От х:

Днес в x:

Отчитат тенденция за по-безопасни вещества в производството в Хасковско

Изображение 1 от 2

    В предприятията и фирмите в Хасково, където се работи с отровни вещества и препарати, е отчетена тенденция за замяна с такива с по-ниска концентрация на вредност. Това засича досега проверката на Областната инспекция по труда. От август месец инспекторите са в заводи, болници, проверяват фирми и за производство на обувки, печатници, сред заетите в растениевъдството, оформянето и поддържането на зелени площи.

    Инспекциите са част от националната кампания, чрез която България се включва в общоевропейската. До края на годината в страната ще бъдат извършени още 1000 проверки, а в Хасковска област са планирани 40.

    Макар все още да е рано за кардинални анализи, от инспекциите досега се прави извод, че работниците по-често не са запознати достатъчно добре с препарата, който използват в работния процес- с какво и колко вредно съдържание е и как трябва да са оборудване на работното си място, за да се свалят до минимум рисковете. Заради това са издадени и предписания към работодателите да изискват и предоставят на  хората си повечи информация от производителите  на съответните препарати. В същото време обаче са отчетени и добри практики, при които енспекторите са засекли  употребата на нови генерациипродукти, които са заменили опасните с по-малко вредни, посочи шефът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев. Той напомни, че всяка 43-та седмица на годината е обявена за Европейска седмица за безопасност и здраве при работа. Кампанията тази година е насочена именно по-добра информираност при работа с опасни вещества.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини