От х:

Днес в x:

6 °C

Българските роми в Германия: поредното възпаление

„Да, познахте: българските роми точат помощи и в Германия!“ Ивайло Дичев критично анализира разпространените нагласи в България. Например за това как циганчето взима къшея хляб от устата на пенсионера.

Социалните помощи – възел на разпоносочни раздразнения, който безотказно предизвиква кликове, лайкове и препращания. Явно това е една от първите теми, с които би трябвало да се захване всеки изследовател на психопатологията на българското медийно пространство.

"Точат" помощи и в Германия. Но защо нас ни боли?

Последният изблик на страсти последва паралелните репортажи на двете големи частни телевизии за българските роми, които емигиграли масово в Дуисбург и Дортмунд. И какво установиха те? Да, познахте от пръв път! Ромите точат социални помощи! Пренесена в чужбина, темата добива още по-голяма двусмисленост. Защото в България рефлексът е ясен - представяме си как циганчето взима къшея хляб от устата на българския пенсионер - и веднага постваме няколко псувни. Но защо ни боли, когато „точат“ там, в Германия?

Нека само вметна, че самите предавания ми се видяха лишени от всякакво съчувствие към нашите съграждани, които били жертви на полулегална схема. Не видях и разбиране на основния проблем – расовата дискриминация, която им пречи да се интегрират в България, за разлика от Германия, където работят и живеят сносен живот. Социоложката Марина Ляхова, която от години изследва мигрантски проблеми в Карлсруе, посочи несъстоятелността на цялата тази тема с помощите – германските институции дават тези помощи („детските“ са нещо друго) като добавка за това, че работиш, но печелиш под екзистенц минимума, както е дефиниран там. Получават ги не само роми, но и етнически българи, и всякакви други хора. Впрочем,тъкмо поради това германското общество е така кохерентно и успешно.

Но да се върнем на психологията. Защо страдаме ли? Защото у нас има една необяснима завист към жертвата. Завиждаме на ромите, защото смятаме, че сме по-жертви от тях. Обявяваме ги за привилегировани, препращаме си небивалици за приказното богатство, натрупано от раждането на второ, трето, пето дете. А сега, на всичкото отгоре – пак помощи, че и в евро!

Странното е, че расистите (които са впрочем мнозинство в тази наша езическа територия), не се радват на това, че ромите заминават и така осъществяват мечтаното от Каракачанов окончателно решение на циганския проблем. Дали изведнъж се загрижихме, че губим ценна работна ръка, от която тъкмо сега отчаяно се нуждаем? Или в пристъп на неочаквана евро-солидарност се разтревожихме, че ще рухне социалната система на Германия?

Работиш в Германия, но децата са в България. И пломбите.

Някои рационализират предубежденията си, като ни обясняват, че у нас заплатите са твърде близки до социалните помощи, така че не мотивират човека да си търси работа. Е, не стигат дотам, че циганките раждали „като кучки – само казват, че ромските жени стават професионални раждачки на деца, за да живеят от това. Нека да видим. Отваряте съответния сайт и научавате, че в България за едно дете се дават 40 лв., за две 90, за три 135 - и то при положение, че семейството има средномесечен доход на човек от 400 лв. Тези 135 лв. за три деца са около 12 процента от 1135 лв., каквато е средната заплата в България за 2018. Но ако с тези пари се гарантират на децата постоянен адрес, училище, после работа – нима това е толкова много? В Германия са малко по-щедри - средната заплата е над 2300 евро, детските надбавки за три деца са 700. Но забогатяване тук може да привиди само човек, който не знае колко струва отглеждането на дете. Е да, ако 700 евро се превеждат тук, те вече се превръщат в сериозна сума. Само че защо не оставим този въпрос да се решава от германските власти? Защо се ядосваме ние? Нима не играят с различните нива на цените всички български емигранти, когато идват тук да си лекуват зъбите, да си пазаруват дрехи, да си изкарат евтина ваканция?

Разбира се, помощите могат да се огледат критично, защото невинаги сме съвсем сигурни дали родителите наистина използват парите за отглеждането на децата – или просто ги пропиват. Често пъти четем още, че децата, за които в Германия родителите взимат пари, всъщност са оставени тук при баба и дядо. Да, в това има проблем, но нека първо да решим дали подпомагаме семейството като цяло или смятаме детето за индивид, с определени права, независими от родителите му. Аз лично клоня към втория възглед, защото човешкото същество не е отговорно за това къде точно ще се роди. Така или иначе, говорим за проблем пред социалните работници, които трябва да следят как се употребяват помощите. И когато се наложи - да отнемат децата от така таченото у нас традиционно, православно биологическо семейство, което наскоро тъй пламенно защитавахме по повод един случай в Норвегия.

Егоистичен обрат в България

В една по-обща перспектива впечатление прави ожесточаването на медийната публика в България към всякакви форми на социална солидарност. Сега се буним за ромските деца, вчера пък се възмущавахме от инвалидните пенсии. Преди това – люта завист заради грантовете, които някакви организации получават от западни донори, подигравка към мързеливците в БАН, които живеят луксозно на наш гръб с 500 лева заплата. Още по-рано - революционна ярост пред самата мисъл, че бихме могли да помагаме на бягащи от война сирийци...

Този егоистичен обрат у нас наричат ту консерватизъм, ту национализъм, ту социализъм, вече и аз се обърках. Най-странното е, че днес той съ-съществува с радикалната утопия на базовия безусловен доход, според която нарасналото благосъстояние на света не само позволява, но и задължава обществата към една минимална солидарност с всички наши съграждани.

Е да, ама нали точно това не можем да решим ние тук в България – кои деца са наши и кои чужди.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини