От х:

Днес в x:

Близка галактика ще се сблъска с Млечния път, твърдят учени

Астрономи обявиха, че близка галактика ще се сблъска с Млечния път и ще запрати Слънчевата система в космическата празнота.

Откритието бе направено след като учени провели компютърни симулации на движението на Големия Магеланов облак, една от множеството сателитни галактики, орбитиращи около Млечния път. Вместо да обикаля на безопасно разстояние или да се отскубне от гравитационното привличане на Млечния път, Големият Магеланов облак е обречен да се сблъска с галактиката, която наричаме наш дом.

В момента Големият Магеланов облак се намира на 163 000 светлинни години от Млечния път и се движи със скорост 250 мили в секунда. Но симулации на астрофизиците от Университета Дърам показват, че Големият Магеланов облак ще забави темпо и ще се насочи към нас, разбивайки се в Млечния път след около 2.5 милиарда години.

Макар да е малко вероятно сблъсък да претърпят и отделните планети и звезди, пристигането на галактика с тегло колкото 250 милиарда слънца, ще предизвика хаос. Целият Млечен път ще бъде разтърсен, а нашата Слънчева система може да бъде запратена в далечния космос.

И все пак шансовете за това са слаби – 1-3%.

В известен смисъл, обаче, слъсъкът ни с Големия Магеланов облак е закъснял. Млечният път се откроява с ексцентричността си сред другите спираловидни галактики. Но това не е всичко. Халото, обграждащи галактическия диск съдържа далеч по-малко звезди, в сравнение с подобните галактики. Свърхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път е нищожна, с маса, равняваща се на едва 1/10 от масата на черните дупки в центровете на другите галактики.

Галактическото сливане ще промени всичко това. Млечния път ще се превърне в красива, нормална спирала, голяма част от халото ще се запълни със звезди от Големият Магеланов облак, а черната дупка ще преяде от неочакваното изобилие и ще обезумее.

Големият Магеланов облак съдържа огромно количество газ, който ще бъде погълнат от свръхмасивната черна дупка. Тя на свой ред ще увеличи масата си десетократно. Черната дупка ще стане активна и ще започне да изхвърля мощни струи високоенергийна радиация. Макар интензивните лъчи гама радиация да имат потенциала да предизвикат масови измирания, радиацията от черната дупка вероятно няма да застраши живота на Земята, ако по това време такъв все още съществува.

В миналото астрономите обръщаха повече внимание на предстоящия сблъсък на Млечния път с галактиката Андромеда. С маса 5 пъти по-голяма от Големия Магеланов облак Андромеда може напълно да унищожи Млечния път. Тази космическа катастрофа се очаква след около 4 милиарда години.

Сливането с Големия Магеланов облак може да предотврати този катаклизъм. Една от страничните реакции от сблъсъка с Големия Магеланов облак ще е отлагане на армагедона. Млечния път ще се измести леко, което ще ни осигури поне още няколко милиарда години.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини