От х:

Днес в x:

Сдружение „Родилница“ внася петиция срещу използването на отречени медицински практики при раждане

Сдружение „Родилница“ ще внесе в Министерство на здравеопазването петиция  с над 15 300 подписа с искане за подобряване на родилните грижи в България и ще се срещне със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Петицията ще бъде внесе на 26 ноември от 12:00 ч.

Петицията беше стартирана след смъртта на родилката Ренета Томова, починала поради приложен ѝ маньовър Кристелер в Сливенското родилно отделение. Маньовърът Кристелер, както и други медицински практики и интервенции, които отдавна са отречени от Световната здравна организация, все още се прилагат в България с вредни за родилките и за бебетата последствия.

В петицията се настоява и за допълване на Наказателния кодекс със специален състав, въздигащ в престъпление насилието над родилки.

На 01.03.2018 Сдружение „Родилница“ внесе становище относно проекта на МЗ за нов медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, в което поиска регламентиране на медицинските дейности, свързани с раждането, при съобразяване с препоръките на СЗО. До този момент подобна регламентация липсва.

Исканията на сдружение „Родилница” са:

1. Родилките да бъдат третирани с уважение и да бъде зачитано правото им на информирано съгласие;

2. Да се въведат и спазват препоръките на СЗО и добрите практики в ЕС, като например: безплатно допускане на придружител, допускане на първи контакт с бебето, възможност на родилката да се движи и да избира позата си по време на раждането, избягване на опасни интервенции (например маньовъра Кристелер), отложено клампиране на пъпната връв, възможност родилката да пие вода по време на раждане и др.

„Насилие над раждащи жени“ е термин, който се използва, за да обозначи насилие от медицинския персонал насочено към родилката. Много медицински лица не осъзнават или отричат, че техните действия или бездействие нанасят тежки физически и емоционални вреди върху жените, за които се грижат. Разказите на жени за преживяното от тях в болницата по време на раждане представят друга картина, в която физическото насилие и емоционалният натиск са често срещани.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Милка
    0 0
    08:23, 24 ное 2018

    Одобрявам че сте създали сдружение за жените, но защо името е такова странно.Не сме Русия, България сме.Какво значи Родилница?

Случаен виц

Последни новини