От х:

Днес в x:

94% от българските деца са всеки ден в Интернет

Увеличават се случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата, заради което това е един от важните приоритети на ГДБОП, алармира Явор Колев на конференцията "Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства".

Преди за лов на деца са били сайтовете за запознанства. Сега средството за педофилите е фейсбук, като те изполват фалшиви профили. Фалшивите новини са мощен инструмент на хибридната атака, изтъкна той.

Антимафиотите нямат необходимите законодателни инструменти да се борят с фалшивите новини. Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет обясни, че за миналата година 4096 са сигналите за детска порнография. На седемгодишна възраст децата за пръв път влизат в интернет. Над 50% от децата на тази възраст влизат в глобалната мрежа. 97% от децата в България през 2016 са заявили, че ползват интернет, а 94% от децата са всеки ден в интернет.

Децата лъжат за възрастта си в мрежата. 40% от профилите на децата между 12-14 години са публични и всеки може да влиза там и да ползва информация. 48% от децата признават, че не биха могли да познаят какво в нета е истина и кое лъжа. Родителите също имат този проблем. Над 30% от изображенията на детска сексуалност са произведени от самите деца. Данните са на Интерпол.

За киберпрестъпленията няма граници. Киберпрестъпността е трансгранична, заяви още Явор Колев от ГДБОП. Българските правоохранителни органи имат високо сътрудничество с правоохранителните агенции по света, стана ясно от думите му.

Най-честата кибер атака е компрометиране на междуфирмената кореспонденция. Използват се български мулета, каза Колев. Престъпниците подменят фактури към друга банкова сметка. Фалшивата фактура съдържа всички атрибути на истинската. Много трудно се установяват такива престъпления. 3 милиона евро са възстановили антимафиотите на корейска фирма, пострадала от кибератака.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини