От х:

Днес в x:

Спасена 15 минути преди смъртта жена роди здраво бебе

38-годишна жена, спасена преди 4 години на 15 минути от смъртта в хасковската Кардология, роди здраво и жизнено бебе преди месец. За това се похвалиха от местната МБАЛ.

През ноември 2014-а 34-годишната тогава Даниела М. била приета по спешност в болницата с традиционото оплакване за стотици пациенти „болки в гърдите“. Оказало се, че има зловещо 90-процентно стесняване на лявата артерия. За разлика от 85 % от хората, при Даниела именно лявата артерия била доминираща и на практика стенозата лишавала организма от кръв. До 15 минути запушването е щяло да бъде пълно, а инфарктът смъртоносен, категоричен бе тогава пред Haskovo.net д-р Севдалин Топалов от хасковската инвазивна кардиология. В такива случаи се препоръчва сърдечна операция, но в Хасково няма Кардиохирургия. Лекарите се принудили да предприемат високорисковото поставяне на стент в условията на крайно запушване.

„При стеноза над 90 %, смъртността е над 95 процента“, коментира д-р Топалов, а колегата му д-р Георгиев бе категоричен, че пациентката в никакъв случай не би издържала транспорт до Пловдив или София, каквато би била дестинацията при липса на Инвазивна кардиология в Хасково. Вместо програмирана смърт по пътя, Даниела била спасена тук, в Хасково.

При подобна манипулация и поставения стволов стент бремеността крие много рискове, коментираха лекарите. Но Даниела поела рисковете и сега се радва на рожба.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Pe
    Pepelanka
    71 -1
    16:52, 26 юли 2018
    ГОЛЯМО. БРАВО БРАВО НА ДОКТОРИТЕ И така човек трябва да бъде горд с такива хора нека им пожелая много здраве на спасителите герои
  • 2
    Ни
    Нина
    55 0
    18:19, 26 юли 2018
    Да им е живо и здраво бебчето! Много късмет и здраве на смелата мама!Дано има повече такива радостни новини!
  • 3
    Ем
    Емилия
    24 0
    22:16, 26 юли 2018
    Със два стенда съм и двата ми постави Д-р Топалов Да е жив и здрав
  • 4
    Ма
    мастикаджия
    15 0
    22:51, 26 юли 2018
    Да е жива и здрава и родилката и детето.Моля се от все сърце.Но как Ш-и-н-а пресметна сакралните 15 минути?Те това не разбрах.
Последни новини