От х:

Днес в x:

Запечатаха "Консервинвест". "Булконс" ги осъди за над 630 000 лева

Частен съдебен изпълнител запечата производството на „Консервинвест“ в Православен, потвърди кметът на селото Веселин Недев.

На 28 февруари Апелативния софийски съд постанови, че фабриката няма право да произвежда лютеница под търговско наименование, съдържащо географско указание. Делото е заведено от конкурентите им от „Булконс“ - Първомай и предмет на спора са наименованията „Първомайска лютеница“, "Първомайска лютеница, Домашна едросмляна" и "Първомайска лютеница Ръченица". „Консервинвест“ са осъдени да заплатят обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284,16 лв. по цени на дребно на „Булконс“ и разноските по делото.

Собственика на православенската фабрика Румен Казаков е разказал пред „Факти“, че срокът за плащане не е започнал дори да тече, предстои обжалване на решението и сумата е внесена по сметката на ВКС под формата на гаранция. Въпреки това ЧСИ Мария Обретенова е запечатала цеха и блокира работата му.

Спорът между двете фирми е дългогодишен. Според собствениците на Консервинвест, „Булконс“ няма право да се счита за наследник на популярната от социализма фабрика „Патизанин“ защото е новорегистрирана фирма. В същото време, според работещите в „Булконс“, "Лютеница Първомай" се произвежда в Първомай по традиционна технология от 1939 г.,а през годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки - основни суровини при производството на лютеница."Булконс Първомай" ООД е инвестирал през 2018 г. 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гл
    Гласът на Хората
    2 -5
    11:13, 12 мар 2019
    Гласът на Хората не се занимава със спорове от частно-правен характер.
    • То
      Точно
      5 0
      11:20, 12 мар 2019
      Даже това не е и работа на полицията,дали ЧСИ си е превишило правата. Това са частно правни отношения
  • 2
    Лу
    Лудото Коле
    9 0
    18:26, 12 мар 2019
    Сложен казус, наистина! Лютеницата е един от символите на Първомай. С нея сме известни по България и белия свят. Тука не смея да кажа кой крив кой прав. Но само едно искам да кажа - фабрики и производство трябва да има и в Първомай и в Православен, пък и в други наши села.
    Лично аз се надявам спора се реши по-бързо, дето са казва - да са разберат най-сетне и всички да рабутят на спокойствие! Производство и работни места трябват на общината ни. Само с една подробност - да плащате добре на хората и да не ги смятате за роби! Щото даже вече и циганите не искат да ви рсботят сми бягат в чужбина. Не е ли така? Украинци жа ми наемат, леле какви серсеми сте!
  • 3
    Пи
    Пипер доматюф
    11 -2
    20:23, 12 мар 2019
    Нито Булконс нито Консервинвест могат да направят лютеница така че да заслужи етикета "първомайска".
    Но за сметка на това положението в община Първомай си е направо лютеница.
  • 4
    Ба
    бай уй
    17 0
    21:28, 12 мар 2019
    Има цяла статия,по какъв подъл и коварен начин е откраднат и приватизиран КК Партизанин през 2001 година от съдия Веселин Димитров,приятел и приближен на Сотир Цацаров по онова време за смешната сума от 350 000 лева,като само в складовете е имало готова продукция за над един милион лева. Димитров е бил тогава съдия на Пловдивски окръжен съд,пратен специално временно там от София,за да стане кражбата.
Последни новини