От х:

Днес в x:

Фидел избухна: ОАД да се прекръсти на министерство на янки колониите

Кубинският водач Фидел Кастро нарече "истински боклук" един много критичен доклад за правата на човека в Куба, публикуван ден преди това от Организацията на американските държави (ОАД).

"Искаме да попитаме тази безсрамна институция с какво право ни преценява, нас, които бяхме изключени от ОАД за това че прокламирахме убежденията си", гневи се 82-годишният бивш кубински президент в коментар на Интернет сайта cubadebate.cu.

"Получихме по Интернет копие от доклада. Това е направо боклук, отразяващ контрареволюционните бръщолевения в стила на американския държавен департамент", казва Кастро, като добавя, че е по-правилно ОАД да се нарича "министерство на янки колониите".

САЩ, които от 47 г. налагат ембарго на Куба, никога не са критикувани от ОАД дори за изтезанията, извършвани в базата Гуантанамо срещу предполагаеми ислямистки бойци, отбелязва ел Команданте.

В годишния си доклад Междуамериканската комисия за правата на човека, която е орган на ОАД, заявява, че в Куба се вършат постоянно посегателства върху основните права и преди всичко свободата на словото и че в страната няма независима съдебна власт. Макар членството на комунистическия остров в ОАД да бе преустановено през 1962 г., Куба продължава официално да е член на организацията, което дава право Комисията да огласява преценката си за нея, както и за останалите 34 членки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини