От х:

Днес в x:

Китайски учен обяви, че са се родили първите генно редактирани бебета (видео)

Изображение 1 от 2

    Китайски учен заяви, че са се родили първите в света деца от генетично редактирани ембриони. По думите на Циянкуи Хъ родили са се близначки, които той се е опитал да направи устойчиви към ХИВ.

    Засега няма научна публикация или рецензия, а само ексклузивно интервю за Associated Press, но научната общност вече го критикува за експерименти с хора с недоказанна ефективност.

    Първият експеримент в САЩ за редактиране на човешки геном чрез CRISPR/Cas9 бе успешно извършен през 2017 год., преди това аналогични опити има в Китай, включително върху жизнеспособни ембриони.

    При експериментите досега целта е била медицинска, а ембрионите впоследствие унищожени.

    През есента на 2017 г. британски учени публикуваха резултатите от своята работа, при която геномът на човешки ембрион е редактиран с изследователска цел.

    Редактирането на генома на цял ембрион води до предаване на измененията по наследство, което предизвиква опасения сред учени и политици. Няма консенсус относно юридическоия статус на такива изследвания в западните страни. В Китай е забранено клонирането на хора, но пряка забрана на редактиране на жизнеспособни ембриони няма, за разлика от САЩ.

    Циянкуи Хъ казва пред AP, че е редактирал ембриони на седем двойки, които участвали в програма за инвитро и засега само една е завършила с бременност и раждане. Пациентите си той намирал чес група ХИВ-активисти в Пекин. Ученият казва, че чувства огромна отговорност и обществото ще трябва да реши какво да прави по-нататък – да забрани или да разреши подобни изследвания.

    Преди експериментите с човешки ембриони, Хъ работел с мишки и маймуни. Той се опитал да „изключи“ гена CCR5, който кодира протеина, позволяващ на ХИВ да проникне в клетката. Общо той успял да редактира 16 от 22 ембриона 11 от които използвал в 6 опита, един от тях завършил с бременност и раждане. Следващи опити засега не се прождат, докато се установи безопасен ли е сегашният експеримент.

    По думите на Хъ едното от момиченцата е с редактирани две копия на въпросния ген, другото – едно копие, не са открити увреждания в други гени.

    Хъ твърди, че лично е обяснил на всички двойки, че имплантирането на жизнеспособни редактирани човешки ембриони не е извършвано досега. Той обещал на всички родили се впоследствие деца медицинска застраховка и редовни изследвания до 18 год и след това.

    Съгласно китайски  медицински документи, публикувани онлайн този месец (тук и тук), екип в Южния университет за наука и технологии в Шензен набира двойки за създаването на първото генно редактирано бебе, пише MIT techological Revue. Те не успели да научат нищо повече от него. Затова пък се появило видеото, в което той разказва за Лулу и Нана – двете здрави момиченца, родени устойчиви на ХИВ:

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини