От х:

Днес в x:

24 °C

Извършиха първата успешна двойна трансплантация на ръце

2 години след като 10-годишният Зайън Харви получи чифт донорски ръце в първата по рода си трансплантация в историята, лекарите обявиха как се справя младият им пациент.

Операцията бе описана като успешна, докладът на медиците засяга и рисковете, и предизвикателствата, свързани с революционната интервенция.

Още като бебе, Зайън получил бактериална инфекция, която прераснала в сепсис. Двете му ръце и единият му крак били засегнати, затова се наложило да ги ампутират.

Бъбреците на Зайън също отказали, в резултат на усилията на тялото да се пребори с инфекцията. Две години по-късно той получил бъбрек от майка си.

Успехът на лечението и издържливостта на малкия пациент и семейството му ги направили идеалните кандидати за изпълненото с рискове лечение – двойна трансплантация на ръце.

През 2015, едва 3 месеца след като бил включен в листата на чакащите, хирурзи от Penn Medicine и екип от детската болница във Филаделфия присадили чифт донорски ръце на Зайън в рамките на 11-часова операция, в която участвали 40 специалисти и асистенти.

След първия провалил се опит за трансплантация на ръка през 60-те, на над 100 души бяха присадени една или две ръце от донори с променлив успех.

През 2000 година, хирурзи от Малайзия присадиха ръката на починало бебе на оцелялата му еднояйчна близначка.

Сега Зайън държи рекорда за най-малък пациент с две присадени ръце. Момчето се справя отлично.

Той може да държи здраво бейзболна бухалка, нещо, за което мечтаел от година, а движенията между лявата и дясната му ръка са по-координирани.

Пътят обаче не бил лек и момчето все още не е извън опасност.

Макар резултатите да са положителни, операцията била изключително трудна за Зайън и семейството му.

След края на операцията, били наблюдавани 8 периода на отхвърляне, при които имунната система на момчето разпознавала тъканта като чужда и започвала да се защитава.

Прилагането на лекарства за подтискане на имунната система, помогнало за избягването на по-сериозни последици, но продължителните физиотерапия и психотерапия били тежки.

Детето ще трябва да приема подобни лекарства до края на живота си, за да попречи на тялото си да унищожи новите ръце.

Самият Зайън твърди, че дължи всичко на майка си, защото тя му помагала през най-трудните периоди.

Последните 2 години дали възможност и на изследователите да добият ценни знания.

“Мозъчното развитие през детството е белязано от времеви прозорци, оптимизирани за придобиването на определени умения”, казват изследователите.

Макар технически Зайън да е пропуснал прозореца, възстановяването на моторния контрол, растежа на нервите и усещанията сочи, че неговият мозък, и може би всички млади нервни системи, са далеч по-способни да се адаптират, отколкото сме предполагали.

Няма съмнение, че рекордът на Зайън ще бъде подобрен скоро, защото в областта на присаждането на органи се бележи непрекъснат напредък.

Възстановяването и трансплантацията на крайници са още в ранните си дни. Надеждите са, че някой ден порасналият Зайън ще посочи стара вестинкарска статия и ще каже: “”Помните ли, че аз бях първият ?”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини