От х:

Днес в x:

Боян Ангелов: Творбите на Георги Караславов излъчват онзи типичен тракийски повей, багри и нюанси на юга

Изображение 1 от 5

    На 30 януари мнозина поднесоха цветя на паметника на академик Георги Караславов в кв. Дебър, след което тържественото честване на 115 години от рождението на писателя се проведе в голямото фоайе на читалище „Пробуда”. Сред гостите бяха поетесата Дима Чонова, Гроздан Грозев – председател на комисията по култура в ОбС – Димитровград, председателят на Дружеството на писателите в Димитровград и неговият заместник – Петко Каневски и Демир Демирев – поети, членове на СБП. Грипът попречи на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и Трендафил Василев – член на УС на СБП да бъдат в залата, но в поздравителния адрес, изпратен от Ангелов се казва:”През своя творчески път Георги Караславов изгради монументални платна, които се превърнаха в знакови произведения за българската литература и драматургия, като много от тях по-нататък заживяха самостойно като част от съкровищницата на българското кино. С тях той пренесе съвременната българска литература на друго ниво, допринесе неимоверно за нейното жанрово и тематично многообразие. От творбите му винаги се излъчва оригиналност, богатство на сюжета и онази специфичен тракийски повей, багра и нюанс на юга. Творчеството на големия писател академик Георги Караславов вечно ще остане в съкровищницата на българската литература.”

    Племенницата на Никола Вапцаров г-жа Мая Вапцарова, режисьор, поет, член на СБП и не на последно място голям приятел на Първомай бе изпратила поздравителен адрес, прочетен от Демир Демирев:”Човек се изпълва с ентусиазъм, когато се изправя пред възможността да поздрави един столетник плюс неговите още 15 години.” И ни призовава”Може би именно днес трябва да обърнем съзнанието и погледа към онази наша вътрешно, духовно градюща се клетва, която ще запази сърцата ни, ще укрепи вярата ни, че все още има за какво да се създават произведения и да се мисли за култура.”

    Малко по-късно към гостите се присъедини и кметът на общината Ангел Папазов.

    Марияна Запрянова, Ангелина Славова, Петя Павлова и Нели Янева ни потопиха в света на Г.Караславов с изпълнение на малко известни негови стихове и разкази. Слово, посветено на академика,  от председателя на Дружеството на писателите „Г.Караславов” – Кръстьо Кръстев и носител на Национална литературна награда за проза „Георги Караславов” за 2018 година, прочете Нели Атанасова – секретар на читалището в Дебър, поетеса, зам.председател на Дружеството и водеща на вечерта.

    Отчетена бе фейсбук викторината, която бе обявена на 12 януари на страницата на читалище „Пробуда”. Жребият определи победителите Йорданка Иванова, Златка Христева и Петър Караславов, които получиха комплект книги от Кръстьо Кръстев, едната от които е изследване на житейския и творчески път на академика. Разделители за книги получиха  и отговорилите вярно на въпросите зададени в залата.

    С прожекция на части от „Снаха” и „Обикновени хора”, представени от дебърски самодейци, завърши официалната част, след което разговорите продължиха на чаша вино.

    Красимира Ст. Славова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Въ
      Въцо
      8 -3
      10:15, 31 яну 2019
      Нещо не виждам автомивкаджията
    • 2
      Де
      Дебърец
      5 -3
      20:22, 31 яну 2019
      Ааааа, вярно!!!Не виждам и кантарджийката....
    Последни новини