От х:

Днес в x:

Втори странен случай в Плевенската университетска болница - с починало бебе

За втори случай на починало бебе в университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" съобщиха почернени родители. Болницата влезе в новините, след като млада жена почина при планирано секцио, а бебето ѝ е в тежко състояние.

По думите на майката – Галя Горчева, детето – момиченце, се родило със синдром на Даун. Тя влязла в болницата, защото при всеки запис имало проблеми с тоновете на детето, като на 2 юни бебето било извадено със секцио. Тогава, по думите на майката, лекарите изразили съмнения за генетично заболяване, но не било уточнено да е синдром на Даун. На другия ден д-р Андрей Христов казал на майката, че момиченцето има синдром на Даун.

Родителите решили да се информират какво представлява тази болест и отчели, че в 90% от случаите имало проблеми със сърцето. Те поискали да се направи изследване, за да се види има ли дъщеричката ѝ такъв проблем, но лекарите казали, че няма нужда и нямало нужда да се бърза преди момиченцето да бъде изписано. Бащата – Владимир, се оплака, че получавали много малко информация и какво точно е необходимо, за да може детето да преодолее проблемите. Видяхме, че тя дишаше тежко – казаха ни, че било нормално за недоносените деца, добави майката.

След като било изписано, детето било заведено при личен лекар, който констатирал проблеми с дишането. Преди да бъде заведено на кардиолог обаче, момиченцето починало. 45 дни не знаем от какво си отиде дъщерята, каза бащата и уточни, че официалната аутопсия не е готова и няма яснота кога ще е готова, а по закон би трябва ло процедурата да бъде завършена до 30-тия ден.

Говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков заяви, че все още не се била събрала специална комисия (Лекарска консултативна комисия) по случая, защото аутопсията не е готова. Няма порок на сърцето, нищо такова не е чуто. Детето е изписано физическо здраво, само със синдром на Даун, каза той. Цветков заяви и, че не е имало преглед при кардиолог, защото нямало отклонения в показанията.

Той добави, че момиченцето било насочено към дом "Майка и дете" и от там, доколкото знаел, било изписано без проблем. Слушаме оглушителното мълчание на Българския лекарски съюз (БЛС), а имаме вече посочен с пръст виновен, възмути се бившият служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков, който коментира другия скорошен случай от Плевен - с починалата родилка Маргарита. Той изказа предположение, че може да е имало сърдечен проблем и беше категоричен, че при здрав човек упойката не е проблем.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини