От х:

Днес в x:

Министерството на спорта може да спре парите за щангите

Не може треньор да определя схемата за стимулиране и възстановяване на спортистите - практика, въведена по времето на Иван Абаджив. Тази категорична позиция изрази спортният министър Красен Кралев по повод скандала, свързан с 11-те хванати с допинг национали по вдигане на тежести.

Припомняме, в петък гръмна новината, че осем състезатели от мъжкия отбор и три от женския са дали положителни проби за забранения анаболен стероид станозолол при внезапна проверка от международната федерация в началото на март.

Треньорът няма подходящо образование и квалификация, за да се занимава с медикаментозното обезпечаване на спортистите, поясни Кралев.

За случая е сезирана Прокуратурата и е изключително важно да се докаже дали състезателите съзнателно са вземали добавката. Спортният министър от месеци алармира, че на пазара има много продукти с нерегламентиран произход. Той за пореден път призовава гражданите да не вземат от тези добавки, които се предлагат във фитнесите, тъй като се правят в "гаражи", а не в лаборатории. За скандала Кралев категорично обвини Българската федерацията по вдигане на щанги.

Резултатите от втората проба ще покажат дали сместа е хомогенна, т.е. произведена в лабораторни условия или условно казано е "бъркана в тенджера", стана ясно още от думите му.

"Нашата лаборатория установява, че в тази хранителна добавка го има този забранен стимулант", напомни Кралев.

Важно е обаче да се установи дали веществото е попаднало чрез заблуда от доставчика, или е приет съзнателно от спортистите. Именно това ще изиграе важна роля при определянето на наказанията за провинилите се национали по вдигане на щанги. Някои спортисти ще са наказани с доживотна забрана.

"Длъжни сме да докажем по какъв начин е попаднал препаратът", категоричен е министърът на спорта. След седмица предстои европейско първенство и ако не българските състезатели не бяха хванати сега, можеше това да се случи на самото първенство. Тогава скандалът щял да бъде още по-грандиозен.

Българската федерация пък е заплашена от глоба в размер на 600 000 долара, които не са по силите й.

Кралев изрично заяви, че спортното министерство няма да им плати санкцията, тъй като вината си е тяхна. Нещо повече - преустановява финансирането на федерацията.

"Когато установим дали умишлено или случайно са взели препарата, тогава можем окончателно да се произнесем за съдбата на федерацията", изтъкна министърът на спорта, уточнявайки, че фактически сега нямаме национален отбор. Той допълни, че има само 2-3 души, които са се спасили от проверката, защото не са били на лагер.

Федерацията по щанги получава около 1 млн. лв. субсидия годишно от Министерството на спорта.

България е на първо място по употреба на забранени вещества във фитнес салоните в Европа. Спортното министерство вече има разработена стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта, която е във фаза на съгласуване с всички останали институции. До 2 седмици се очаква тя да бъде приета в МС.

Разработва се и централен орган за обществени поръчки към ведомството. Той ще направи списък на доставчиците на лекарства, които спортистите могат да ползват, за да закупуват лекарства от гарантирани доставчици. Отделено от това, той подчерта, че ако една федерация има съмнения относно даден препарат, може да го тества в лабораторията преди да го дава на спортистите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини