От х:

Днес в x:

21 °C

Изкуствен интелект разкодира думи директно от мозъчни вълни

Невролози учат компютри да четат думи директно от човешки мозъци.

Три екипа учени демонстрирали, че могат да разкодират реч от записи на невронна активност. Във всяко изследване, електроди поставени директно върху мозъка записали невронна активност, докато пациентите претърпяващи операция, слушали реч или изричали думи на глас. Учените се опитали да установят какво са чували или казвали пациентите. Във всички случаи, изследователите успели да преобразуват електрическата мозъчна активност в разбираеми звукови файлове.

Първият доклад описва експеримент, при който учените пуснали записи на човешка реч на пациенти с епилепсия, докато претърпявали мозъчна операция.

Докато пациентите слушали аудио файловете, изследователите записали невронната активност в онези области от мозъка, отговорни за обработката на звука. След това изпробвали няколко различни метода за превръщане на невронната активност в реч и открили, че “дълбокото учене” - при което компютърът самостоятелно се опитва да реши проблем, се справя най-добре. Когато възпроизвели резултатите чрез вокодер, който синтезира човешки гласове, пред група от 11 слушатели, те успели да интерпретират правилно думите в 75% от случаите.

Вторият доклад заложил на невронни записи от хора, подложени на операция за отстраняване на мозъчни тумори. Докато пациентите изговаряли едносрични думи на глас, изследователите записали звуците от устата на пациентите и невронната активност в областите от мозъка, отговорни за речта. Тези учени обучили изкуствена невронна мрежа да превръща записите на невронната активност в аудио, демонстрирайки, че резултатите са поне отчасти разбираеми, подобни на записите, направени с помощта на микрофон.

Учените от третото изследване заложили на записи на онази част от мозъка, превръщаща определени думи, които даден човек е решил да изговори, в мускулни движения. Изследователите успели да реконструират цели изречения (също записани по време на операция при пациенти с епилепсия). Те установили още, че хората, които изслушали изреченията, ги интерпретирали успешно в затворен тест с по няколко отговора в 83% от случаите. Този експеримент заложил на идентифицирането на модели, участващи в образуването на отделни срички, вместо на цели думи.

Целта на всички тези експерименти е някой ден хората, изгубили говора си (заради амиотрофична латерална склероза или други подобни заболявания) да възвърнат гласа си чрез интерфейс компютър-мозък.

Интерпретирането на невронни модели у човек, който само си представя речта, е далеч по-сложно от интепретирането на модели, при човек който говори или слуша човешка реч.

Но науката напредва и устройствата за изкуствена реч, свързани директно с мозъка, някой ден ще станат реалност.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини