От х:

Днес в x:

Публикуваха последния научен труд на Стивън Хокинг

Последният научен труд на Стивън Хокинг бе публикуван от учени, сътрудничили си с покойния космолог в дългогодишните му опити да разбере какво се случва с информацията, когато обекти попаднат в черна дупка.

Трудът, засягащ така наречения от теоретичния физик “информационен парадокс”, бил завършен дни преди смъртта му през март. Сега той е публикуван онлайн от негови колеги от Кеймбридж и Харвард.

Малкълм Пери, професор по теоретична физика в Кеймбридж и съавтор на доклада, озаглавен Ентропия на черните дупки и меката коса, твърди че информационният парадокс бил смисълът на живота на Хокинг през проследните 40 години.

Главоблъсканицата датира от времето на Албърт Айнщайн. През 1915 Айнщайн публикува своята Теория на относителността, описваща как гравитацията произтича от способността на материята да изкривява време-пространството и защо планетите обикалят около слънцето. Теорията на Айнщайн направи важни прогнози и относно черните дупки: те могат да бъдат напълно дефинирани посредством три характеристики: маса, заряд и въртене.

Близо 60 години по-късно, Хакинг обогати тази картина. Той твърдеше, че черните дупки имат и температура. И тъй като горещите обекти освобождават топлина в пространството, в крайна сметка съдбата на всяка черна дупка е да се изпари. Но това ни изправи пред нов проблем. Законите на квантовия свят твърдят, че информацията никога не се губи. Какво се случва с цялата информация, съхранена в даден обект, когато попадне в черна дупка?

“Трудността произтича от там, че когато хвърлите нещо в черна дупка, изглежда така, като че ли то изчезва. Как информацията в този обект да бъде възстановена, ако самата черна дупка впоследствие също изчезва”, пита се Пери.

В доклада Хокинг и колегите му демонстрират как поне част от информацията може да бъда съхранена. Хвърлете обект в черна дупка и температурата на черната дупка ще се промени. Същото важи и за така наречената ентропия, измерваща вътрешния безпорядък в обекта. Ентропията се увеличава, колкото по-горещ става обекта.

Физиците, включително Саша Хако от Кеймбридж и Андрю Стромингер от Харвард демонстрират, че ентропията на черната дупка може да бъде записана от фотони обграждащи хоризонта на събитията на черната дупка – точката, в която светлината не може да се измъкне от огромното гравитационно привличане. Те наричат тези фотони “мека коса”.

Докладът допуска, че меката коса може да обясни ентропията. Но това не е краят на информационния парадокс. Предстои още много работа по темата.

Сред неяснотите, които сега Пери и колегите му трябва да разберат е как информацията, свързана с ентропията бива физически съхранена в меката коса и как същата тази информация излиза от черната дупка при изпаряването и.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини