знаят, че ширината на дървесния кръг може да ни каже каква е била температурата през лятото, когато той нарасва, но също така можем да измерим други неща в дървесните кръгове, като изотопите на въглерода и водата. [...] Kоличеството на различните изотопи на въглерода в дървото ни показва колко облачно е било през лятото, когато дървесният кръг се е образувал. като комбинираме дебелината на годишния кръг с данните за изотопите на въглерода, имаме запис на летните температури и лятно облачно покритие в миналото. През последните десетилетия летните температури в Скандинавия са се увеличили с по-малко от средните стойности в световен мащаб. Оказва се, че е същото, ако се върнем във времето."

"Открихме, че в кратки срокове, увеличената облачност води до по-ниски температури и обратното в миналото. Въпреки това, в по-дълги времеви интервали - десетилетия до векове - открихме, че в по-топлите времена, като средновековието, в тази част на света е имало по-голямо облачно покритие, което намалявало локалните температури, а обратното - в хладни периоди като Малката ледникова епоха.

Тези открития са важни, тъй като помагат да се обясни връзката между облачността и температурата, което е една от основните несигурни компоненти при моделирането на бъдещия климат. Предвиждаме, че с увеличаването на глобалната температура, затоплянето ще се забави в Северна Скандинавия чрез увеличаване на облачната покривка. Следващата стъпка е да се разбере дали същото важи и за други части на света", обяснява авторът професор Дани Маккаррол.

Професор Мери Гаген добавя: "Един от основните източници на несигурност относно бъдещото изменение на климата е начинът, по който облаците ще реагират на затоплянето, облачната покривка има наистина голямо влияние върху температурата на повърхността на Земята."

"Облаците ще бъдат от критично значение при затоплянето на климата. На някои места, като Скандинавия, се оказва, че летният климат се променя по-леко със затоплянето на планетата, на други места  е вероятно затоплянето да бъде засилено от намаляване в облачността, която ще направи повърхността на Земята още по-топла. Това, което е наистина тревожно е, че климатичните модели показват, че ако емисиите на парникови газове бъдат оставени да продължат, докато не се удвои или дори утрои предпромишленото количество въглероден диоксид в атмосферата, тогава едни от най-важните облаци за охлаждането на нашата планета - големите струпвания океански облаци, които отразяват много слънчева светлина обратно в космоса, може да спрат да се оформят напълно и това наистина ще ускори затоплянето."

Изследването, което проследява летните температурни промени през последните 1000 години, е публикувано в Geophysical Research Letters.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини