От х:

Днес в x:

Сателит ще изстрелва изкуствени метеорити към Земята

Писна ли ви от природата, която винаги проявява най-красивия си ефект в най-неподходящото време? Японски сателит може да се окаже решението на проблема.

Вместо да чакаме нетърпеливо един от 22-те естествени звездопада на Земята, спътникът ще освобождава изкуствени метеорити по команда.

Поне на теория.

Компанията изобретател Astro Live Experiences (ALE), изпрати първия си прототип в орбита с ракетата Epsilon.

От ниска околоземна орбита, на височина 400 км, 65-килограмовия сателит ще освобождава малки метални пелети, с диаметър 1 см, в посока Земята.

От какво са направени е търговска тайна, но са проектирани да изгорят при навлизането си в атмосферата, създавайки красив звездопад в нощното небе, видим в радиус от 200 км.

Всеки сателит ще пренася достатъчно пелети за множество звездопади.

Проектът е наречен Sky Canvas.

“В сравнение с истинските, нашите метеори са по-масивни, пътуват из атмосферата по-бавно, което им позволява да бъдат наблюдавани по-дълго време”, казва Хироки Каджихара от Astro Live Experiences.

Целият процес е изключително труден от техническа гледна точка.

За да изгорят, изкуствените метеорити се нуждаят от достатъчна скорост, така че да бъдат изстреляни от сателита, а не просто освободени. При целия този процес, откатът трябва де възможно най-слаб, за да не изпрати сателита в космическото пространство.

Екипът разработил газов резервоар под налягане, който изстрелва пелетите със скорост 8 км в секунда.

Но тъй като нищо подобно не е било разработвано на Земята до момента, учените ще трябва да се уверят, че ще работи в космоса.

Екипът се надява сателитът да бъде въведен в експлоатация до следващата година, като първият изкуствен звездопад ще се изсипе над Хирошима, 75 години след като Американците взривиха две атомни бомби, за да унищожат града по време на Втората Световна война.

Но само защото сме в състояние да направим нещо, не означава че трябва да го правим, учените са загрижени, че спектакълът ще създаде значителни проблеми, а в същото време няма да доведе до никакви ползи.

Пространството около Земята е вече пренаселено – с космически отпадъци и активни системи, при това ако нещо се случи със сателита на Astro Live Experiences, като това да изстреля пелетите под грешен ъгъл, резултатът може да е сблъсък с деликатно сателитно оборудване.

Разбира се, светлинното замърсяване също ще се влоши, макар и временно, което би могло да предизвика хаос в астрономическите обсерватории. И все пак, като се има предвид, че спътникът освобождава по 15-20 пелети наведнъж, това едва ли ще е такъв голям проблем.

Тенденцията в космоса да се изпращат лекомислени обекти, е тревожна.

Преди година “огледална диско топка” бе изстреляна от Нова Зеландия в обрита около Земята за няколко месеца. Друг творец изпрати гигантски светещ “орбитален рефлектор” в космоса през декември.

Китай иска изкусвена луна да спести пари от улично осветление. А руска компания цели да изпрати реклами в космоса.

Законите – местни и международни са изостанали по отношение на орбиталното пространство. Докато не наваксат, вероятно ще се появат и други компании с претенции за поне част от космоса.

Що се отнася до Sky Canvas, при толкова малко изстреляни метеори наведнъж, ще е по-добре за изчакаме Персеидите все пак.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини