От х:

Днес в x:

Британски летищен оператор с китайски партньор - първи официален кандидат за концесията на летище София

Първата фирма, която заяви официално своето намерение да кандидатства за концесията на летище "София", е британският летищен оператор Manchester Airport Group.

Компанията участва заедно със своя партньор в лицето на китайската Beijing Construction Engineering Group. Това стана ясно днес на пресконференция днес в столицата, пише money.bg.

Към момента Manchester Airport Group (MAG) оперира 3 летища във Великобритания - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които обслужват общо 60 милиона пътници годишно по над 270 дестинации и 70 авиокомпании.

Партньорът им за българската концесия Beijing Construction Engineering Group (BCEG) е в топ 250 на глобалните строителни изпълнители. Един от основните проекти на BCEG е летището Даксин в Пекин.

"София е градът с най-големи неразвити потенциални възможности."
Това заяви изпълнителният директор на групата Андрю Харисън по време на пресконференцията. По думите му компанията няма други интереси в региона, освен да спечели концесията за българското летище, което гарантирало желанието ѝ да го развива.

Изказването на Харисън идва в контекста на процедурата за концесия на летището в Белград, в която MAG "се е отказала да участва".

Харисън посочи, че за 5 години управление трафикът на лондонското летище Станстед е нараснал с 45%, а този в Манчестър - с 35%. Той не се ангажира с планове за софийското летище, но открои три основни причини да искат да инвестират у нас.

Първата причина
Туризмът расте и София е "перла в короната" по това отношение.

Втората причина:
Отличното географското местоположение на столицата, което й отрежда близост до Изтока.
По думите му софийското летище не трябва да стои в сянката на турското, а напротив - да развие собствена мрежа за директни полети.

Трета причина
Възможността за инвестиции и възвращаемост на самото летище.

От компанията обаче отказаха да споделят конкретни планове за развитие на аерогарата. По думите на Чарли Хорниш, главен изпълнителен директор на компанията, софийското летище няма нужда в скоро време от трета писта, както и от трети терминал.

В условията на концесията има заложени изграждането на именно такива нови съоръжения.

Концесията ще бъде за 35 години, а общата й себестойност се оценява на близо 3.9 милиарда евро.

Едно от условията по нея е бъдещият концесионер да инвестира общо 600 милиона евро, а от MAG споменаха именно такава цифра планирани капиталовложения.

На въпрос каква конкуренция очакват за концесията, от оператора посочиха, че интерес има от Турция, Франция и Германия.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини