От х:

Днес в x:

Комисията за защита от дискриминация се самосезира от Haskovo.net за водата в Маслиново

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по публикация в Haskovo.net за водата в Маслиново, съобщават в официално съобщение от държавната институция.

Докладът в Комисията е внесен днес пред деветчленния състав от доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД. В доклада си той информира за съществуващия от десетилетия проблем с водоснабдяването на селото. На практика в Маслиново никога не е имало водопровод.

В доклада се цитира публикацията в Haskovo.net от август тази година със заглавие „Няма пари за вода в Маслиново, защото няма изпълнител, а не избират фирма, защото няма пари“. Цитирани са и отделни пасажи от публикацията - “В репортажа се посочва, че дейност по изграждането на водопровод е стартирала още през 2007-2008 г., но не е довършена. През 2017 г. е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да довърши водопровода, но и досега ценовите оферти не са отворени и няма посочен победител в процедурата поради липса на финансиране.

От общината обяснили, че ценовите оферти не са отворени, защото след отварянето им започва да тече срок за сключване на договор, който няма как да бъде сключен, когато няма осигурени пари”.

Баки Хюсеинов счита за безспорно, че недоизградената водопроводна мрежа в с. Маслиново ограничава основното право на населението на достъп до вода за питейни и битови нужди. Той сочи редица международни правни актове – “Конвенцията на ООН за правата на детето, според която държавите членки са длъжни да предприемат мерки за осигуряване на достъп до питейна вода; Резолюция от 28 юни 2009 г. на Генералната асамблея на ООН, с която се признава, че правото на човек за достъп до вода е юридически обвързващо основно човешко право, което е част от международното право, и др. Всички те са ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България.”

Доц. Хюсеинов смята, предвид и посочените актове, че по отношение на жителите на населеното място са нарушени основни права. Това нарушение е в разрез с чл. 6 от Конституцията на Република България и на чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриманиця на основата на признаци: лично и обществено положение, като жителите на с. Маслиново са поставени в положение на по-неблагоприятно третиране спрямо жителите на други населени места, които в домовете си ползват вода за питейни и битови нужди.

След публикацията от август от общинската администрация съобщиха, че процедурата за избор на изпълнител, обявена през декември 2017-а, ще бъде рестартирана и ще се отварят ценовите оферти. Справка в сайта на общината показва, че това е направено на 10 септември. След тази дата обаче няма никаква информация за определен победител, нито за сключен договор.

През август от администрацията посочиха още, че кметът Добри Беливанов е заявил, че ще поиска корекция на капиталовите разходи, в които да включи средства за довършване на водопровода в Маслиново, а останалата част от необходимите 1.16 млн. лв. ще се търсят от държавата.

Докладна записка от кмета за сесията в петък, 28 септември, е включена в дневния ред, но в нея няма предвидени средства за Маслиново.

От пресслужбата на комисията за защита от дискриминация уточниха, че процедурата е сложна, предстои проучване, после разглеждане на казуса от 5-членен състав на КЗД.

Комисията има правомощия да дава задължителни предписания за отстраняване на причините за дискриминация. При неизпълнение може да налага санкции, които достигат до 10 000 лева, а при повторно неизпълнение до 20 000 лв.

Междувременно ситуацията с безводието в селото ескалира. Доскоро там е имало водоноска на ВиК, въпреки че водното дружество няма ангажимент към Маслиново, тъй като не доставя вода в селото. След като питейната вода в Харманли и няколко околни села също бе забранена, от ВиК насочили водоноската там. Водата от селската чешма пък била с лоши показатели и от РЗИ я забранили за пиене и готвене. Съставили и акт на кмета на Маслиново Недялко Петров заради липсващата водоноска.

Така Маслиново е оставено на произвола. Хората, които имат пари, ще си купуват вода от магазина.

Които нямат...

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Во
    Водоноска Чистоводова
    19 -2
    15:56, 27 сеп 2018
    Еми да вземат да се самосезират и за Болярово. Там хората нямат канализация! Уж обещаваха, обешаваха - накрая пак нищо!
    • Км
      Кмет на Болярово
      14 -2
      15:59, 27 сеп 2018
      Е нали преди година, две ви направих една дръглива уличка, кво ревете ся? Имай търпение до 15 години ще прекарам две тръби.
    • Ge
      geritu
      19 -4
      16:43, 27 сеп 2018
      Питайте депутата Добрев и областния управител Станислав, и двамата бяха на събранието в Болярово и двамата гарантираха че ТЯХНОТО правителство и ГЕРБ ще дадат пари за Болярово, е кога бе джанъм това тяхно правителство за да даде пари за нашия квартал? Само обещават. Показаха картите проект имало
    • Me
      meritu
      11 -1
      16:50, 27 сеп 2018

      Стига сте ривали.Ако не ви е срам кажете на хората честно колко пари има в сметките на общината.Обяснете защо има толкова пари.

  • 2
    Ам
    ами това хубаво, но
    16 -3
    16:07, 27 сеп 2018

    Всички имаме права да получаваме нормална вода за пиене.Айде сега по същата логика да се самосезират и за Хасково, където се пие уранова вода.Абе тази държава е пред закриване.Аз не знам хората от Маслиново плащат ли данъци, но според мен не бива да плащат.Единственото нещо с което можем да накажем чиновниците е да спрем да плащаме данъци.И да спрем да гласуваме.Аз като ходя да гласувам нямам никаква полза от това , значи вече няма да ходя.И като плащам здравни вноски и от това нямам никаква полза, значи и здравни вноски няма да получите от мен.**!( това е псувня)

  • 3
    Ив
    Иванова
    15 -3
    16:39, 27 сеп 2018
    А защо хасково нет мълчи за проблема с водата в с.Конуш? Половината сел в това число и училището са без питейна вода.Отговорът на г-н кмета беше ,че това са шепа некадърници които не могат да си изкопаят кладенци!! Тук не става ли въпрос за изконни човешки права и за защита на децата?!
  • 4
    Съ
    съселянин
    11 -2
    17:49, 27 сеп 2018
    Скъпи съселяни ,спокойно идват избори те сами ще ни потърсят,но тогава ние знаем какво да правим.Ние ще си излъчим кандидат дето ще слуша живеещите в селото независим от чиновниците отЗемеделието .
  • 5
    Ро
    робин худ_1538066650
    8 0
    19:44, 27 сеп 2018
    кой ще ти го сложи този твой кандидат,бе чоджум?В чии листи? Глупаци сме ние,идиоти световни.Търпим,траем,псуваме и кълнем,а онези гниди ни смучат силицата.Държавата затриват,след като изкривиха и изтриха славната ни история и децата ни пораснаха без никакво самозъзнание на велик народ.Само за да им слугуват и да опъват хомота.Хак ни е..........това са 100 псувни
  • 6
    Ни
    Никодимчо
    2 -7
    20:43, 27 сеп 2018
    В това т. нар. село живеят стотина човека (ср. въз... Виж коментара
  • 7
    Ке
    Кенанския Маймун
    4 -3
    03:32, 28 сеп 2018
    А гяурите в Хаскьой въздишат сладострастно под ласките на мутрите от партия ГРОБ за Народ
  • 8
    Пр
    Прометей
    4 -1
    08:58, 28 сеп 2018
    Последния да духне свеща и да затвори вратата.::::::::::
  • 9
    Ке
    Кенански тигър Хебър
    3 0
    09:03, 28 сеп 2018
    То хубу да им прекарат вода ма ще им сложат и водомери, а те не знаят кво е тва и хич няма да са доволни, като разберат че трябва да плащат изразходваната вода. Може пък от тяхната партия да са им обещали да им я доставят безплатно, нали имат там един хидроинженер, той ще ги уреди, стига да гласуват за него.
Последни новини