От х:

Днес в x:

2 протеина регенерират ампутирани крайници

ампутирани пръсти при мишките. Те ни приближават с още една крачка до деня, в който ще заместваме ампутирани човешки крайници.

Макар растеж на костна тъкан да е постиган и преди, сега новопроведено изследване демонстрира признаци на растеж на стави – невиждано до момента ниво на сложност. И ставите, и костите са жизненоважни при възстановяване на изгубени крайници.

След като първоначално регенерирали кост на мишка с помощта на протеина BMP2 , учените добавили и протеина BMP9. След като използвали комбинацията при мишки с ампутирани пръсти, над 60% от костите образували хрущялен слой в рамките на 3 дни. Без протеините, ампутираните пръсти прости биха зараснали.

Хрущялът е жизненоважна част от ставите и демонстрира категоричен успех в регенерацията на крайници. Дори при животни, при които крайниците регенерират по естествен начин, е рядкост да се наблюдава растеж на стави и кости.

Резултатите от изследването сочат, че процесът на възстановяване е по-ефективен, когато първо се приложи протеина BMP2, а седмица по-късно се добави и BMP9 - в този случай това довело до по-завършени ставни структури, дори с няколко връзки с костта.

Макар от отглеждането на цели крайници при мишиките да ни дели много време, какво остава за хората – изследването ни приближава с още една стъпка до крайната цел. Хората приличат на мишките по отношение на скелетите, така че този вид знания лесно биха могли да се пренесат върху хората.

Изследването сочи, че клетки на бозайници могат да регенерират телесни части, ако бъдат стимулирани. “Могат да го направят, но не го правят, трябва да разберем какво ги спира”, казва един от изследователите Кен Мунеока от Тексаския университет.

Нужни са по-нататъшни изследвания, за да разберем как да “включим” тези клетки, за да започнат да работят, но учените са оптимисти. Изследването би могло да помогне и на хората с остеоартрит.

Учените черпят вдъхновение от животинското царство – проучвайки как тритоните регенерират крайниците си (и в този случай процесът е свързан с активиране на правилните клетки).

Откритията подсказват, че клетки от бозайници съхраняват информацията нужна за възстановяване на структурите, отстранени посредством ампутация.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини