От х:

Днес в x:

"Вале" обучава млади и стари в Хасково в Европейската седмица на програмирането

Под знака на различни инициативи в Хасково ще бъде отбелязана Европейската седмица на програмирането.

Компютърна школа "Вале" при Читалище "Заря" в Хасково кани на безплатен урок малки и големи да се запознаят и да направят своите първи стъпки в програмирането със Scratch, да изработят собствени модели с 3D PEN, да нарисуват анимационни герои. Целта е да се развие интерес към програмирането, да се запознаят с езика на технологиите и да се забавляват.

Желаещите могат да посетят школата във вторник, на 9-ти октомври, между 14 и 17,30 часа. Поканата за първи стъпки в програмирането в Хасково е част от инициативите, включени в отбелязването на Европейската седмица на програмирането CODEWEEK, подкрепена от Европейския съюз и Еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

На 10-ти октомври, като част от инициативите в Хасково, учениците от 5 клас на местната математическа гимназия ще се запознаят с робота Finch и ще се научат да го управляват чрез код в Регионална библиотека "Христо Смирненски".

На 12-ти октомври пък бивша възпитаничка на гимназията ПГДС "Цар Иван Асен II" ще запознае десетокласниците от специалност Системно програмиране, с кариерата си на разработчик в просперираща софтуерна компания.

Събития се провеждат в целия ЕС и трети страни, обхващайки повече от 45 държави. Тази година се очаква включването на над 1 милион души. Акцент в тазгодишното издание са училищата и включването им в различни интерактивни събития.

Централното събитие в отбелязването е в Брюксел на 15 октомври. За първи път уменията си пред всички участници и гости ще покажат и млади програмисти от България, които ще пристигат в сърцето на Белгия по покана на Мария Габриел.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини