От х:

Днес в x:

Звукът в Hyperloop One (видео)

Няма звук във вакуума. И в тръбата на Hyperloop One има точно вакуум. Но звук при преминаването на капсулата XP-1 се чува и е записан на видеото. Тя се движи с малко под 400 км/ч по първата напълно фукционална тестова тръба на Hyperloop и се чува, както документират записите. Защо? Ето какво отговаря специалист:

Необходим е носител, който може да предаде натиск или ударна вълна за истинско разпространение на звука и ние нямаме това, имаме вакуум, обяснява Роб Фърбър, главен инженер в Virgin Hyperloop One.

Причината при движението на XP-1 да се чува звук, е, че инженерите имали нужда от окачване на капсулата.

"Така че имаме левитационен двигател и имаме превозното средство, а между тях окачване, нещо като окачване на автомобил. Окачването е предназначено да изглажда някои честоти и да позволи други. Звукът на XP-1 е звукът от естествените вибрации в окачването на капсулата. Причината, поради се чува звук е, че нещата във въздуха, които са в контакт с този вакуум и най-важното, в контакт с левитационните полета, правят звук", обяснява той .

Звукът не преминава през вакуум. Звукът идва от твърдия материал на превозното средство и на трасето, при. взаимодействие му с магнитните полета, от които се състои окачването.

Но окачването може да бъде настроено да лимитира звука и това означава, че тръбата може да бъде разположена в чувствителни към шумово замърсяване зони като центъра на града или в еко райони. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини