От х:

Днес в x:

25 °C

Показват в музея хасковци, завършили в Европа (програма за празниците)

Изложба “Хасковци, завършили европейски университети в края на XIX и началото на XX в.” показват в Регионалния исторически музей в Хасково на 6 септември. Откриването на експозицията е в 10.30 часа и е част от програмата на музея за дните на града.

Днес празничната програма бе представена от директора на културната институция Пенко Добрев и д-р Красимира Узунова. Проявите започват от 6 септември и продължават до 10-ти, като във всеки от празничните дни има организирано събитие. На 7-и септември от 17 часа в изложбената зала ще бъде представен вторият по големина в света кристален череп. Той е на хасковския писател Иван Митев, който твърди, че такива са само 8 в света.

На следващия ден, 8 септември, в зала “Нова история” ще бъде открита експозиция “Хасково в края на XIX до средата на XX в.”. Тогава ще бъде представен и фотоалбумът “Левски, революцията и хасковския род на Хаджи Иванчо Минчев“, изготвен по повод 210 год. от рождението на Хаджи Иванчо Минчев. С неговия род са свързани много бележити хасковци като проф. д-р Асен Златаров, Петър Берковски, първият кмет на Хасково Михаил Минчев, син на Иванчо Минчев, както и братът на Михаил – Георги, управител на хасковска област и др.

За 10 септември от 17.30 е насрочена дискусия за хасковската крепост, гост на обсъждането ще бъде проф. Пламен Павлов. “Възнамеряваме да социализираме мястото”, заяви шефът на музея Пенко Добрев. Той допълни, че от четвъртък до неделя от 10 до 17 часа ще бъде отворена за посетители и Паскалевата къща в града.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  00
  001
  26 -10
  13:47, 4 сеп 2018
  "хасковци" е на майка ви хвърчилото казва се "хасковлии"
  • Бр
   Бреей
   7 -11
   15:28, 4 сеп 2018
   Хасковлии, като дахлии, кърджалии, заптии.... ти д... Виж коментара
  • 00
   001
   5 -7
   16:09, 4 сеп 2018
   А бе Брей ти си меко казано тъпанар !!!!!Ти вземи да научиш Български!!!!!!На такива като теб простотията им край няма!!!!!!
  • 00
   001
   7 -4
   16:21, 4 сеп 2018
   за пример Чирпан -чирпанлии Бургас -бургазлии София -софиянци Пловдив- полвдивчани Хасково -хасковлии Харманли -харманлийци Плевен -плевенчани !!!!Няма точно определено едно и също за всички градове окончание!!!!!Ама ти с плиткия си мозък едва ли ще го проумееш!!!!!!
  • Kr
   Krashkov
   5 -11
   16:31, 4 сеп 2018
   Според Официалния правописен речник на БАН, изд. 2... Виж коментара
  • 00
   001
   12 -6
   16:40, 4 сеп 2018
   Г-н Кръшков цял живот сме казвали "хасковлии" сега някой си решил че трябва да е "хасковец" не се впрягайте толкова те отричат и историята!!!!За нещо което се е случило твърдят че не е и в това ли ще повярвате!!!!?????
  • Kr
   Krashkov
   4 -1
   17:12, 4 сеп 2018

   Е, казват го академиците от БАН. Впрочем ние също използваме общоизползваната форма.

 • 2
  Xa
  xa xa xa
  4 -7
  14:08, 4 сеп 2018
  кви са тия "хасковци" :) :) :) не беше ли хасковчани :) :) :)
 • 3
  Зн
  Знаеща
  10 -7
  19:01, 4 сеп 2018
  Словообразувателните наставки в турския език са много.Една от тях е; -лъ; -ли; -лу; -лю например - Истанбуллу; Измирли, така че хасковлия идва оттам. Тази наставка не е специфична за българския език.
  Правилно е хасковец/хасковци, а не хасковлия или хасковлии.
 • 4
  00
  001
  6 -7
  19:24, 4 сеп 2018
  Ама Вие сте луда госпожо!!!!
 • 5
  Vv
  VVM
  6 -3
  20:41, 4 сеп 2018
  „Eдин ден хасковци ще се бият по гърди, че Недялка Симеонова им е била съгражданка и паметник ще искат да и издигнат...“, пише във в. „Утринна поща“ през 1937 г известният хасковски журналист Делчо Василев, цитиран в излязлата наскоро био-библиография „Недялка Симеонова” (1901-1959)”, издание на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.
 • 6
  Фи
  Фики
  0 -1
  20:46, 4 сеп 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 7
  Ви
  вина има виновен няма
  8 -4
  21:31, 4 сеп 2018
  Много отдавна съм констатирал, че по-злобно и по-тъпо племе от хасковЛИИ няма. Виж хасковците са друго нещо, но те не останаха. Сега градът е пълен само с тъпаци, смотаняци, злобари и комплексари. Повечето от тях пишат в несвяст коментари по сайтовете. И понеже са прости и неграмотни, са кресливи като 001 и ха ха ха
  • 00
   001
   3 -6
   22:22, 4 сеп 2018
   Имате нужда от лекар,а ако вече сте ходили -пийте си редовно лекарствата!!!!!
 • 8
  Не
  Не ме занимавай с глупости!
  6 -4
  23:31, 4 сеп 2018
  Хора, разберете веднъж завинаги - такава дума "хасковец" в съвременния български език просто няма и не съществува към днешна дата. Даже чичко Гугъл не знае за нея, а редактора автоматично я дава като грешна, защото е непозната. Пък и вече никой не използва пишещи машини, нали?
  Поради простата причина, че езикът е динамичен и променлив, ако думата "хасковец" някога е съществувала, тя отдавна е изместена от по устойчивата - "хасковлия". Архаичната форма фигурира в речниците на БАН, понеже те се пишат от възрастни, сърдити хора. Да, там също фигурират нови думи като лаптоп, таблет и джиесем, но пък липсват такива като лайквам, лайк, поствам, пост и много други, които ежедневно се употребяват в национален ефир.
  Не знам защо архаичното "хасковци" продължава да се налага от журналисти и масови културни дейци и то забележете само от местни такива, щото ако кажеш на столичен журналист или професор "хасковец" вместо "хасковлия" сигурно би паднал от смях. Подозирам, че е тази остаряла форма се налага от някои хора, само за да се направят на интересни. Е, не са!
  • Бр
   Бреей
   2 -2
   11:19, 5 сеп 2018
   Защото "хасковци" е правлино от езикова гледна точка. Това "лии" е окончатние на турски език, не на български. Иначе всеки може да си използва каквото си иска окончание, ако ще и на индийски, само да не дава наклон на другите кое да използват и ние си имаме акъл.
 • 9
  Ку
  Култура ми янко
  2 -3
  08:20, 5 сеп 2018
  Черепа на Иван Митев ,хубаво,ше го социализираме,ама той хасковлия ли е ,хасковец ли е,и къде е учил в европата.А в тоя музей някои от служителите май ще останат вече и като експонати за радост и подражание от поколенията.Живи и здрави!

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини