От х:

Днес в x:

9 °C

Парите за спорт в Хасково с близо 50 % надолу

Масова резачка застигна спорта в Хасково, след като тотално беше прекроен откъм финансиране спортният календар за 2019 година.

Много от събитията ще разполагат с по-малко общински средства от първоначално предвидените. Решението е взето на заседание снощи на Комисия за определяне на Спортния календар на общината.

От 150 на 80 хил.лв. да бъдат намалени средствата, определени за спортни събития през година, е предложение от общинските съветници, членове на комисията.

Членовете на Комисията от страна на общинската администрация са се обявили против такова разпределение на средствата и са подписали протокола с „особено мнение“. Това са заместник-кметът и председател на комисията Велин Балкански, Янка Христозова- директор на Дирекция ХДОН, началникът на отдел ОКМДС Светла Табакова, главният юрист консулт на общината Андрей Делиев, и младши експертът по „Спортни дейности“ Деян Александров.

Общинските съветници -членове на комисията, които са настояли за намаляване на сумите са Александър Калемджиев, Митко Петров, Петьо Кирев, Димитър Траянов и Сунай Алиев членове на Постоянната комисия по спорт туризъм и младежки дейности към Общински съвет Хасково. Днес те полагат подписи под протокола от снощното заседание на комисията, съобщиха от общинската администрация.

От там коментираха, че сега предлаганият от Комисията спортен календар за гласуване в Общински съвет не обезпечава необходимите минимални разходи за провеждане на събитията за това.

Членовете на Комисията настояват в спортният календар да бъде записано например вместо платените вече 3 500 лева за Международен турнир по бадминтон „ Братя Касабян“ да бъдат изписани 1000.

Планираното през март Републиканско първенство по карате –кадети кадетски, юноши и девойки е с планиран първоначално бюджет от 2 088 лева, сега обаче общинските съветници настояват той да бъде подпомогнат от Общината само с 1200 лева.

Вторият Международен турнир по художествена гимнастика „THE GUEEN OF AIDA“ е планиран за 5 000 лева, но ще бъде спонсориран само с 3 000 лева.

Първият кръг от републикански шампионат по картинг първоначално е бил с одобрен бюджет от 2684 лева сега става с 1500 лева.

Държавното първенство по спортна аеробика е планирано със 3960 лева , но е орязано до 2 000 лева.

Международният турнир по „ Джудо и джиу –джи цу „ в началото на месец май е планиран за 4 900 лева става 3 000 лева.

Голямо е намалението за субсидията за Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години, предвиден за 11-16 май. Сумата става от 4 651 лева на 1500 лева. Пак за Държавен турнир за юноши и девойки до 12 години по тенис в края на август и началото на септември, от отделените 4 651 лева, съветниците настояват да бъде спонсориран само с 1000 лева. Тенис-фестивала във връзка с празниците за дните на Хасково през септември от 3 000 лева е орязан на 1000.

Автородеото по време на дните на Хасково, което е планирано за 4 000 лева, е с нова субсидия от 2 000 лева.

Детският спортен празник „Спортист на градината“, станал традиционен за Хасково, е предвиден със 1000 лева, но комисията преценя, че са достатъчни 445 лева.

За награждаването на спортист на годината на Община Хасково при юноши девойки, мъже жени, отбор и треньор са предвидени първоначално 11 хил. лева, но съветниците решават, че те са прекалено много за премии на спортистите затова ги намалят на 6 000 лева.

За финансиране на класираните училища на Финални състезания на „ Ученически игри“ са предвидени 5 000 лева но комисията преценя, че са достатъчни 2000 . За частично финансиране на спортни прояви през 2019 година първоначално са предвидени 20 333 лева, които в новият вариант на Спортен календар липсват.

Темата с финансирането за спорта, кметът на Хасково Добри Беливанов коментира, като „изключително недалновидно“. Цитиран от общинската пресслужба той е заявил, че няма да одобри подобно орязване на средствата.

Според градоначалникът, с настоящите предложения почти всички спортни събития в града са в риск за провеждането си. С така орязания Спортен календар се лишават от домакинство хасковските отбори.

„Не е нормално пряката общинска субсидия за частните спортни клубове да е по-висока от средствата за общинския Спортен календар. Отделен е въпросът, че със средствата, раздавани „ на калпак“ на частните клубове, биха могли да се ремонтират общинските бази, които те използват срещу символични наеми.“, смята кметът.

До орязването на Спортния календар се стигна след решение на Постоянната комисия по бюджет и финанси към ОбС на Хасково, където в началото на седмицата беше взето решение за прекрояването на проекто-бюджета на общината за 2019 година. Освен парите за Спортните прояви, където решението за намаляне беше драстично- от 150 хил.лева, сумата да падне на 80 хил.лв., прекроен ще бъде и Културния календар на общината за тази година. За него са предвидени 270 хил.лв., финансовата му редукция трябва да с 10 %.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  То
  Точно така
  34 -10
  12:37, 21 фев 2019
  Не мога да разбера защо частните клубове трябва да получават субсидия. Значи някой си решава, че прави спортен клуб и иска пари от държавата - аз така го разбирам. Не смятам че е правилно - това е все едно да си отвориш частна фирма и да искаш държавата да ти плаща.
  Ако вземат и пари от родителите на децата, тогава пък въобще нямат право на пари от общината.
  • 3l
   3L4D4
   15 -15
   13:25, 21 фев 2019
   Тука не се говори за фирма за призводство на обувки а за СПОРТ. Ти някога организирал ли си състезание? Да си представим, че си треньор на хлебарки по плуване. Плащат членски внос от 20-тина лв. месец. С тези пари, трябва да покриваш ток, вода, парно някъде и наем на плувен басейн(легенче, все пак са хлебарчици). Трябва да ги закараш поне на две състезания(макар хлебарките да можеш да си ги пъхнеш в джоба). И все пак трябва да си платиш билет, отиване, връщане и хотел, храна. При организацията нещата стават още по сложни. Плащаш на съдии, грамоти, медали и т.н. Ако хлебарчиците са 50-тина на брой. С 1000лв на месец как ще покриеш всичките разходи?
 • 2
  Ба
  баси
  22 -5
  12:51, 21 фев 2019
  Абе тия добре ли са? Влизали ли са в залата някога? Имат ли представа как се парви едно състезание и какви разходи има? Нормално е общината да помогне за състезание а не за заплата на треньора в частия клуб. Нормално е общината да предостави зала, терен за спорт....Обаче да налива пари в частни клубове? Този общински съвет източва общината към частни клубове. Вместо да ремонтират базите- вижте Младост, то на стадион не прилича. Пък разправяте за субсидии за спорта от 300 хиляди??? На частни клубове???
 • 3
  De
  Deniss
  13 -1
  14:52, 21 фев 2019
  Когато младежите по кафетата са по- малко от на спортните зали, тогава ще се оправи положението!
 • 4
  Пр
  принцесата от Монако
  15 -15
  15:17, 21 фев 2019
  "изключително недалновидно"е ,че този кмет продължава да заема кметското кресло!Няколко пъти в прав текст му казаха да се маха ,но той не ще!А за подписалите с "особено мнение" -двете дами изобщо не са наясно за какво иде реч!Едната е съпруга на племенник,а другата съпруга на най-близкия приятел!Ех,къде е сега елена да начертае една схема.........
 • 5
  На
  Наказателна акция на ГЕРБ
  24 -6
  15:19, 21 фев 2019
  ГЕРБ задушават общини които не са с тях.
  За да принуди хората да гласуват за ГЕРБ, и да им пуснат много пари... От Нашите пари.
  Мачкат всичко и всекиго,но краят им е.. тази година.
 • 6
  Ем
  Еми
  2 -2
  03:14, 22 фев 2019
  Избрали сме шайка некадърници, не ги е срам. Защо не намалят с 50% от фирмата за смет, а намалят от спорта. Не им отърва нали на тези идиоти в общинския съвет. Тези идиоти които сме избрали и им плащаме заплати с наши пари. Една купчина некадърници. Сульо пулйо в тоз общински съвет. Един от друг неграмотници. Ей Хасковлии събудете се вече.

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини