От х:

Днес в x:

32 °C

Обещаха на селските кметове собствен бюджет

Управниците от Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ настояват да бъдат вписани в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за следващата година. Те очакват да бъдат оторизирани, като второстепенни изпълнители на приетите бюджети на общините в даденото кметство.

„Очакваме това да се случи при гласуването на Закона за бюджета за 2019 година през ноември, всичко останало е само благопожелание, коментира председателят на Сдружението и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев по повод уверението на финансовия министър Владислав Горанов, че малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Финансист № 1 обяви това на брифинг след среща на сходната на НСКРБ организация - Сдружение на кметовете на малките кметства в България с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Не е възможно правителството, нито парламентът да се намесват грубо във финансовите рамки и да ограничават самостоятелността на местната общност, която е легитимирана през общинския съвет и кмета на общината, коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. И поясни, че в рамките на възможностите на правителството и на парламента е решено да се приемат текстове, които да гарантират, че когато общинският съвет приема бюджета, той трябва да бъде придружен с финансова сметка и финансови разходи за всяко едно кметство.

„Колегите от района на Пловдив, които днес са били на срещата с премиера и министрите, заявиха, че ще стачкуват, ако най-после малките населени места нямат собствен бюджет. Ние от НСКРБ обаче, сме категорични, че единственият начин да получим някаква финансова независимост да управляваме средствата спрямо нуждите на селата, за които отговаряме е, чрез лобизъм и убеждение в комисиите в НС“, посочи Делчо Митев.

Днес обаче стана ясно, че кметовете на малките кметства в страната са се отказали от протеста, тъй като са доволни от договорката с премиера Борисов.

През 2019 г. бюджетните взаимоотношения на общините нарастват с близо 0,5 млрд. лева, като 120 млн. от тях са в частта, която зависи от местните общности. В този смисъл финансовата рамка между първо и второ гласуване на макрорамката за следващата не е поставяна като тема за разглеждане днес, стана ясно от думите на председателя на НСКРБ Румен Стоянов след срещата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 0
  23:34, 12 ное 2018
  Вече има доста празни села които гастербайтер като мен може да ги изкупи , да си гласува да стане кмет и
  Първото нещо което ще направя е да сложа на входа на селото караулка - забранено за Герберасти , Демократи и просто ...расти
  • Пе
   Петров
   1 -1
   12:02, 13 ное 2018
   Кенански маймун ходи си нае кенана да се катериш по дърветата.И без това нямаме нужда от алчни нахални, лъжливи комунисти.

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини