От х:

Днес в x:

Парите за спорт в Хасково с близо 50 % надолу

Масова резачка застигна спорта в Хасково, след като тотално беше прекроен откъм финансиране спортният календар за 2019 година.

Много от събитията ще разполагат с по-малко общински средства от първоначално предвидените. Решението е взето на заседание снощи на Комисия за определяне на Спортния календар на общината.

От 150 на 80 хил.лв. да бъдат намалени средствата, определени за спортни събития през година, е предложение от общинските съветници, членове на комисията.

Членовете на Комисията от страна на общинската администрация са се обявили против такова разпределение на средствата и са подписали протокола с „особено мнение“. Това са заместник-кметът и председател на комисията Велин Балкански, Янка Христозова- директор на Дирекция ХДОН, началникът на отдел ОКМДС Светла Табакова, главният юрист консулт на общината Андрей Делиев, и младши експертът по „Спортни дейности“ Деян Александров.

Общинските съветници -членове на комисията, които са настояли за намаляване на сумите са Александър Калемджиев, Митко Петров, Петьо Кирев, Димитър Траянов и Сунай Алиев членове на Постоянната комисия по спорт туризъм и младежки дейности към Общински съвет Хасково. Днес те полагат подписи под протокола от снощното заседание на комисията, съобщиха от общинската администрация.

От там коментираха, че сега предлаганият от Комисията спортен календар за гласуване в Общински съвет не обезпечава необходимите минимални разходи за провеждане на събитията за това.

Членовете на Комисията настояват в спортният календар да бъде записано например вместо платените вече 3 500 лева за Международен турнир по бадминтон „ Братя Касабян“ да бъдат изписани 1000.

Планираното през март Републиканско първенство по карате –кадети кадетски, юноши и девойки е с планиран първоначално бюджет от 2 088 лева, сега обаче общинските съветници настояват той да бъде подпомогнат от Общината само с 1200 лева.

Вторият Международен турнир по художествена гимнастика „THE GUEEN OF AIDA“ е планиран за 5 000 лева, но ще бъде спонсориран само с 3 000 лева.

Първият кръг от републикански шампионат по картинг първоначално е бил с одобрен бюджет от 2684 лева сега става с 1500 лева.

Държавното първенство по спортна аеробика е планирано със 3960 лева , но е орязано до 2 000 лева.

Международният турнир по „ Джудо и джиу –джи цу „ в началото на месец май е планиран за 4 900 лева става 3 000 лева.

Голямо е намалението за субсидията за Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години, предвиден за 11-16 май. Сумата става от 4 651 лева на 1500 лева. Пак за Държавен турнир за юноши и девойки до 12 години по тенис в края на август и началото на септември, от отделените 4 651 лева, съветниците настояват да бъде спонсориран само с 1000 лева. Тенис-фестивала във връзка с празниците за дните на Хасково през септември от 3 000 лева е орязан на 1000.

Автородеото по време на дните на Хасково, което е планирано за 4 000 лева, е с нова субсидия от 2 000 лева.

Детският спортен празник „Спортист на градината“, станал традиционен за Хасково, е предвиден със 1000 лева, но комисията преценя, че са достатъчни 445 лева.

За награждаването на спортист на годината на Община Хасково при юноши девойки, мъже жени, отбор и треньор са предвидени първоначално 11 хил. лева, но съветниците решават, че те са прекалено много за премии на спортистите затова ги намалят на 6 000 лева.

За финансиране на класираните училища на Финални състезания на „ Ученически игри“ са предвидени 5 000 лева но комисията преценя, че са достатъчни 2000 . За частично финансиране на спортни прояви през 2019 година първоначално са предвидени 20 333 лева, които в новият вариант на Спортен календар липсват.

Темата с финансирането за спорта, кметът на Хасково Добри Беливанов коментира, като „изключително недалновидно“. Цитиран от общинската пресслужба той е заявил, че няма да одобри подобно орязване на средствата.

Според градоначалникът, с настоящите предложения почти всички спортни събития в града са в риск за провеждането си. С така орязания Спортен календар се лишават от домакинство хасковските отбори.

„Не е нормално пряката общинска субсидия за частните спортни клубове да е по-висока от средствата за общинския Спортен календар. Отделен е въпросът, че със средствата, раздавани „ на калпак“ на частните клубове, биха могли да се ремонтират общинските бази, които те използват срещу символични наеми.“, смята кметът.

До орязването на Спортния календар се стигна след решение на Постоянната комисия по бюджет и финанси към ОбС на Хасково, където в началото на седмицата беше взето решение за прекрояването на проекто-бюджета на общината за 2019 година. Освен парите за Спортните прояви, където решението за намаляне беше драстично- от 150 хил.лева, сумата да падне на 80 хил.лв., прекроен ще бъде и Културния календар на общината за тази година. За него са предвидени 270 хил.лв., финансовата му редукция трябва да с 10 %.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    То
    Точно така
    34 -10
    12:37, 21 фев 2019
    Не мога да разбера защо частните клубове трябва да получават субсидия. Значи някой си решава, че прави спортен клуб и иска пари от държавата - аз така го разбирам. Не смятам че е правилно - това е все едно да си отвориш частна фирма и да искаш държавата да ти плаща.
    Ако вземат и пари от родителите на децата, тогава пък въобще нямат право на пари от общината.
    • 3l
      3L4D4
      15 -15
      13:25, 21 фев 2019
      Тука не се говори за фирма за призводство на обувки а за СПОРТ. Ти някога организирал ли си състезание? Да си представим, че си треньор на хлебарки по плуване. Плащат членски внос от 20-тина лв. месец. С тези пари, трябва да покриваш ток, вода, парно някъде и наем на плувен басейн(легенче, все пак са хлебарчици). Трябва да ги закараш поне на две състезания(макар хлебарките да можеш да си ги пъхнеш в джоба). И все пак трябва да си платиш билет, отиване, връщане и хотел, храна. При организацията нещата стават още по сложни. Плащаш на съдии, грамоти, медали и т.н. Ако хлебарчиците са 50-тина на брой. С 1000лв на месец как ще покриеш всичките разходи?
  • 2
    Ба
    баси
    22 -5
    12:51, 21 фев 2019
    Абе тия добре ли са? Влизали ли са в залата някога? Имат ли представа как се парви едно състезание и какви разходи има? Нормално е общината да помогне за състезание а не за заплата на треньора в частия клуб. Нормално е общината да предостави зала, терен за спорт....Обаче да налива пари в частни клубове? Този общински съвет източва общината към частни клубове. Вместо да ремонтират базите- вижте Младост, то на стадион не прилича. Пък разправяте за субсидии за спорта от 300 хиляди??? На частни клубове???
  • 3
    De
    Deniss
    13 -1
    14:52, 21 фев 2019
    Когато младежите по кафетата са по- малко от на спортните зали, тогава ще се оправи положението!
  • 4
    Пр
    принцесата от Монако
    15 -15
    15:17, 21 фев 2019
    "изключително недалновидно"е ,че този кмет продължава да заема кметското кресло!Няколко пъти в прав текст му казаха да се маха ,но той не ще!А за подписалите с "особено мнение" -двете дами изобщо не са наясно за какво иде реч!Едната е съпруга на племенник,а другата съпруга на най-близкия приятел!Ех,къде е сега елена да начертае една схема.........
  • 5
    На
    Наказателна акция на ГЕРБ
    24 -6
    15:19, 21 фев 2019
    ГЕРБ задушават общини които не са с тях.
    За да принуди хората да гласуват за ГЕРБ, и да им пуснат много пари... От Нашите пари.
    Мачкат всичко и всекиго,но краят им е.. тази година.
  • 6
    Ем
    Еми
    2 -2
    03:14, 22 фев 2019
    Избрали сме шайка некадърници, не ги е срам. Защо не намалят с 50% от фирмата за смет, а намалят от спорта. Не им отърва нали на тези идиоти в общинския съвет. Тези идиоти които сме избрали и им плащаме заплати с наши пари. Една купчина некадърници. Сульо пулйо в тоз общински съвет. Един от друг неграмотници. Ей Хасковлии събудете се вече.
Последни новини