От х:

Днес в x:

Строителите строиха протестно 1000 машини на "Цариградско шосе"

Строителите се събраха на мирен протест в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд 1000 машини ще бъдат разположени по "Цариградско шосе" на входа на столицата. Техниката не нарушава ритъма на движението в района. Те са разположени в платното на влизане в София и са заели едното платно на булеварда.

Повод за недоволството им са обвиненията за некачествени ремонти. Подписка с 53 хиляди подписа в подкрепа на строителните фирми ще бъде внесена в Народното събрание, а писмо с исканията на бранша ще получат Президентството и Министерският съвет.

"Продължава агресивното натрапване в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании. Много е вероятно целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор", заяви председателят на Камарата на строителите Илиан Терзиев.

В предаването "Преди всички" инж. Атанас Ангелов - председател на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти, заяви подкрепа за протеста:

"Протестът е мирен, той изразява само недоволството от начина, по който се коментира за некачествено строителство и злоупотреби в бранша. Това са недоказани твърдения. Ние също изразихме нашата позиция официално преди месец и половина с писмо, в което дадохме становище, че не сме съгласни с начина, по който се интерпретира в целия бранш изпълнението на строителството и контролът. Категорично трябва да спре в публичното пространство да се коментират недоказани твърдения. Това пречи и дискредитира целия бранш".

Ангелов е съгласен, че проблеми има, но "в практиката сме се сблъсквали и с некачествени проекти, и с лоши изпълнители, но това не може да бъде прехвърлено върху целия бранш. В България има много добри проектанти, строители, консултанти".

Според инж. Ангелов и те е трябвало да бъдат включени в работната група за промените, които да направят строителния надзор по-ефективен. Според него има резон в намаляване на размера на санкциите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини