От х:

Днес в x:

Обещаха на селските кметове собствен бюджет

Управниците от Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ настояват да бъдат вписани в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за следващата година. Те очакват да бъдат оторизирани, като второстепенни изпълнители на приетите бюджети на общините в даденото кметство.

„Очакваме това да се случи при гласуването на Закона за бюджета за 2019 година през ноември, всичко останало е само благопожелание, коментира председателят на Сдружението и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев по повод уверението на финансовия министър Владислав Горанов, че малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Финансист № 1 обяви това на брифинг след среща на сходната на НСКРБ организация - Сдружение на кметовете на малките кметства в България с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Не е възможно правителството, нито парламентът да се намесват грубо във финансовите рамки и да ограничават самостоятелността на местната общност, която е легитимирана през общинския съвет и кмета на общината, коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. И поясни, че в рамките на възможностите на правителството и на парламента е решено да се приемат текстове, които да гарантират, че когато общинският съвет приема бюджета, той трябва да бъде придружен с финансова сметка и финансови разходи за всяко едно кметство.

„Колегите от района на Пловдив, които днес са били на срещата с премиера и министрите, заявиха, че ще стачкуват, ако най-после малките населени места нямат собствен бюджет. Ние от НСКРБ обаче, сме категорични, че единственият начин да получим някаква финансова независимост да управляваме средствата спрямо нуждите на селата, за които отговаряме е, чрез лобизъм и убеждение в комисиите в НС“, посочи Делчо Митев.

Днес обаче стана ясно, че кметовете на малките кметства в страната са се отказали от протеста, тъй като са доволни от договорката с премиера Борисов.

През 2019 г. бюджетните взаимоотношения на общините нарастват с близо 0,5 млрд. лева, като 120 млн. от тях са в частта, която зависи от местните общности. В този смисъл финансовата рамка между първо и второ гласуване на макрорамката за следващата не е поставяна като тема за разглеждане днес, стана ясно от думите на председателя на НСКРБ Румен Стоянов след срещата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    2 0
    23:34, 12 ное 2018
    Вече има доста празни села които гастербайтер като мен може да ги изкупи , да си гласува да стане кмет и
    Първото нещо което ще направя е да сложа на входа на селото караулка - забранено за Герберасти , Демократи и просто ...расти
    • Пе
      Петров
      1 -1
      12:02, 13 ное 2018
      Кенански маймун ходи си нае кенана да се катериш по дърветата.И без това нямаме нужда от алчни нахални, лъжливи комунисти.
Последни новини