От х:

Днес в x:

Наздраве! Честит ден на бирата!

Изображение 1 от 2
    Да си налеем по една бира! Фразата сигурно е най-употребяваната на всички езици сред  компаниите, особено привечер през лятото, когато с приятели или семейно си поседнал да отмориш от дългия ден.
    А за всички, които обичат питието с цвят на кехлибар, днес имат повод да вдигнат чаши, защото първия петък на месец август е обявен за Международен ден на бирата!
    Този ден е отбелязан за първи път през 2007 година в Санта Крус, Калифорния. 
    От начало Денят на бирата бил малко местно събитие в западните Съединени щати, но толкова бързо придобил  популярност, че вече се тачи  в 50 държави на шест континента от хората в 207 града.
    Да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата. Да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира.Да се обединява света под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно в един ден.Това са трите основни идеи за официалното номиниране на Международния ден на бирата.
    Ето и няколко любопитни данни за производството и консумацията на пивото, събрани от „Евростат“.
    През 2017 г. в Европейския съюз са произведени над 41 млрд.л.бира със съдържание на алкохол, което е с с 2,5 млрд. л. повече от предходната година. Освен това се произвеждат почти 900 млн.л. нискоалкохолно пиво от 2%, 0,5% или без никакво съдържание на алкохол.
    Две трети от бирата, съдържаща алкохол, произведена в ЕС, идва от шест държави-членки. Една от всеки пет бири, произведени в ЕС е от пивоварна в  Германия. С 8,1 милиарда литра страната е най-големият производител на пиво през миналата година. Обединеното кралство, Полша, Холандия,  Испания и Белгия са следващите най-продуктивни държави в Евросъюза.
    В същото време обаче  Холандия е най-големият износител на бира за миналата година с  импорт от 1.9 млрд.литра.
    Съединените щати, следвани от Китай и Канада са основния приемник на европейска бира. Мексиканската бира пък е най-предпочитаното вносно пиво от жителите на ЕС.
    Според европейската статистика България е сред страните, в които  се отчита спад в производството на пиво. Произведените количества са с 4 % по-малко през 2017 г. в сравнение с тези през 2016 година.
     Haskovo.net
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини