От х:

Днес в x:

Царската гимназия с двоен празник – патрон на училището и откриване на обновена сграда

  Преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ в Хасково отбелязаха днес своя патронен празник.

  На красива церемония се представиха групите по изкуство към училището, както и някои от възпитаниците на гимназията, завоювали отличия в световния спорт, като Борислава Иванова.

  Атрактивната част на празника се получи с пресъздаването от учениците на Клокотнишката битка, при която цар Иван Асен ІІ разбива войската на епирския владетел Теодор Комнин на 9 март /нов стил 21 март/ през 1230 година. Деспотът и семейството му са пленени, а войните – освободени.

  Този жест припомни в обръщението си по повод празника и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Пожелавам ви успех във всеки следващ иновативен проект, но и да не забравяте човешките уроци, завещани от вашия патрон, който нарежда пленените при битката войници да бъдат нахранени, а след това освободени-нечуван до този момент акт на хуманност“, обърна се тя към учениците. И отбеляза, че гимназията е един от еталоните на професионалното образование в региона.

  В знак на победата на българския дух и героизъм, но и като символ на стремежа към нови знания, в края на възстановката в небето полетяха бели гълъби.

  На церемонията присъстваха много гости, както и дългогодишният директор на гимназията Александър Батимов.

  Настоящият ръководител на професионалното училище Маргарита Топалова връчи отличия за успехи в учебния процес и издигане престижа на училището на преподавателя инж. Станимир Даскалов и на учениците: Елена Митрева от 9-ти клас, която е и председател на ученическия съвет, на десетокласниците Кристиана Петрова и Дейвид Лавчев, грамота и предметна награда получи и Николай Ангелов от 9 а клас.

  На празника на Царската гимназия гости бяха и седмокласниците от шахматния клуб на училище „Васил Левски“, на които тази година им предстои избор на гимназия.

  Денят продължи със състезания за знания и умения в различните професии, които се преподават в гимназията. В двора на професионалното училище се проведе и надпревара по стрелба с лък и пневматична пушка.

  Днес беше открит и напълно обновения учебен корпус-2 на школото, в който се намира и общежитието на гимназията. Реновирането е част от проекта за подобряване на материалната база и създаването на по-добри условия в обучението. То е по проект на община Хасково.

  Финансирането през МРРБ е по програмата „Региони в растеж“ за близо 1, 4 млн. лева. От европейския фонд за регионално развитие средствата са близо 1, 2 млн. лв, останалите са национално финансиране. С част от сумата е газифициран обекта, изцяло са ремонтирани и санирани работилниците на гимназията.

  На церемонията по откриването кметът на Хасково Добри Бливанов припомни, че от общинския бюджет са отпуснати допълнителни 60 хил. лева. за довършителни дейности, както и за изграждането на срутилата се подпорна стена в двора на гимназията.

  Модернизираният учебен корпус се ползва от 605 ученици, 75 от тях са настанени в общежитие, посочи ръководителят на проекта инж. Даяна Добрикова.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ра
   Рачко пръдлето
   10 -8
   16:02, 21 мар 2019
   Славова дай да се разберемпреди всичко гимназията е ДЪРВАРСКА и помежду това царска не3ка се има пред вид това Така както пишеш се предполага че там учат ЦАРЕ или се произвеждат Царе а иначе си е ДЪРВАРСКА
   • Д-
    Д-р Дуфалакова
    8 -5
    20:38, 21 мар 2019
    Рачко, ти мойто момче, сам си си дал оценка - така че коментар по “изпърдяването“ ти не е нужен!
    Пий ЕСПУМИЗАН и се облекчавай занапред в тоалетната - не по форумите.
  • 2
   Ду
   Дучо Мундров
   0 0
   12:24, 22 мар 2019
   Царска гимназия ----абсолютни глупости Правилно е отбелязал Пръдльока че е Дърварска

  Хороскоп за 16.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
  16.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
  16.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
  16.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
  16.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
  16.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
  16.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
  16.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
  16.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
  16.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
  16.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
  16.09.2019
  Последни новини