От х:

Днес в x:

31 °C

Царската гимназия с двоен празник – патрон на училището и откриване на обновена сграда

  Преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ в Хасково отбелязаха днес своя патронен празник.

  На красива церемония се представиха групите по изкуство към училището, както и някои от възпитаниците на гимназията, завоювали отличия в световния спорт, като Борислава Иванова.

  Атрактивната част на празника се получи с пресъздаването от учениците на Клокотнишката битка, при която цар Иван Асен ІІ разбива войската на епирския владетел Теодор Комнин на 9 март /нов стил 21 март/ през 1230 година. Деспотът и семейството му са пленени, а войните – освободени.

  Този жест припомни в обръщението си по повод празника и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Пожелавам ви успех във всеки следващ иновативен проект, но и да не забравяте човешките уроци, завещани от вашия патрон, който нарежда пленените при битката войници да бъдат нахранени, а след това освободени-нечуван до този момент акт на хуманност“, обърна се тя към учениците. И отбеляза, че гимназията е един от еталоните на професионалното образование в региона.

  В знак на победата на българския дух и героизъм, но и като символ на стремежа към нови знания, в края на възстановката в небето полетяха бели гълъби.

  На церемонията присъстваха много гости, както и дългогодишният директор на гимназията Александър Батимов.

  Настоящият ръководител на професионалното училище Маргарита Топалова връчи отличия за успехи в учебния процес и издигане престижа на училището на преподавателя инж. Станимир Даскалов и на учениците: Елена Митрева от 9-ти клас, която е и председател на ученическия съвет, на десетокласниците Кристиана Петрова и Дейвид Лавчев, грамота и предметна награда получи и Николай Ангелов от 9 а клас.

  На празника на Царската гимназия гости бяха и седмокласниците от шахматния клуб на училище „Васил Левски“, на които тази година им предстои избор на гимназия.

  Денят продължи със състезания за знания и умения в различните професии, които се преподават в гимназията. В двора на професионалното училище се проведе и надпревара по стрелба с лък и пневматична пушка.

  Днес беше открит и напълно обновения учебен корпус-2 на школото, в който се намира и общежитието на гимназията. Реновирането е част от проекта за подобряване на материалната база и създаването на по-добри условия в обучението. То е по проект на община Хасково.

  Финансирането през МРРБ е по програмата „Региони в растеж“ за близо 1, 4 млн. лева. От европейския фонд за регионално развитие средствата са близо 1, 2 млн. лв, останалите са национално финансиране. С част от сумата е газифициран обекта, изцяло са ремонтирани и санирани работилниците на гимназията.

  На церемонията по откриването кметът на Хасково Добри Бливанов припомни, че от общинския бюджет са отпуснати допълнителни 60 хил. лева. за довършителни дейности, както и за изграждането на срутилата се подпорна стена в двора на гимназията.

  Модернизираният учебен корпус се ползва от 605 ученици, 75 от тях са настанени в общежитие, посочи ръководителят на проекта инж. Даяна Добрикова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ра
   Рачко пръдлето
   10 -8
   16:02, 21 мар 2019
   Славова дай да се разберемпреди всичко гимназията е ДЪРВАРСКА и помежду това царска не3ка се има пред вид това Така както пишеш се предполага че там учат ЦАРЕ или се произвеждат Царе а иначе си е ДЪРВАРСКА
   • Д-
    Д-р Дуфалакова
    8 -5
    20:38, 21 мар 2019
    Рачко, ти мойто момче, сам си си дал оценка - така че коментар по “изпърдяването“ ти не е нужен!
    Пий ЕСПУМИЗАН и се облекчавай занапред в тоалетната - не по форумите.
  • 2
   Ду
   Дучо Мундров
   0 0
   12:24, 22 мар 2019
   Царска гимназия ----абсолютни глупости Правилно е отбелязал Пръдльока че е Дърварска

  Хороскоп за 05.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  05 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  05 авг 2020
  Последни новини