От х:

Днес в x:

9 °C

Депутатът Димитър Аврамов с обвинения за търговия с влияние

Разследването на спецпрокурорите установило, че той си поискал 220 хил. лева и получил 100 хил. лева от бизнесмен, за да упражни влияние върху директора на Областна дирекция „Земеделие“ Монтана, както и върху началника на РУП – МВР Монтана

Специализираната прокуратура приключи разследването срещу народния представител Димитър Аврамов. На Аврамов и двама негови помагачи са повдигнати прецизни обвинения за търговия с влияние, при продължавано престъпление, извършено в съучастие.

Изготвя се обвинителен акт срещу тях и предстои внасянето му в Специализирания наказателен съд, съобщава прокуратурата.

Разследването на Специализираната прокуратура установи, че в периода от 06.07.2012 г. до 17.07.2012 г., в гр. Бяла Слатина, в гр. Плевен, в гр. Монтана и в местността „Тировец”, землище на гр.Монтана /производствена база и офис на „Гала – М” ООД/, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, депутатът Аврамов поискал от  български бизнесмен пари и облага.

Той и помачачите му пискали от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, собственост и арендувани от фирма на бизнесмена. Аврамов приел от същия бизнесмен сумата от 100 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица.

Дарът и облагата са били поискани, за да се упражни влияние върху директора на Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Монтана  във връзка със службата. Той трябвало да отмени заповед за служебно разпределение на ползването на масивите в землището на с. Стубел, област Монтана, да издаде заповед за въвод във владение в масив 128, землището на с. Стубел, област Монтана в полза на фирмата на бизнесмена. Също така трябвало да се съобрази със сключено доброволно споразумение за ползването на земеделски земи в землището на с. Стубел, област Монтана при издаване на заповед за следващата стопанска година /2012/2013 г./.

Дарът и облагата са били поискани, за да се упражни влияние и върху началника на РУП – МВР. Монтана  във връзка със службата му. Той трябвало да осигури охрана от полицейски служители и достъп до въпросния масив 128 в землището на с. Стубел, обработван от фирмата на бизнесмена по време на жътвата на реколтата от рапица за стопанската година 2011/2012 г.

В кратки срокове Специализираната прокуратура ще предаде на съд Димитър Аврамов и неговите съучастници.

По времето, когато Аврамов е движел тези "сделки", то е бил депутат от ГЕРБ. 

На 29 юни 2016 г. Софийският градски съд оправда изцяло Аврамов и Петков. По-късно обаче Апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на Софийския градски съд.

Главният прокурор поиска имунитета на Аврамов, вече депутат от ДПС, през юни 2017 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини