От х:

Днес в x:

32 °C

КПКОНПИ може да продължи конфискацията на имотите на Христо Бисеров

Спорните промени в Закона за конфискацията, които излязат в утрешния брой на Държавен вестник, узакониха възможността антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура. Президентът Румен Радев е пуснал промените за публикуване, съобщава сайтът newslex.bg, очакваното вето не бе наложено.

Сред сочените като пример за спешно приетите промени е случаят с Христо Бисеров, делото за конфискация срещу когото бе прекратено въз основа на тълкувателното решение на ВКС. КПКОНПИ водеше дело за конфискация на имущество на Бисеров за 2 млн. лв., но той бе оправдан от съда по наказателното дело. С влизане в сила на поправките комисията ще може да продължи производството по иска за отнемане на имуществото, пише "Дневник".

Основната поправка гласи, че "не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда". Сочената за по-скандална промяна гласи, че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения вече закон за конфискацията, който е действал до 2012 г.

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 декември м.г. сочи, че прекратяването на наказателното производство е пречка пред продължаването на иска за отнемане на имуществото от КПКОНПИ (Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, известна като антикорупционна комисия, оглавявана от Пламен Георгиев). За по-малко от две седмици внесеният от шефа на правната комисия Данаил Кирилов проект стана законодателен факт - на 20 декември беше гласуван окончателно.

В самия край на годината законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид са внесли и още един проект, който драстично разширява правомощията на КПКОНПИ. Предлага се комисията да може да се бави 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация, вместо не 3 месеца, както е сега. Ако проектът бъде приет, КПКОНПИ ще може също да призовава граждани, като механизмът за това ще бъде уреден с правилник. Призован, който не се яви "на определеното място и време без уважителни причини", ще бъде глобяван и довеждан принудително.

Bлезлите в cилa промени могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд, а юридическите дебати в тази връзка продължават. Съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева отправи преюдициално запитване да Съда на ЕС дали българският регламент на гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция e в cъответствие c директивата на ЕС oт 2014 г.  Нейното запитване бе по конкретен процес и доведе до спиране на производството за отнемане на имоти на обвиняемите по делото "КТБ". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
09 авг 2020
Последни новини