От х:

Днес в x:

27 °C

Парите за спорт в Хасково с близо 50 % надолу

Масова резачка застигна спорта в Хасково, след като тотално беше прекроен откъм финансиране спортният календар за 2019 година.

Много от събитията ще разполагат с по-малко общински средства от първоначално предвидените. Решението е взето на заседание снощи на Комисия за определяне на Спортния календар на общината.

От 150 на 80 хил.лв. да бъдат намалени средствата, определени за спортни събития през година, е предложение от общинските съветници, членове на комисията.

Членовете на Комисията от страна на общинската администрация са се обявили против такова разпределение на средствата и са подписали протокола с „особено мнение“. Това са заместник-кметът и председател на комисията Велин Балкански, Янка Христозова- директор на Дирекция ХДОН, началникът на отдел ОКМДС Светла Табакова, главният юрист консулт на общината Андрей Делиев, и младши експертът по „Спортни дейности“ Деян Александров.

Общинските съветници -членове на комисията, които са настояли за намаляване на сумите са Александър Калемджиев, Митко Петров, Петьо Кирев, Димитър Траянов и Сунай Алиев членове на Постоянната комисия по спорт туризъм и младежки дейности към Общински съвет Хасково. Днес те полагат подписи под протокола от снощното заседание на комисията, съобщиха от общинската администрация.

От там коментираха, че сега предлаганият от Комисията спортен календар за гласуване в Общински съвет не обезпечава необходимите минимални разходи за провеждане на събитията за това.

Членовете на Комисията настояват в спортният календар да бъде записано например вместо платените вече 3 500 лева за Международен турнир по бадминтон „ Братя Касабян“ да бъдат изписани 1000.

Планираното през март Републиканско първенство по карате –кадети кадетски, юноши и девойки е с планиран първоначално бюджет от 2 088 лева, сега обаче общинските съветници настояват той да бъде подпомогнат от Общината само с 1200 лева.

Вторият Международен турнир по художествена гимнастика „THE GUEEN OF AIDA“ е планиран за 5 000 лева, но ще бъде спонсориран само с 3 000 лева.

Първият кръг от републикански шампионат по картинг първоначално е бил с одобрен бюджет от 2684 лева сега става с 1500 лева.

Държавното първенство по спортна аеробика е планирано със 3960 лева , но е орязано до 2 000 лева.

Международният турнир по „ Джудо и джиу –джи цу „ в началото на месец май е планиран за 4 900 лева става 3 000 лева.

Голямо е намалението за субсидията за Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години, предвиден за 11-16 май. Сумата става от 4 651 лева на 1500 лева. Пак за Държавен турнир за юноши и девойки до 12 години по тенис в края на август и началото на септември, от отделените 4 651 лева, съветниците настояват да бъде спонсориран само с 1000 лева. Тенис-фестивала във връзка с празниците за дните на Хасково през септември от 3 000 лева е орязан на 1000.

Автородеото по време на дните на Хасково, което е планирано за 4 000 лева, е с нова субсидия от 2 000 лева.

Детският спортен празник „Спортист на градината“, станал традиционен за Хасково, е предвиден със 1000 лева, но комисията преценя, че са достатъчни 445 лева.

За награждаването на спортист на годината на Община Хасково при юноши девойки, мъже жени, отбор и треньор са предвидени първоначално 11 хил. лева, но съветниците решават, че те са прекалено много за премии на спортистите затова ги намалят на 6 000 лева.

За финансиране на класираните училища на Финални състезания на „ Ученически игри“ са предвидени 5 000 лева но комисията преценя, че са достатъчни 2000 . За частично финансиране на спортни прояви през 2019 година първоначално са предвидени 20 333 лева, които в новият вариант на Спортен календар липсват.

Темата с финансирането за спорта, кметът на Хасково Добри Беливанов коментира, като „изключително недалновидно“. Цитиран от общинската пресслужба той е заявил, че няма да одобри подобно орязване на средствата.

Според градоначалникът, с настоящите предложения почти всички спортни събития в града са в риск за провеждането си. С така орязания Спортен календар се лишават от домакинство хасковските отбори.

„Не е нормално пряката общинска субсидия за частните спортни клубове да е по-висока от средствата за общинския Спортен календар. Отделен е въпросът, че със средствата, раздавани „ на калпак“ на частните клубове, биха могли да се ремонтират общинските бази, които те използват срещу символични наеми.“, смята кметът.

До орязването на Спортния календар се стигна след решение на Постоянната комисия по бюджет и финанси към ОбС на Хасково, където в началото на седмицата беше взето решение за прекрояването на проекто-бюджета на общината за 2019 година. Освен парите за Спортните прояви, където решението за намаляне беше драстично- от 150 хил.лева, сумата да падне на 80 хил.лв., прекроен ще бъде и Културния календар на общината за тази година. За него са предвидени 270 хил.лв., финансовата му редукция трябва да с 10 %.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  То
  Точно така
  34 -10
  12:37, 21 фев 2019
  Не мога да разбера защо частните клубове трябва да получават субсидия. Значи някой си решава, че прави спортен клуб и иска пари от държавата - аз така го разбирам. Не смятам че е правилно - това е все едно да си отвориш частна фирма и да искаш държавата да ти плаща.
  Ако вземат и пари от родителите на децата, тогава пък въобще нямат право на пари от общината.
  • 3l
   3L4D4
   15 -15
   13:25, 21 фев 2019
   Тука не се говори за фирма за призводство на обувки а за СПОРТ. Ти някога организирал ли си състезание? Да си представим, че си треньор на хлебарки по плуване. Плащат членски внос от 20-тина лв. месец. С тези пари, трябва да покриваш ток, вода, парно някъде и наем на плувен басейн(легенче, все пак са хлебарчици). Трябва да ги закараш поне на две състезания(макар хлебарките да можеш да си ги пъхнеш в джоба). И все пак трябва да си платиш билет, отиване, връщане и хотел, храна. При организацията нещата стават още по сложни. Плащаш на съдии, грамоти, медали и т.н. Ако хлебарчиците са 50-тина на брой. С 1000лв на месец как ще покриеш всичките разходи?
 • 2
  Ба
  баси
  22 -5
  12:51, 21 фев 2019
  Абе тия добре ли са? Влизали ли са в залата някога? Имат ли представа как се парви едно състезание и какви разходи има? Нормално е общината да помогне за състезание а не за заплата на треньора в частия клуб. Нормално е общината да предостави зала, терен за спорт....Обаче да налива пари в частни клубове? Този общински съвет източва общината към частни клубове. Вместо да ремонтират базите- вижте Младост, то на стадион не прилича. Пък разправяте за субсидии за спорта от 300 хиляди??? На частни клубове???
 • 3
  De
  Deniss
  13 -1
  14:52, 21 фев 2019
  Когато младежите по кафетата са по- малко от на спортните зали, тогава ще се оправи положението!
 • 4
  Пр
  принцесата от Монако
  15 -15
  15:17, 21 фев 2019
  "изключително недалновидно"е ,че този кмет продължава да заема кметското кресло!Няколко пъти в прав текст му казаха да се маха ,но той не ще!А за подписалите с "особено мнение" -двете дами изобщо не са наясно за какво иде реч!Едната е съпруга на племенник,а другата съпруга на най-близкия приятел!Ех,къде е сега елена да начертае една схема.........
 • 5
  На
  Наказателна акция на ГЕРБ
  24 -6
  15:19, 21 фев 2019
  ГЕРБ задушават общини които не са с тях.
  За да принуди хората да гласуват за ГЕРБ, и да им пуснат много пари... От Нашите пари.
  Мачкат всичко и всекиго,но краят им е.. тази година.
 • 6
  Ем
  Еми
  2 -2
  03:14, 22 фев 2019
  Избрали сме шайка некадърници, не ги е срам. Защо не намалят с 50% от фирмата за смет, а намалят от спорта. Не им отърва нали на тези идиоти в общинския съвет. Тези идиоти които сме избрали и им плащаме заплати с наши пари. Една купчина некадърници. Сульо пулйо в тоз общински съвет. Един от друг неграмотници. Ей Хасковлии събудете се вече.

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини