От х:

Днес в x:

Съдия поръчал побой над журналистки и полицай. Преглед на националния печат

Дъмпинг при защита от отвличане, разкрива „24 часа"
Дъмпинг при личната охрана правят професионални полицейски служители. Трима бизнесмени, единият от които публично известен, са били посетени през последните месеци от полицаи, които са им съобщили за засечени разговори, че се подготвя отвличането им.
Единият бизнесмен е в сферата на туризма, другият - в полиграфията, а третият е в търговията.
Любезните полицаи им съобщили още какви мерки трябва да вземат за личната си защита и оказали професионални консултации. Бизнесмените предложили дългосрочни ангажименти за защита и те били приети. Това създава напрежение сред частните охранителни фирми, които се опасяват от полицейски дъмпинг на значително поскъпналите цени за лична охрана през последните месеци.
Заради епидемията от похищения дори скромни бизнесмени наемат бодигардове за семействата си.
Вчера циганка е била освободена срещу откуп от 200 лева, 2 акумулатора, джиесем и един касетофон.

Осакати журналистките, разследва „Стандарт"
"Съдия Васил Ганов ми поръча да осакатя две журналистки и един полицай". Това шокиращо разкритие направи мъж, натоварен с мократа поръчка от врачанския районен магистрат. Думите му са записани в дело, което се води в Националната следствена служба, разкри съвместна проверка на вестниците "Стандарт" и "Труд". Според твърденията на наемника (името му запазваме в тайна заради статута му на защитен свидетел) Ганов е поръчал да бъдат пребити кореспондентките във Враца на "Стандарт" и на "Труд" Райна Тошева и Теменужка Йоцова, както и сержант Цецо Благоев от местната Охранителна полиция. В следствието има образувано досъдебно производство по този случай, потвърди шефът на НСлС Бойко Найденов. От Върховна касационна прокуратура обясниха, че делото е секретно и още събират доказателства.
Повод за гнева на Васил Ганов са статии на двете журналистки за инцидент, при който съдията е карал пиян.
Първата среща между поръчител и изпълнител се състояла във врачанска кръчма през октомври м.г. При разговора Ганов попитал наемника готов ли е да осакати журналистки. Потресен от поръчката, нароченият за бияч още на следващия ден потърси разследващата журналистка от "Стандарт" Ирен Делчева. Той поиска от нея връзка с антимафиоти или агенти от ДАНС. Пред служители от сектор "Корупция" на ГДБОП наемникът разказа цялата история, като след това даде и писмени показания. По-късно мъжът потвърди думите си и пред съдия.
При разработката срещу Ганов са използвани и специални разузнавателни средства. В едни от записаните разговори съдията казва на наемника: "Почакай малко с поръчката", с което според разследващите потвърждава предварителната договорка. За сумата, която мъжът трябвало да получи след пребиването на колегите ни, съдията казал, че ще се договорят допълнително.
Разследването срещу врачанския магистрат се води повече от 6 месеца. В началото на годината то е предадено на Националната следствена служба. Още не сме съвсем готови да напишем заключителното постановление, обясни шефът на НСлС Бойко Найденов. Операцията срещу Ганов е проведена в пълна секретност и на централно ниво. Наблюдавана е от Върховна касационна прокуратура. Двете журналистки не са били информирани, но антимафиотите са имали пълна грижа за сигурността им. Полицаи твърдят, че имало опасност магистратът да се обърне и към друг изпълнител и затова действията и разговорите му са били контролирани. Съдията се е срещал няколко пъти с избрания от него "бияч", за да обсъждат подробностите. Тези разговори също са документирани, твърдят още запознати.

И последните ударни замени са край курортите, обобщава „Дневник"
Над 3500 дка държавни гори на средна цена от 8.09 лв. за кв.м са заменени при последните 47 сделки, подписани от председателя на Агенцията по горите, в периода от гласуването на забраната за замени в парламента до влизането й в сила. Информацията заедно с данни за новите частни собственици на държавните гори беше изнесена в четвъртък от експерти на ГЕРБ и природозащитници. От пресцентъра на агенцията отказаха да коментират данните, пред БНР председателят Стефан Юруков потвърди общата площ на извършените замени.
Голяма част от сделките, разписани основно на 22, 23 и 26 януари, са за гори по Черноморието и в близост до планински курорти. Държавната оценка, по която е изчислена замяната, варира от 24 ст. до 27 лв. за кв.м гора.
Сред одобрените кандидати е дърводобивното предприятие в Етрополе "Фабрика МЕДИКЕТ". Още по времето на бившия земеделски министър Нихат Кабил то получи 91 дка държавни гори срещу 58 дка частни. Акционери във фабриката са турски и български компании, някои от които през 2005 г. бяха замесени в скандал за внос на некачествени елени за дивечовъдните стопанства. През януари "Фабрика МЕДИКЕТ" е одобрена с нова замяна на 917 дка държавни гори, без да е ясно какви имоти се предоставят насреща. Държавната оценка за тези гори е 68 ст. за кв.м според информацията на ГЕРБ.
Сред новите замени са и малко над 11 дка в Девин, предоставени на строителната компания "Иса инженеринг". Тя стана популярна с изграждането на т.нар. сараи на Ахмед Доган в Бояна и на СПА хотела "Орфей" край Девин. Собственикът на фирмата Румен Асенов държи 50% от "Делта епсилон", която притежава сградата в Бояна. "Иса инженеринг" е получила държавните гори по 4 лв. за кв.м.
Бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов и съпругата му Валентина на два пъти са се сдобили с имоти край Варна с обща площ близо 94 декара. За тези сделки се разбра в края на март, след като варненски рибари установиха, че доскоро ползваната от тях държавна земя вече е собственост на Хайтов.
С 20 дка в Каварна на цена малко над 8 лв. за кв.м се е сдобила фирма "БГ ленд Ко" ООД, съдружник в която е Велимир Магурев. Според публикации в медиите той има условна присъда за измами с недвижими имоти и конфискация на имущество, като делото е върнато за преразглеждане. На 19 януари, броени дни преди разписването на заменките, Благоевградският районен съд е повдигнал втори наказателен процес по същите обвинения. Измамите, в които е обвинен, са ставали през заложната къща "Виги".
Името на друга фирма - "Боби 2004", е замесено в разследвана схема за източване на ДДС, информира "Медиапул". Компанията е получила 468 дка в района на Разлог срещу 1.95 лв./кв.м.
Сред по-големите сделки са и тази с "Русалка тур", която е получила 167 дка край Каварна. Собственикът на курорта Николай Банов каза, че държавните гори са около "Русалка" и целта на замяната е да не се позволи върху тях да се строи. Срещу тях той предоставил свои гори край Камен бряг, също в близост до Каварна.
Две от 47-те сделки са в Балчишко. Едноименното държавно ловно стопанство стопанисва земите по цялото Северно Черноморие. Терените му са атрактивни заради панорамния морски изглед в общините Балчик, Каварна и Шабла. Единият договор е за замяна с Ивайло Мечев и съпругата му Анна. Столичаните получават 5.2 дка в местността Фиш-фиш. Имотът е в землището на с. Оброчище, но районът е със статут на вилна зона и се намира над курорта Албена, по пътя за Балчик. В замяна семейството прехвърля на държавата малко над 15 дка. Втората сделка е с "Екобалкани-България" ЕООД със седалище в софийското с. Кътина. Фирмата взема 95 дка отново в землището на с. Оброчище, в замяна дава на държавата 405 дка, разпръснати в 25 парцела край Тетевен, Белоградчик, Видин, Кула, Габрово, Дряново и Трявна.
Ръководителят на експертната група на ГЕРБ Мирослав Найденов обяви последните замени за рекорд заради краткото време, за което са подписани. От април 2008 г., когато Стефан Юруков започна да разписва замени, до края на годината от държавния горски фонд са извадени 14 500 дка. Заедно с последните сделки от януари БСП бие всички заменени гори за периода 2003 - 2007 г (14 662 дка), когато този сектор се управляваше от ДПС.
Найденов определи като изключително съмнително, че при някои от последните замени задължителната нотариална заверка е станала в рамките на един ден. И добави, че ако прокуратурата не се самосезира, до дни ГЕРБ ще внесат иск за проверка на тези замени. Още в средата на март в земеделското министерство и ДАГ беше извършена показна акция на Държавна агенция "Национална сигурност" заради замените. Прокуратурата заведе дело срещу неизвестни извършители, по-късно обвинителите казаха, че са известни, но и досега по случая няма развитие, поне публично.
Още в края на миналата година природозащитниците настояха забраната върху замените на гори да влезе в сила веднага след приемането й на 16 януари. Вчера Стефан Аврамов от екологичната коалиция "Да остане природа в България" припомни какво се случи с извадените от горския фонд терени край Камчия, които се превърнаха в голф игрища.Пред БНР шефът на ДАГ Стефан Юруков определи сигналите на ГЕРБ като "политическо изцеждане, за да компрометират опонентите си от БСП. "Бойко Борисов изпраща хората си на пресконференция, за да отвлича публичното внимание от реалните въпроси, на които трябва да отговаря - за своето минало и за връзките си с определени кръгове", коментира пред "Фокус" и говорителят на БСП Корнелия Нинова.

БСП рекордьор по хитри заменки, пресмята „Труд"
БСП се оказа рекордьор по хитри заменки на горски имоти, стана ясно вчера от данни, изнесени от ГЕРБ.

"Изборът на премиера Сергей Станишев да назначи за шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков е много добър. Само за 9 месеца доцентът удари в земята и се изпревари ДПС, което 6 години развиваше този доходоносен бизнес на гърба на държавата", заяви д-р Мирослав Найденов, шеф на аграрната експертна група на ГЕРБ. За 11 дни - от 16 януари, когато в НС бе гласувана забрана на заменките, до влизането на закона в сила на 26 януари, Юруков е подписал 47 сделки.

Хитри заменки за 11 ст. квадрата

18 300 дка от държавния горски фонд е заменил председателят на ДАГ Стефан Юруков само за 9 месеца, показва справка, разпространена от ГЕРБ.
Само за 11 дни - от 16 януари т. г. до края на работния ден на 26 януари, когато забраната влиза в сила, Юруков е подписал 47 договора за замяна на 14 573 дка горски имоти в най-атрактивните зони - покрай морето и в планинските курорти, срещу които държавата е получила нискоефективни и разпилени из цялата й територия малки парчета. Отделянето на горите от земеделието, създаването на ДАГ и назначаването на Стефан Юруков за неин председател са личен проект на премиера Сергей Станишев, напомниха вчера герберите.Според тях щетите, нанесени на държавата от непазарната процедура по замяна на гори и земи от горския фонд, се изчислявали на 4 до 8 милиарда лева.
Така наречената независима оценка на имотите се прави по тарифа, приета от Министерския съвет, чиито цени представляват не повече от 5 до 20 процента от реалните. Още преди създаването на ДАГ, в бившето Национално управление по горите е била написана нова тарифа, но тя така и не видяла бял свят - не била внесена в Министерския съвет.
Така се стига до днешната пародия, реализирана от Юруков, според която средната цена на заменките на държавни имоти в най-атрактивните курортни зони - по морето и планините, покрай настоящите и бъдещите магистрали, е 8,09 лева за квадратен метър.
Възможно ли е да си купите гора или земя от държавния горски фонд по 11 стотинки за кв. метър? Да, отговаря Юруков и подписва сделката. Ганчо Иванов Петров и Кремена Иванова Петрова са направили заменка на тази цена и са придобили 6,2 дка гора край Нова Загора, а държавата дори е спечелила от това 13,64 лева! А според "Дакси" Ганчо Петров участва в управлението на Държавното горско стопанство в Нова Загора.
Както "Труд" писа, с два договора от 26 януари Юруков подари на бившия зам.-министър на вътрешните работи от кабинета "Костов" Явор Хайтов и жена му Валентина две парчета горска земя - 66,603 и 27,190 дка, залепени до оградата на резиденция Евксиноград край Варна на цена съответно 28,54 и 27,18 лв. за кв. м.
"Боби 2004" ЕООД на Георги Тодоров Пандев с договор от 22 януари получава чрез заменка само с парафа на Стефан Юруков 468,674 дка от държавния горски фонд на територията на община Разлог (Горно Драглище) на цена 1,95 лв. за кв. м. Което е грубо нарушение, защото според закона замени над 100 дка се разрешават само от правителството.
Според шефа на ДАГ може да се придобият и 20,936 дка в Несебър на цена 12,74 лв. за кв. м (при пазарна цена там от 400-600 евро). Късметлията е фирма "Аква Истейд" ООД. Тя е свързана с фирма "Вин пропърти" на Велимир Магурев и Боян Бончев, показва справка в регистъра.

Подставени фирми?

Има съмнение, че фирмата "БГ Ленд Ко" ООД е регистрирана само за да играе за заменки, казват от ГЕРБ. Тя се управлява също от Боян Ангелов Бончев и Велимир Иванов Магурев. Те вече са ни познати от разследването "Как се краде заменка". В него бе показано как Юруков излъга Иван Рашев, че заменката, за която кандидатства в Добринище, не е изгодна на държавата. След което същият имот бе даден на Магурев. На 22 януари Юруков подписва договор, с който Магурев и Бончев получават втора заменка - 20 дка в Каварна срещу 8,58 лв. за кв. м. Същата фирма е взела и място над Ботаническата градина в Балчик.
Юруков е ощастливил на безценица и едни от най-богатите българи - семейство Николай и Евгения Баневи, които през "Русалка тур" са направили заменка и са придобили 167,345 дка на морския бряг на Каварна на цена 8,06 лв. на кв. м.
"Браверс"-Пловдив е взела 19,179 дка по 26,62 лв. за кв. м на Ташлъ тепе край Варна. И вече продава на зелено бъдещото ваканционно селище "Атлантик палас" по 1400-1600 евро за кв. метър.

За "наши хора" става по-бързо

Това, че са подписани много сделки набързо и за един ден, не значи, че всичките са гледани в един ден. Така председателят на ДАГ Стефан Юруков обясни вчера стахановския си рекорд: за 11 дни да подпише 47 договора. Той обаче не казва нищо за факта, че от години стоят хиляди папки с документи на кандидати за замяна на имоти, но само "наши хора" получават заменката за броени дни.
Анушка Петкова Спасова и Благой Велинов Спасов са придобили 63,113 дка имот в района на Държавното горско стопанство в Елин Пелин на цена 43 стотинки за кв. метър. Семейство Спасови са собственици на кръчмата "Корминеш" на столичния пл. "Възраждане", която е неформален клуб на шефовете на ДАГ.
Изключително евтина - само по 5,19 лв. за кв. м, се оказва и земята в Панчарево, щом е за юристката на Комисията по земеделие и дясна ръка на бившия й шеф Васил Калинов Росица Станева. Тя получава от Юруков 4,426 дка на тази цена.
99,7 дка горски имот в община Приморско е придобил близкият приятел и колега на Юруков доц. Цветан Йорданов. На 25 ноември м. г. е подписана заповедта за тази заменка. Договорът, който я финализира, е парафиран на 15 януари 2009 г. - един ден преди парламентът да наложи забрана върху заменките на горски имоти. Това е единствената сделка, която Юруков пуска след 1 януари до приемането на забраната.
"Твърдо заявявам, че не съм подставено лице на Юруков. Не съм като някои измекяри, които взеха хиляди декари от ДПС. Кандидатствал съм на общо основание. Похарчил съм към 150 000 лв. да купя гори в Чупрене и Белоградчик. Получил съм имот на 8 км от морето, не на плажа. Защо не пишете за други, за някои хора от Висшия съвет на БСП, а само за мен", заяви вчера доц. Йорданов.

Горската агенция краде природа!

"С горските заменки се нанасят непоправими екологични щети", обяви Стефан Аврамов от коалиция "За да остане природа в България".
Той визира харизването на Камчийски пясъци и Сребърния бряг на Калиакра. На Христо Ковачки са дадени без екооценка над 1000 дка в зоната на Рила-буфер. Аврамов подозира, че самият премиер "се е облажил" от заменките, защото фирма "Прожектс", консултирана от брат му арх. Георгий Станишев, е получила с парафа на Юруков 917 дка в местността Кара дере край Бяла за ваканционно селище. "Строежа на комплекс "Картала" също има връзка с премиера", заяви Аврамов.
"Целта на закона е съхраняването на българските гори като национално богатство. Задължение на ДАГ е да осигури устойчивото им развитие и многоцелевото ползване в интерес на собствениците и обществото", заяви доц. Георги Костов, шеф на катедра в ЛТУ. Според него обаче ръководството на ДАГ не следва закона. Добивът на дървесина се изпълнява 50-55%, но незаконната сеч продължава. Доцентът категорично отхвърля твърдението на шефа на ДАГ, че държавата печели от заменките, като придобива пръснати парчета из страната. "Колко от вас са посетили района на Чупрене например, където ДАГ е придобила гори, като е дала срещу тях имоти по морето и в планинските курорти?", попита доц. Костов. Той напомни, че по закон ДАГ трябва да изкупува частни имоти в рекреационните и курортните зони, за да бъдат ползвани от всеки гражданин. А ДАГ прави обратното.
Горите, които се унищожават след заменките, не се възстановяват с компенсационно залесяване. "Това е кражба на природа!", категоричен е доцентът.

Депутатски фирми намазали милиони, обобщава „Монитор"

Обръчи от фирми, гравитиращи около депутати от 40-ото народно събрание, са прибрали милиони левове, за да изпълнят апетитни поръчки, които са им били възложени от държавни и общински институции.
В някои от случаите, на които се натъкна "Монитор", избраниците участват директно в управлението на ощастливените дружества, а в други са съдружници на изпълнителите. През февруари фирмата на земеделския парламентарист Евгений Жeков "Загоре" например е гушнала 246 600 лв., за да снабдява с хляб и брашно детски градини и ясли в Стара Загора. По ирония на съдбата Жеков е избран за народен представител именно от Старозагорския район. През 2007-а чрез фирмата си "Буковецлес-2001" земеделецът се облажва с 67 600 лв., които са му дадени от местното държавно лесничейство за извършването на сеч, извозване и рампиране във временен склад за дървесина. Малко повече от година преди това дружеството прибира от същия възложител 57 360 лв. за дърводобив.
Сериозен интерес будят фактите, които изплуват около сделките, реализирани от фирми, близки от бившите царисти, които създадоха партията Българска нова демокрация. Според регистрите на ДАКСИ Васил Георгиев Велев е ортак на бившия вицепремиер и министър на икономиката и настоящ депутат от БНД Лидия Шулева в "РМД Спартак" АД. Скандалното в случая е, че фирмата на Велев "Фазан" е доставила чорапи за част от служителите на АЕЦ "Козлодуй" на стойност 56 300 лв. В никакъв случай не е за пропускане и фактът, че бившият шеф на атомната централа е съпартиецът на Шулева Йордан Костадинов. Депутатът беше разследван за крупни далавери в АЕЦ. Според изнесените през 2006 година данни огромна част от нарушенията касаят именно процедури и договори по Закона за обществените поръчки. Въпреки че резултатите от пет проверки на РПУ в "АЕЦ "Козлодуй", които бяха предадени на прокуратурата, отчетоха, че Костадинов е нанесъл щети на дружеството за 29 399 760 лв., избраникът бе оправдан. Облагите за ортака на Шулева не спират дотук. Следва доставка на чорапи в селата Радко Димитриево и Негушево, възложена от военното министерство. Фирма "Фазан" пласира чорапи дори на МВР срещу 124 бона. Името на депутатката е свързано и с акционерното дружество "Добруджански хляб". До 2002-ра тя участва в управлението му заедно с друг новодемократ, а именно Енчо Малев. Тогава фирмата е прехвърлена на негови роднини, сред които дъщеря му Гергана. Следват десетки поръчки на тестени изделия в Добричка област. Дружеството набързо продава хляб за почти 120 хил. лв. В списъка на клиентите му фигурират домове за възрастни хора и сираци в селата край областния град, откъдето Малев е излъчен за народен избраник. Фирмата зарежда с насъщния и психиатрията в с. Карвуна, а през май 2008-а сключва договор и с МБАЛ в Добрич. Пласира стоката си дори в детските градини в града.

Съпругът на царистката Мариана Костадинова Огнян също се облажил, но със

122 580 лв. Фирмата му "Еутит България" е снабдила ТЕЦ "Марица-изток 2" с базалтирани тръби за напорни тръбопроводи. Както е известно, в теца бяха констатирани нарушения при възлагането на обществени поръчки на обща стойност 7 818 701 лв., както и сериозни закъснения при изпълнението на ремонтната и инвестиционната програма на дружеството. Проверката беше инициирана със заповед на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от 30 януари 2007 г. Последваха рокади в борда на директорите на "Марица-изток 2".
Ортак на съпартийката на Костадинова - Мима Василева, също регистрира присъствие в облажените депутатски обръчи. Василева е собственик на "ВИНТ-К", което се управлява от Владислав Данков. Неговата фирма "Кастра Мартис" продава храна на МБАЛ-Мездра за над 320 хил. лв., както и на белодробната болница в гр. Роман за 56 хил.
Според фирмените регистри депутатът от НДСВ Огнян Герджиков и бившият му колега и министър първо на вътрешните работи, а после и на правосъдието Георги Петканов са съсобственици редом с Драгия Драгиев на "Фактор консулт". "Арсенал-2000" на въпросния бизнес партньор на представителите на законодателната власт притежава почти 64% от капитала на дружество "Арсенал", което гушва 189 312 лв. за доставка на специални и защитни средства за нуждите на Главна дирекция "Охрана" именно в правосъдното ведомство. През 2006-а казанлъшката фирма пласира в МВР боеприпаси на стойност почти 800 хил. лв.
Преди време вестникът съобщи за фрапиращ случай, при който съдружник на депутата и лидер на партия "Рома" Тома Томов е прибрал повече от 240 бона за изграждане на зид, който трябва да предпазва Черепишкия манастир от водите на река Искър. Поръчката отново е спечелена в избирателния район на парламентариста, а именно Мездра.

Още облаги за спонсорите на ГЕРБ

Наскоро "Монитор" информира, че фирмата "Рикуест", която фигурира в списъка с дарителите на ГЕРБ, е спечелила от софийското кметство 1,125 млн. лв. за изграждане на електронен портал на Столичния общински съвет. А както е известно, кмет на столицата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Друг пример за конфликт на интереси е облагата за дружеството "Инжстрой", което също се е отчело с постъпление в партийната хазна. Вече съобщихме, че фирмата е прибрала над 1,082 млн. лв. за преасфалтиране на градинки и паркове на територията на подопечната на Борисов Столична община.
При по-обстойна проверка обаче изскочиха още десетки сделки, покрай които по време на управлението на Борисов се е облажила именно "Инжстрой". Сред тях са възложеното в средата на 2008-а изграждане на пасарелка (малко мостче) на ул. "Васил Петлешков" в родния на Генерала град Банкя срещу 115 849 лв., както и корекция на река Банска срещу 550 бона, отново в Банкя. Следва преасфалтиране за 940 бона на училищни дворове в районите "Слатина", "Лозенец", "Младост", "Витоша", "Красно село", "Възраждане", "Подуяне", "Надежда" и естествено, Банкя. Фирмата прибира и 62 хиляди за отваряне на ул. "Чаталджа" при бул. "Васил Левски". За скосяването на бордюрите при кръстовищата на "Раковски" с цел средата да бъде достъпна за инвалиди дружеството печели 295 346 лв. Гушва и 60 бона за пътен ремонт в "Подуяне", както и още 992 хил. лв. за рехабилитация на пътна настилка.

Андрешковците да му мислят, предупреждава „Дума"
Политическо решение ще бъде взето за "андрешковците" и "айдуците" сред земеделските производители, които са заявили недействителни площи, заяви категорично министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на рутинната си проверка в Кърджали за това как вървят записванията за директните плащания за 2009-2010 г. Недобросъвестните фермери, освен че създават проблеми на системата, сервират неудачи и на държавата, каза министърът. Той уточни, че тези стопани посочват за своя чужда земя и при засичането на два и три парцела страдат и честните земеделци, които, поради преплитането на границите, не могат да си получат парите по програмата за подпомагане на единица площ.
Цветанов призна, че недобросъвестните земеделци са известни, но голяма част от участниците в казуса със застъпените земи са напълно почтени хора, които, поради чуждата алчност, попадат в "черните" списъци.
В срок до 8-9 май службите на Главна дирекция "Земеделие" трябва да приключат с проверките на всички земеделски производители. Министър Цветанов прогнозира, че политическата ножица ще играе за около 800 човека.
По време на проверката си в Кърджали за това как вървят записванията за директните плащания за 2009-2010 г. министърът каза още, че от 84 000 фермери, 44 000 земеделски производители са се регистрирали в цялата страна към 9 ч. сутринта на 6 май. Само по празниците са постъпили документите на около 20 000 фермери. 96 на сто от обработваемата площ също вече е регистрирана. Около 42% пък са регистрираните мери и пасища във връзка с подпомагането на глава животни.
Стопаните, които подадат навреме документи, в края на 2009 г. ще получат по 29 лв. на декар. Тези дни приключи изплащането на парите за обработваема земя за 2008 г. на близо 84 000 земеделски производители. Проблем има обаче за 3000 стопани, които ще връщат пари. Взели са ги преди 2 години за поддържане на ливади и пасища, но след проверка от Брюксел се оказа, че има надписване и дублиране при обявяването на площите.
Зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова заяви в началото на месеца пред БНТ: "Надявам се да не се налага да връщат пари от гледна точка на това, че земеделските производители, които през 2007 г. са имали някакви пропуски, през 2008 г. по-голяма част от тях са ги отстранили." Стопани от Пловдивско бяха далеч по-критични пред камерата на националната телевизия. Те смятат, че трябва да има наказание за нарушителите. Според тях това са най-вече едри собственици и големи кооперации.
Окончателното решение на Еврокомисията и на земеделското министерство дали стопаните ще връщат пари за надписани площи се очаква до края на седмицата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини