От х:

Днес в x:

14 °C

Царската гимназия с двоен празник – патрон на училището и откриване на обновена сграда

  Преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ в Хасково отбелязаха днес своя патронен празник.

  На красива церемония се представиха групите по изкуство към училището, както и някои от възпитаниците на гимназията, завоювали отличия в световния спорт, като Борислава Иванова.

  Атрактивната част на празника се получи с пресъздаването от учениците на Клокотнишката битка, при която цар Иван Асен ІІ разбива войската на епирския владетел Теодор Комнин на 9 март /нов стил 21 март/ през 1230 година. Деспотът и семейството му са пленени, а войните – освободени.

  Този жест припомни в обръщението си по повод празника и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Пожелавам ви успех във всеки следващ иновативен проект, но и да не забравяте човешките уроци, завещани от вашия патрон, който нарежда пленените при битката войници да бъдат нахранени, а след това освободени-нечуван до този момент акт на хуманност“, обърна се тя към учениците. И отбеляза, че гимназията е един от еталоните на професионалното образование в региона.

  В знак на победата на българския дух и героизъм, но и като символ на стремежа към нови знания, в края на възстановката в небето полетяха бели гълъби.

  На церемонията присъстваха много гости, както и дългогодишният директор на гимназията Александър Батимов.

  Настоящият ръководител на професионалното училище Маргарита Топалова връчи отличия за успехи в учебния процес и издигане престижа на училището на преподавателя инж. Станимир Даскалов и на учениците: Елена Митрева от 9-ти клас, която е и председател на ученическия съвет, на десетокласниците Кристиана Петрова и Дейвид Лавчев, грамота и предметна награда получи и Николай Ангелов от 9 а клас.

  На празника на Царската гимназия гости бяха и седмокласниците от шахматния клуб на училище „Васил Левски“, на които тази година им предстои избор на гимназия.

  Денят продължи със състезания за знания и умения в различните професии, които се преподават в гимназията. В двора на професионалното училище се проведе и надпревара по стрелба с лък и пневматична пушка.

  Днес беше открит и напълно обновения учебен корпус-2 на школото, в който се намира и общежитието на гимназията. Реновирането е част от проекта за подобряване на материалната база и създаването на по-добри условия в обучението. То е по проект на община Хасково.

  Финансирането през МРРБ е по програмата „Региони в растеж“ за близо 1, 4 млн. лева. От европейския фонд за регионално развитие средствата са близо 1, 2 млн. лв, останалите са национално финансиране. С част от сумата е газифициран обекта, изцяло са ремонтирани и санирани работилниците на гимназията.

  На церемонията по откриването кметът на Хасково Добри Бливанов припомни, че от общинския бюджет са отпуснати допълнителни 60 хил. лева. за довършителни дейности, както и за изграждането на срутилата се подпорна стена в двора на гимназията.

  Модернизираният учебен корпус се ползва от 605 ученици, 75 от тях са настанени в общежитие, посочи ръководителят на проекта инж. Даяна Добрикова.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ра
   Рачко пръдлето
   10 -8
   16:02, 21 мар 2019
   Славова дай да се разберемпреди всичко гимназията е ДЪРВАРСКА и помежду това царска не3ка се има пред вид това Така както пишеш се предполага че там учат ЦАРЕ или се произвеждат Царе а иначе си е ДЪРВАРСКА
   • Д-
    Д-р Дуфалакова
    8 -5
    20:38, 21 мар 2019
    Рачко, ти мойто момче, сам си си дал оценка - така че коментар по “изпърдяването“ ти не е нужен!
    Пий ЕСПУМИЗАН и се облекчавай занапред в тоалетната - не по форумите.
  • 2
   Ду
   Дучо Мундров
   0 0
   12:24, 22 мар 2019
   Царска гимназия ----абсолютни глупости Правилно е отбелязал Пръдльока че е Дърварска

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини