От х:

Днес в x:

10 °C

Лицемерието на розовата фланелка

Час по физическо в хасковското училище „Васил Левски“. Петокласниците играят с топка, а едно от момчетата непрекъснато подиграва своя съученичка, че не може да улови топката с „кашкавалените си ръце“. Когато момичето му прави забележка, момчето започва да я подиграва заради „щръкналите уши“. Децата се сбиват, учителката се опитва да ги разтърве, но момичето пада на земята, а момчето все пак успява да я ритне няколко пъти в корема.

Такива случки се разиграват поне по няколко пъти на ден в училищата. Възприемаме ги като детинска работа. Няма сериозно пострадали, въпреки че момичето е отведено в Спешното за преглед.

Директорката на училището Милена Михайлова вика родителите на двете деца за разговор. Но, забележете, отказва да допусне в сградата медии, повикани за инцидента.

Нещо повече, на следващия ден, когато е потърсена за коментар на случая, започва да заплашва репортерите, търси шефовете на медията, заплашва със съд, ако огласят инцидента. И навиква журналистите да пишат за позитивните неща, не само за инциденти.

Всичко това се случва само ден след като повечето хасковски училища облякоха розовите фланелки срещу агресията в училищата. Във „Васил Левски“ децата и учителите навярно също са облекли розовите фланелки. На следващия ден обаче директорката заплашва медиите, ако огласят случай на агресия в нейното училище.

В случая инцидентът наистина е незначителен . Поведението на директорката обаче не е. Замитането на проблемите под килима не води до разрешаване на нито един проблем, а до ескалирането му и появата на нови.

По данни на Световната здравна организация от 2017 година България е в топ 10 на държавите с най-високи нива на насилие в училищата. Лидерите в тази неприятна класация са САЩ, Великобритания, Южна Африка, Полша, Япония, България, Франция, Белгия и Австралия.

По данни на българското министерство на образованието от 2017 година всяка учебна година над 80% от училищата в страната са подали поне един сигнал за насилие. Ситуациите с физическа и вербална агресия са над 4500 за същата учебна година. Това прави средно по 30 случая на учебен ден.

Ако добавим прикритите случаи на агресия, шестото място на България може да се окаже силно подценено и навярно ще изпреварим поне с едни гърди лидерите в света по насилие в училищата.

Ние сме царе на замитането на проблемите под килима. Корупция? О, не. Навсякъде по света има корупция. За съжаление в България също, но правителството взема мерки.

Бедност? А, не. Ето, доходите растат. Имаме стабилност. Като говорим за бедност, вижте Африка.

Прогнила съдебна система? Да, има отделни случаи, но властта взима мерки. Вярвайте в българския съд!

Насилие в училище? Ето, ние обличаме розови фланелки и се обявяваме против агресията!

Защо директорката на „Васил Левски“ така ожесточено се бори за потулването на инцидента? Причината е много проста и така постъпват, може би не толкова брутално, повечето школски директори. Ако в обществото се заговори, че в едно училище цари насилие, върви да обясняваш, че там не ядат малките ученици за закуска. А по силата на делегираните бюджети парите следват ученика. По-малко ученици, по-малко пари. Както казваше един умен мъж „За каквото и да си говорим, накрая ще си говорим за пари“.

Инцидентът във „Васил Левски“ отпреди дни наистина е дребен. Проблемът обаче е огромен.

Наскоро една дългогодишна директорка на детска градина ми разказа потресаващи неща. „Само допреди три четири години в цялата детска градина имахме две-три хиперактивни деца. Днес във всяка група има по пет-шест“. Много детски учителки споделят, че днешните деца са ужасно непослушни, невъзпитани, груби, агресивни. Сравнението с поколенията отпреди едно-две десетилетия е ужасяващо.

„На какво се дължи това? Преди всичко на режима. Детето до късно вечер играе игри на таблета или лаптопа. Приятно му е, не вдига шум и родителите са доволни. Но мозъчната му дейност е усилена, то си ляга късно и дълго не може да заспи или пък сънят му е непълноценен. Сутринта го вдигат в седем часа и го водят градина недоспало, уморено. Липсата на здравословен режим води до хиперактивност, агресия,разсеяност, лошо поведение.

Втората основна причина е храненето. Нездравословната храна също има голяма заслуга за поведението на днешните деца“, обясняваше ми директорката на една от хасковските детски градини.

Като добавим ниските доходи, „светлите примери в семейството“ (повечето от днешните родители са от поколението на 90-те години на миналия век, отраснало с новините за мутрите, хиперинфлацията, фалитите на банките, тоталната абдикация на държавата), потокът от негативни новини по телевизията, цялостното състояние на обществото и агресията на всеки ъгъл, не бива да се учудваме, че днешните деца са такива, каквито са.

Затова този проблем е поне толкова значим, колкото демографската катастрофа, изтичането на свежа българска кръв в чужбина, мафиотизирането на държавата. И замитането му под килима само влошава положението. Защото първата стъпка към разрешаването на даден проблем е да признаеш, че съществува. Директорите на училища сигурно изпращат за нуждите на статистиката информация за случаите на агресия (а може би не) в образователното министерство. Но в повечето случаи оказват мощен отпор, когато същите тези случаи се появяват в медиите със съответната конкретика.

Затова появяването на деца и учители веднъж годишно с розовите фланелки против насилието в училище не е нищо повече от обикновено лицемерие.

Тодор Кръшков      

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

 • 1
  Ма
  Майка
  75 -3
  10:30, 2 мар 2019
  Няколко пъти повтаряте че инцидентът бил незначителен. Как ще е незначителен?! Детето са го ритали в корема бе хора!.. Съгласна съм с написаното, но някак оставяте най важното на заден план.
 • 2
  Ти
  Тия
  50 -8
  10:38, 2 мар 2019
  Не е случаен факта,че училище В.Левски е пълно с ц*****!
  • Пе
   петя
   2 -7
   17:44, 3 мар 2019
   Аз уча в това училище от 4 години какви са тези пр... Виж коментара
 • 3
  Ви
  Виолета
  73 -2
  11:13, 2 мар 2019

  Поздравявам ви за статията. Проблемите трябва да се назовават и срещу тях да се набележат мерки. Истината е че между възрастните има агресия, че обикновено малко обръщаме внимание на децата, а те копират поведението на възрастните. Проблема с агресията в училище съществува независимо дали директорката разрешава да се говори за това или не.По добре да го обсъдим отколкото да носим символично розови тениски.

 • 4
  Ре
  РЕШЕНИЕТО
  73 -19
  12:24, 2 мар 2019
  Решението на проблема трябва да се търси там, където ПРОБЛЕМЪТ е СЪЗДАДЕН - В СЕМЕЙСТВОТО, а не в училището.
  Защо репортерите продължават да търсят отговорност от директора на училището???

  Защо не отидоха първо при родителите на побойника? Те да обяснят защо са възпитали (или НЕ възпитали) така детето си.
 • 5
  Пе
  Петър
  46 -1
  13:03, 2 мар 2019

  Да ама аз разбрах че ще премесят момичето в друго училище. Защо момичето? Едно време имаше намаляне на поведението, учителите бяха авторитети, а сега ....питаме децата какво са момче, момиче или друго.Абе защо не вземаме само хубавите работи от Европа, а се опитват да ни сменят навиците и да ни направят джендъри. Чудя се как се примирават с корупцията в България и се целуват с Бойко и рядко вземат мерки за да изискват от нас в това отношение, а иначе сме заляти от всякакви конвенции и брошури и много искат да ни научат да приемаме обратните. Голямо усилие. А защо няма такова усилие там където е необходимо. Със сигурност е верно че под чието и влияние да сме всеки има нужда да бъдем слаби и объркани. Защо се поддаваме на това?Нека бъдем такива каквито бяхме преди в училищата - беше по добре определено.Та да се върна на темата- това момче няма ли си баща и поговори ли изобщо баща му с него или в училището поговориха? Щото иначе само медиите си приказват, а за останалите няма значение.

 • 6
  Br
  BROODY
  62 -6
  13:53, 2 мар 2019
  Представете си само една незначителна директорка от едно незначително училище в провинцията се опитва да наложи цензура. А какво става на горните етажи на власта просто не ми се мисли. Иначе всичко е наред.
  • ❌❌
   ❌❌❌
   20 -42
   16:35, 2 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Хх
   ХХ
   40 -4
   17:24, 2 мар 2019

   Ако в цялата история трябва да наречем някого "селянин", то това е директорката на училището. Какво толкова страшно че журналисти я питали нещо.Ами някой като се е оплакал разбирасе че ще я питат.Какво толкова е станало.Обясняваш че е станало нещо, но няма нищо страшно.Обясняваш че това са деца и отговорните хора в училището са взели мерки и сега всичко е наред.Никой не отива в друго училище и казваш на журналистите - спокойно ще се справим и с това, това ни е работата.Ето така се прави.А не да се обаждаш на всички и да заповядваш да мълчат, да казваш на майката на момичето да си премести детето в друго училище, да си налагаш мнението и да искаш всичко да потулиш.Е, сега не можа да го потули и доказа че не е за това място.Само претенциите и големи.

  • ❌❌
   ❌❌❌
   26 -14
   18:59, 2 мар 2019
   Чакай малко, задръж за минута!
   Значи преди 15 години аз като ходих на училище и се случеше да има бой, къде бяха репортерите и журналистите?!
   В 9-ти клас след екскурзия на път за вкъщи - синина под окото ми след сбиване със съученик къде бяха розовите тениски в моя подкрепа? Защо нямаше статии в интернер, сълзи и сополи? И момичета съм виждал да се бият, само че тогава директорите директно с провинените се разправяха, а не с нагли репортери търсещи внимание с надеждата за 20лв. от кликбейт реклами тука!
  • Jo
   joro
   22 -1
   20:17, 2 мар 2019

   Абе на репортерите това им е работата.Като има сигнал към тях те ходят да проверяват. Просто директорката е направила цирка.Ако се беше срещнала с тях и беше обяснила че вече са се разбрали нямаше да има циркове.Сигурно и нямаше да пишат за това.Директорката си го е направила цирка мене ако питаш.Аз лично съм пращал сигнали до сайта и съм благодарен че са ми обръщали внимание.Понякога с тяхна намеса проблемите се решават.В случая според мен директорката не е трябвало да постъпва така.Нямало е нужда да бъде груба.

  • Ха
   Ханко Брат
   18 -1
   16:16, 3 мар 2019
   Директорката може и да е незначителна , но се държи като мутра или политик от голям калибър.Само такива си позволяват да отправят заплахи и да забраняват да се пише и говори по даден проблем.От действията и прозира съмнение, че за да си позволяваш такова държание трябва да имаш сериозна подкрепа зад гърба си.3-те Х като през твоите ученически години никой не е алармирал за такива проблеми ,означава ли че и сега трябва да е така ? Проблемът е сериозен , трябва да се говори за него и да се търси решение.Мисля обаче че това трябва да започне от възпитанието от родителите,което в много случаи липсва.
 • 7
  Mi
  Milena
  20 0
  14:02, 2 мар 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 8
  Из
  Изгряващия
  42 -7
  14:03, 2 мар 2019
  Прекрасна статия! Поздравления за нейния автор! Липсваше на аудиторията! Разпознаваем почерк.
  • Да
   Да
   10 -9
   18:14, 2 мар 2019
   Да. Прекрасна статия, която, обаче, само констатира проблеми, които всички знаем.
   И какво от това? Да не би да предлага изход от ситуацията? Думи, думи, думи.
   Уважаваният от всички нас Кръшков нека предложи мерки за недопускане на тормоз в училищата.(Нали сега работи с деца.)
   Тогава наистина работата му би имала смисъл.
  • Ай
   айде сега
   20 -2
   20:34, 2 мар 2019

   Кръшков как да предложи промени, като какъв? Неговата работа е да надига глас, а промените трябва да ги предложат тия дето са сложени за това.Нека не се скриват и да кажат че наистина има агресия в училищата и да кажат какво правят за целта ....., а не розови фланелки.Цялото общество се прави че не вижда че болшинството от хората са бедни.Богатите родители получават друго отношение от учителите и мнооого други работи. Проблема е много голям, но за него трябва да се говори, а не да се мълчи.Иначе така сме си свикнали да си живеем.А така няма да се оправим мили хора.Обществото ни е разделено, на родителите не им стигат парите, изнервени са, какви мислите че стават децата на такива родители.Ето пак хора се събират да стачкуват в центъра.Кадри няма.Много ми е интересно тия наши управляващи мислят ли си поне малко какво става под тях.Май не.Само на крадене са го ударили и всички се равняват по тях.Излезъл Горанов чист от историята дето живее в чужд апартамент.Чисто невинен.Ето за това всеки българин се бори за власт.Когато се издигнеш във властта и привилегии та привилегии.Няма морал, няма спреведливост, горките ни деца, мислите ли какво им завещаваме и на какво ги възпитаваме.Примера е лош, много лош и те само това виждат.Не са виновни децата.Ние възрастните сме виновни че търпим да ни мачкат.

 • 9
  Ви
  Виктория
  25 -12
  14:37, 2 мар 2019
  Да, Кръшков, липсваше.....много! Хората имат нужда от теб!
 • 10
  Мд
  мдаа
  25 -1
  15:43, 2 мар 2019
  Всичко е проформа. Розови фланелки, кампании, проекти. Учениците се бият ли бият. Ще става и по-лошо.
 • 11
  ??
  ?????????
  34 -5
  15:48, 2 мар 2019
  Какъв трябва да е цветът на тениската за тормоза на директорите към учителите?
  • !!
   !!!!!
   17 -6
   17:28, 2 мар 2019

   Ти хубаво питаш за цвета на тениската, ама стиска ли ти да я облечеш и да протестираш пред въпросната директорка?

  • ??
   ???
   21 0
   20:13, 2 мар 2019
   То РУО трябва да избере цвета на тениската и да я облече! Защо много са облича ли тениси но без РУО нищо не става! А не е само въпросната дама! Мандатност това е решението!
  • Уч
   Учител
   34 -1
   22:50, 2 мар 2019
   Цветът отдавна е избран! Май само директорите не разбраха. Някой попита стиска ли ми. Отговарям му - стиска ми, и то много ! Особено, ако трябва да стисна директор феодал, инфантил и въобразил си, че училището е част от имането на татко му., а учителите са топките, с които може да си играе.
   Много директорки се обградиха със свои. Погребаха резултати и достойнство!Да им напомним - само достойният може да си тръгне!
 • 12
  Ид
  ИДВА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО
  41 -3
  19:23, 2 мар 2019
  Защо се учудвате дами и господа, тя тази и семейството й навсякъде вървят с парите напред, но явно някой вече й е вързал кънките.
  Госпожо, не става само с пари, джипове, тоалети и чалгатеки, иска се и капацитет.
 • 13
  Ке
  Кенанския Маймун
  11 -10
  19:25, 2 мар 2019
  Малките момченца тренират за мутрета ,
  а момиченцата за курвета
  ...
  Слава на Доган и Боци - неговия глиган
 • 14
  До
  ДО Г-Н КРЪШКОВ
  32 -4
  20:40, 2 мар 2019
  Уважаеми г-н Кръшков, уведомете МОН.Селските пръчки станаха много в
  училищата, пък взеха, че и директори станаха.Бог да пази децата ни и българското образование.
 • 15
  До
  Добре дошъл
  10 0
  21:23, 2 мар 2019
  Кръшков, добре дошъл. Радвам се много, липсваше. За малко ли, или...Ами ако вече беше минал от другата страна на барикадата ?
 • 16
  11
  111111
  7 0
  14:06, 3 мар 2019
  Дааа розовото лицемерие носено от момченца

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини