От х:

Днес в x:

Българска анимация с шансове да се състезава за „Оскар“

Анимацията „Банго Васил“ на Милен Витанов влиза в селекцията на 91-ото издание на наградите „Оскар“ като най-добрия български късометражен филм на 15-ия Международен фестивал на късометражното кино „В Двореца“ (In The Palace International Short Film Festival) в Балчик, съобщават организаторите.
 
Те припомнят, че възможност за това дава изборът на фестивала за официален партньор от Филмовата академия в САЩ (Oscar Academy of Motion Picture Arts and Sciences). „Банго Васил“ е впечатлил журито с интересната история и с намигването към актуалните проблеми за расовата дискриминация.
 
За „Оскар“ ще се състезават също най-добрият анимационен филм от международната селекция – „Конфино“ на Нико Бономоло от Италия, и ирландският „Вълна“ на Бенджамин Клиърли и Ти Джи О`Грейди Пейтън, спечелил наградата за най-добър късометражен филм на фестивала „В Двореца“.
 
В секцията за студентски продукции са наградени българският „Сенки“ на Виктория Караколева, чешката анимация „Хепиенд“ на Ян Саска и документалният The Sandman на Лорън Кнап от САЩ.
 
Като най-добър документален филм на фестивала е отличен Rakijada – Destillated Village Tales на Никола Илич, Сърбия/Швейцария.
 
Специалната награда на СУ „Св. Климент Охридски“ е за игралния филм „Срам“ на Петър Крумов.

На церемонията по награждаването от екипа на фестивала в специално изявление са поискали оставката на директора на Държавния културен институт – Културен център „Двореца“ Жени Михайлова. Според инициаторите, „е налице системно неизпълнение на партньорските задължения от института, както и снижаване на качеството на предоставяните услуги в общ контекст. За сметка на големите си международни събития, които осигуряват международна видимост на комплекса и града, Културният център „Двореца“ все по-интензивно и приоритетно се ангажира с дейности като сватби, частни празненства и други бутафорни инициативи“, смятат организаторите на фестивала. Затова, по думите им, кинофорумът ще преустанови дейност и ще продължи да развива започнатото преди 15 години, когато комплексът се поеме от подходящ ръководител.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини