От х:

Днес в x:

Русия предложи на САЩ заедно да възстановят Сирия

Русия е използвала канала за комуникация с топ генерал на САЩ, за да предложи двата бивши врага от Студената война да си сътрудничат за възстановяването на Сирия и връщането на бежанците в арабската държава.
 
Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на меморандум на правителството на Съединените щати.
 
Предложението е изпратено на 19 юли с писмо на Валери Герасимов, началник на генщаба на Русия, до американския генерал Джоузеф Дънфорд, командващ Обединения комитет на началник щабовете.
 
Руският план, който за първи път е съобщен, е приет хладно от Вашингтон. В меморандума пише, че САЩ ще подкрепят такива усилия, ако е налице политическо решение за прекратяване на войната в Сирия, включително и ако се предприемат действия за провеждане на избори под наблюдението на ООН.
 
Според "Ройтерс" предложението илюстрира как Русия, помогнала на президента на Сирия Башар Асад да обърне хода на войната, настоява Вашингтон и други държави да помогнат за възстановяването на районите, които са под контрола на сирийския лидер. Подобни действия най-вероятно биха затвърдили властта на Асад.
 
В предложението се казва, че сирийският режим изпитва недостиг на оборудване, гориво, други материали и финансиране за възстановяване на страната, за да се върнат бежанците, пише в меморандума, в който се конкретизира, че офертата на Русия се отнася за контролираните от сирийското правителство територии.
 
През 2011 г. САЩ приеха политика, че Асад трябва да напусне властта.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини