От х:

Днес в x:

13 °C

Откриха птица - наполовина мъжка, наполовина женска

Двама любители на птиците от Пенсилвания очаквали да се насладят на компанията на цветните си пернати приятели, когато поставили хранилки в задния си двор преди 25 години.

Но изобилието от храна привлякло и един необичаен посетител: северен кардинал – половината бил обагрен в красиви червени тонове, характерни за мъжките индивиди, а другата половина в далеч по-невзрачното сивокафяво, характерно за женските представители на вида.

Оказало се, че външният му вид не е случаен. Причината птичката да изглежда наполовина мъжка, наполовина женска е.....че наистина е такава.

Явлението е наречено билатерален гинандроморфизъм и е документирано при птиците от поне 20-те години на миналия век.

Билатералния гинандроморфизъм е вид генетичен химеризъм, при който един индивид претажава повече от една ДНК. По-точното наименование е тетрагаметен химеризъм, защото в него участват 4 гамети – два сперматозоида и две яйцеклетки.

Яйцеклетките биват оплодени независимо една от друга и започват да се делят. В ранните етапи от развитието те се сливат и стават един бластоцист или зигота. С други думи сливане на близнаци. Процесът вероятно се случва и при еднояйчните близнаци, но тъй като тяхната ДНК е еднаква няма как да разберем.

Ако една от яйцеклетките е мъжка, а другата женска, получената химера може да притежава характеристики и на двата пола – често разделението се получава точно през средата – като че ли някой е разрязал две животни наполовина и е залепил частите им.

Явлението е било документирано при редица видове – омари, раци, скариди, мравки, птици, какавиди и молци.

При хората могат да се наблюдават полови мутации, но не и подобен билатерален гинандроморфизъм. Смята се, че причина за това е факта, че половоопределящите хормони се разпространяват из кръвта и засягат всички клетки.

Билатералния гинандроморфизъм е рядък дори сред снасящите животни, изчислено е, че проявява при една на 1 милион птици.

Точно по тази причина птици с толкова силно изразен полов диморфизъм, се открояват. Те са били наблюдавани няколко пъти – най-известният случай е този на Брайън Пиър, орнитолог от Университета в Западен Илинойс, който документирал гинандроморфен кардинал от 2008 до 2010 година.

Птичката водела самотен живот. Никога не била забелязвана с партньор, не пеела и не общувала с други кардинали.

Новооткритата птица, обаче, не водела толкова отшелнически живот, тя била забелязана в компанията на друг, мъжки кардинал. При това двойката пеела заедно.

Не е изключено птицата да е в състояние да снася яйца, особено като се има предвид, че лявата и част е женска, а женските птици имат само един функциониращ яйчник – обикновено в лявата част на тялото.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020
Последни новини