От х:

Днес в x:

2 °C

КПКОНПИ може да продължи конфискацията на имотите на Христо Бисеров

Спорните промени в Закона за конфискацията, които излязат в утрешния брой на Държавен вестник, узакониха възможността антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура. Президентът Румен Радев е пуснал промените за публикуване, съобщава сайтът newslex.bg, очакваното вето не бе наложено.

Сред сочените като пример за спешно приетите промени е случаят с Христо Бисеров, делото за конфискация срещу когото бе прекратено въз основа на тълкувателното решение на ВКС. КПКОНПИ водеше дело за конфискация на имущество на Бисеров за 2 млн. лв., но той бе оправдан от съда по наказателното дело. С влизане в сила на поправките комисията ще може да продължи производството по иска за отнемане на имуществото, пише "Дневник".

Основната поправка гласи, че "не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда". Сочената за по-скандална промяна гласи, че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения вече закон за конфискацията, който е действал до 2012 г.

Тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 декември м.г. сочи, че прекратяването на наказателното производство е пречка пред продължаването на иска за отнемане на имуществото от КПКОНПИ (Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, известна като антикорупционна комисия, оглавявана от Пламен Георгиев). За по-малко от две седмици внесеният от шефа на правната комисия Данаил Кирилов проект стана законодателен факт - на 20 декември беше гласуван окончателно.

В самия край на годината законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид са внесли и още един проект, който драстично разширява правомощията на КПКОНПИ. Предлага се комисията да може да се бави 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация, вместо не 3 месеца, както е сега. Ако проектът бъде приет, КПКОНПИ ще може също да призовава граждани, като механизмът за това ще бъде уреден с правилник. Призован, който не се яви "на определеното място и време без уважителни причини", ще бъде глобяван и довеждан принудително.

Bлезлите в cилa промени могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд, а юридическите дебати в тази връзка продължават. Съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева отправи преюдициално запитване да Съда на ЕС дали българският регламент на гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция e в cъответствие c директивата на ЕС oт 2014 г.  Нейното запитване бе по конкретен процес и доведе до спиране на производството за отнемане на имоти на обвиняемите по делото "КТБ". 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
16 дек 2019
Последни новини