От х:

Днес в x:

23 °C

Парите за спорт в Хасково с близо 50 % надолу

Масова резачка застигна спорта в Хасково, след като тотално беше прекроен откъм финансиране спортният календар за 2019 година.

Много от събитията ще разполагат с по-малко общински средства от първоначално предвидените. Решението е взето на заседание снощи на Комисия за определяне на Спортния календар на общината.

От 150 на 80 хил.лв. да бъдат намалени средствата, определени за спортни събития през година, е предложение от общинските съветници, членове на комисията.

Членовете на Комисията от страна на общинската администрация са се обявили против такова разпределение на средствата и са подписали протокола с „особено мнение“. Това са заместник-кметът и председател на комисията Велин Балкански, Янка Христозова- директор на Дирекция ХДОН, началникът на отдел ОКМДС Светла Табакова, главният юрист консулт на общината Андрей Делиев, и младши експертът по „Спортни дейности“ Деян Александров.

Общинските съветници -членове на комисията, които са настояли за намаляване на сумите са Александър Калемджиев, Митко Петров, Петьо Кирев, Димитър Траянов и Сунай Алиев членове на Постоянната комисия по спорт туризъм и младежки дейности към Общински съвет Хасково. Днес те полагат подписи под протокола от снощното заседание на комисията, съобщиха от общинската администрация.

От там коментираха, че сега предлаганият от Комисията спортен календар за гласуване в Общински съвет не обезпечава необходимите минимални разходи за провеждане на събитията за това.

Членовете на Комисията настояват в спортният календар да бъде записано например вместо платените вече 3 500 лева за Международен турнир по бадминтон „ Братя Касабян“ да бъдат изписани 1000.

Планираното през март Републиканско първенство по карате –кадети кадетски, юноши и девойки е с планиран първоначално бюджет от 2 088 лева, сега обаче общинските съветници настояват той да бъде подпомогнат от Общината само с 1200 лева.

Вторият Международен турнир по художествена гимнастика „THE GUEEN OF AIDA“ е планиран за 5 000 лева, но ще бъде спонсориран само с 3 000 лева.

Първият кръг от републикански шампионат по картинг първоначално е бил с одобрен бюджет от 2684 лева сега става с 1500 лева.

Държавното първенство по спортна аеробика е планирано със 3960 лева , но е орязано до 2 000 лева.

Международният турнир по „ Джудо и джиу –джи цу „ в началото на месец май е планиран за 4 900 лева става 3 000 лева.

Голямо е намалението за субсидията за Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години, предвиден за 11-16 май. Сумата става от 4 651 лева на 1500 лева. Пак за Държавен турнир за юноши и девойки до 12 години по тенис в края на август и началото на септември, от отделените 4 651 лева, съветниците настояват да бъде спонсориран само с 1000 лева. Тенис-фестивала във връзка с празниците за дните на Хасково през септември от 3 000 лева е орязан на 1000.

Автородеото по време на дните на Хасково, което е планирано за 4 000 лева, е с нова субсидия от 2 000 лева.

Детският спортен празник „Спортист на градината“, станал традиционен за Хасково, е предвиден със 1000 лева, но комисията преценя, че са достатъчни 445 лева.

За награждаването на спортист на годината на Община Хасково при юноши девойки, мъже жени, отбор и треньор са предвидени първоначално 11 хил. лева, но съветниците решават, че те са прекалено много за премии на спортистите затова ги намалят на 6 000 лева.

За финансиране на класираните училища на Финални състезания на „ Ученически игри“ са предвидени 5 000 лева но комисията преценя, че са достатъчни 2000 . За частично финансиране на спортни прояви през 2019 година първоначално са предвидени 20 333 лева, които в новият вариант на Спортен календар липсват.

Темата с финансирането за спорта, кметът на Хасково Добри Беливанов коментира, като „изключително недалновидно“. Цитиран от общинската пресслужба той е заявил, че няма да одобри подобно орязване на средствата.

Според градоначалникът, с настоящите предложения почти всички спортни събития в града са в риск за провеждането си. С така орязания Спортен календар се лишават от домакинство хасковските отбори.

„Не е нормално пряката общинска субсидия за частните спортни клубове да е по-висока от средствата за общинския Спортен календар. Отделен е въпросът, че със средствата, раздавани „ на калпак“ на частните клубове, биха могли да се ремонтират общинските бази, които те използват срещу символични наеми.“, смята кметът.

До орязването на Спортния календар се стигна след решение на Постоянната комисия по бюджет и финанси към ОбС на Хасково, където в началото на седмицата беше взето решение за прекрояването на проекто-бюджета на общината за 2019 година. Освен парите за Спортните прояви, където решението за намаляне беше драстично- от 150 хил.лева, сумата да падне на 80 хил.лв., прекроен ще бъде и Културния календар на общината за тази година. За него са предвидени 270 хил.лв., финансовата му редукция трябва да с 10 %.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  То
  Точно така
  34 -10
  12:37, 21 фев 2019
  Не мога да разбера защо частните клубове трябва да получават субсидия. Значи някой си решава, че прави спортен клуб и иска пари от държавата - аз така го разбирам. Не смятам че е правилно - това е все едно да си отвориш частна фирма и да искаш държавата да ти плаща.
  Ако вземат и пари от родителите на децата, тогава пък въобще нямат право на пари от общината.
  • 3l
   3L4D4
   15 -15
   13:25, 21 фев 2019
   Тука не се говори за фирма за призводство на обувки а за СПОРТ. Ти някога организирал ли си състезание? Да си представим, че си треньор на хлебарки по плуване. Плащат членски внос от 20-тина лв. месец. С тези пари, трябва да покриваш ток, вода, парно някъде и наем на плувен басейн(легенче, все пак са хлебарчици). Трябва да ги закараш поне на две състезания(макар хлебарките да можеш да си ги пъхнеш в джоба). И все пак трябва да си платиш билет, отиване, връщане и хотел, храна. При организацията нещата стават още по сложни. Плащаш на съдии, грамоти, медали и т.н. Ако хлебарчиците са 50-тина на брой. С 1000лв на месец как ще покриеш всичките разходи?
 • 2
  Ба
  баси
  22 -5
  12:51, 21 фев 2019
  Абе тия добре ли са? Влизали ли са в залата някога? Имат ли представа как се парви едно състезание и какви разходи има? Нормално е общината да помогне за състезание а не за заплата на треньора в частия клуб. Нормално е общината да предостави зала, терен за спорт....Обаче да налива пари в частни клубове? Този общински съвет източва общината към частни клубове. Вместо да ремонтират базите- вижте Младост, то на стадион не прилича. Пък разправяте за субсидии за спорта от 300 хиляди??? На частни клубове???
 • 3
  De
  Deniss
  13 -1
  14:52, 21 фев 2019
  Когато младежите по кафетата са по- малко от на спортните зали, тогава ще се оправи положението!
 • 4
  Пр
  принцесата от Монако
  15 -15
  15:17, 21 фев 2019
  "изключително недалновидно"е ,че този кмет продължава да заема кметското кресло!Няколко пъти в прав текст му казаха да се маха ,но той не ще!А за подписалите с "особено мнение" -двете дами изобщо не са наясно за какво иде реч!Едната е съпруга на племенник,а другата съпруга на най-близкия приятел!Ех,къде е сега елена да начертае една схема.........
 • 5
  На
  Наказателна акция на ГЕРБ
  24 -6
  15:19, 21 фев 2019
  ГЕРБ задушават общини които не са с тях.
  За да принуди хората да гласуват за ГЕРБ, и да им пуснат много пари... От Нашите пари.
  Мачкат всичко и всекиго,но краят им е.. тази година.
 • 6
  Ем
  Еми
  2 -2
  03:14, 22 фев 2019
  Избрали сме шайка некадърници, не ги е срам. Защо не намалят с 50% от фирмата за смет, а намалят от спорта. Не им отърва нали на тези идиоти в общинския съвет. Тези идиоти които сме избрали и им плащаме заплати с наши пари. Една купчина некадърници. Сульо пулйо в тоз общински съвет. Един от друг неграмотници. Ей Хасковлии събудете се вече.

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини