От х:

Днес в x:

5 °C

Царската гимназия с двоен празник – патрон на училището и откриване на обновена сграда

  Преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ в Хасково отбелязаха днес своя патронен празник.

  На красива церемония се представиха групите по изкуство към училището, както и някои от възпитаниците на гимназията, завоювали отличия в световния спорт, като Борислава Иванова.

  Атрактивната част на празника се получи с пресъздаването от учениците на Клокотнишката битка, при която цар Иван Асен ІІ разбива войската на епирския владетел Теодор Комнин на 9 март /нов стил 21 март/ през 1230 година. Деспотът и семейството му са пленени, а войните – освободени.

  Този жест припомни в обръщението си по повод празника и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Пожелавам ви успех във всеки следващ иновативен проект, но и да не забравяте човешките уроци, завещани от вашия патрон, който нарежда пленените при битката войници да бъдат нахранени, а след това освободени-нечуван до този момент акт на хуманност“, обърна се тя към учениците. И отбеляза, че гимназията е един от еталоните на професионалното образование в региона.

  В знак на победата на българския дух и героизъм, но и като символ на стремежа към нови знания, в края на възстановката в небето полетяха бели гълъби.

  На церемонията присъстваха много гости, както и дългогодишният директор на гимназията Александър Батимов.

  Настоящият ръководител на професионалното училище Маргарита Топалова връчи отличия за успехи в учебния процес и издигане престижа на училището на преподавателя инж. Станимир Даскалов и на учениците: Елена Митрева от 9-ти клас, която е и председател на ученическия съвет, на десетокласниците Кристиана Петрова и Дейвид Лавчев, грамота и предметна награда получи и Николай Ангелов от 9 а клас.

  На празника на Царската гимназия гости бяха и седмокласниците от шахматния клуб на училище „Васил Левски“, на които тази година им предстои избор на гимназия.

  Денят продължи със състезания за знания и умения в различните професии, които се преподават в гимназията. В двора на професионалното училище се проведе и надпревара по стрелба с лък и пневматична пушка.

  Днес беше открит и напълно обновения учебен корпус-2 на школото, в който се намира и общежитието на гимназията. Реновирането е част от проекта за подобряване на материалната база и създаването на по-добри условия в обучението. То е по проект на община Хасково.

  Финансирането през МРРБ е по програмата „Региони в растеж“ за близо 1, 4 млн. лева. От европейския фонд за регионално развитие средствата са близо 1, 2 млн. лв, останалите са национално финансиране. С част от сумата е газифициран обекта, изцяло са ремонтирани и санирани работилниците на гимназията.

  На церемонията по откриването кметът на Хасково Добри Бливанов припомни, че от общинския бюджет са отпуснати допълнителни 60 хил. лева. за довършителни дейности, както и за изграждането на срутилата се подпорна стена в двора на гимназията.

  Модернизираният учебен корпус се ползва от 605 ученици, 75 от тях са настанени в общежитие, посочи ръководителят на проекта инж. Даяна Добрикова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ра
   Рачко пръдлето
   10 -8
   16:02, 21 мар 2019
   Славова дай да се разберемпреди всичко гимназията е ДЪРВАРСКА и помежду това царска не3ка се има пред вид това Така както пишеш се предполага че там учат ЦАРЕ или се произвеждат Царе а иначе си е ДЪРВАРСКА
   • Д-
    Д-р Дуфалакова
    8 -5
    20:38, 21 мар 2019
    Рачко, ти мойто момче, сам си си дал оценка - така че коментар по “изпърдяването“ ти не е нужен!
    Пий ЕСПУМИЗАН и се облекчавай занапред в тоалетната - не по форумите.
  • 2
   Ду
   Дучо Мундров
   0 0
   12:24, 22 мар 2019
   Царска гимназия ----абсолютни глупости Правилно е отбелязал Пръдльока че е Дърварска

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини