От х:

Днес в x:

25 °C

Астрофизик: Вероятността да сме сами във Вселената е изключително висока

В средата на миналия век Енрико Ферми зададе въпроса: "Къде са всички?" Тоест ако животът във Вселената е повсеместен, къде тогава са извънземните? През последните 60 години учените разработиха редица възможни обяснения за тази загадка, известна днес като "Парадокс на Ферми".

На пръв поглед въпросът изглежда разумен. Ако в нашата галактика има милиарди звезди, много от които имат планети, подобни на Земята, някои от тях може да развият интелигентен живот. Ако животът е нещо естествено, къде са всички?

Нова статия, публикувана в arХiv, твърди, че има отговора. Надяваме се, че заключенията ѝ не са окончателни.

Ясно е, че ако са "някъде там", не са минавали тук или поне не са оставили сигурни признаци за съществуването си. Човешките търсения на извънземни цивилизации - като например гигантските радиосистеми и проекти като SETI - не донесоха нищо. Съобщенията за НЛО вероятно имат земни обяснения, а не извънземни.

От друга страна сред екзопланетите, открити от мисията на Кеплер на НАСА, вече има хиляди подобни на Земята, което показва, че има буквално милиарди шансове за живот, подобен на този на Земята само в нашата галактика.

Водата, светлината, топлината, органичните молекули и съставките за живота наистина са навсякъде.

И все пак извън Земята не е открит живот.

Научната общност се основава на факта, че дори и най-песимистичният вариант на уравнението на Дрейк (математическата формула, която изчислява вероятността да открием развити цивилизации във Вселената) показва, че хората не са сами.

Днес можем да направим по-добри оценки за количества като:

  1. Броят на звездите във всяка галактика.
  2. Броят на галактиките във Вселената.
  3. Част от звездите, които са като нашето Слънце.
  4. Част от слънцеподобните звезди с потенциално обитаеми планети от земен тип.

И все още има няколко огромни неизвестни.

По-конкретно, има няколко стъпки, които не знаем колко често се случват. Ясно е, че са се появили тук, на Земята, но все още не сме ги открили другаде във Вселената. Това са стъпките, които ни отвеждат от неживите молекули до сложните, диференцирани, интелигентни видове като нас.

Това се равнява на две неизвестни (в уравнението на Дрейк), които са абсолютно необходими за постигане на крайната цел - интелигентните извънземни:

- вероятността да се създаде живот от нежива природа в подобен на Земята свят;

- вероятността този живот да се превърне в интелигентен, комуникативен и вероятно междузвезден вид.

Всъщност нямаме никаква представа колко вероятни или малко вероятни са тези събития.

Но според тази неотдавна публикувана работа на специалисти от Оксфордския университет, хората може да са единствената цивилизация в наблюдаемата Вселена. Разбира се, това твърдение се основава на допускания и все още не знаем толкова много за Вселената. Независимо от това, дори и по време на експерименти с различни вероятности, проучването показа, че шансът ни да сме сами, са доста големи.

"Открихме, че дори и с помощта на произволни догадки (като на случаен принцип комбинирахме параметрите), можем да получим резултат, в които средният брой на цивилизации в галактиката ще бъде доста висок - да речем, стотина - коментира авторът д-р Андерс Санбърг. - Но вероятността да сме сами в галактиката ще бъде 30%! Причината е, че разпределението на вероятностите е силно изкривено".

Сандбърг също така твърди, че вероятността човечеството да е самотно може да бъде много по-висока, отколкото някой би могъл да си представи, особено като се има предвид нашите знания за Вселената:

"Ако вземем предвид нашите научни знания, тогава въпросът придобива по-екстремен характер. Това се дължи на факта, че вероятността да се получи живот и интелект на някоя планета е много малка, като се има предвид известната ни информация - не можем да изключим възможността, че това се случва почти навсякъде, където има подходящи условия, но ние не можем да изключим астрономическа рядкост на явлението. Това води до още по-голяма неопределенност относно броя на цивилизациите и ни води до заключението, че вероятността да сме сами е изключително висока. Също така заключаваме, че не бива да се изненадваме, ако все пак намерим разум".

Но известният астрофизик Итън Сийгъл (Ethan Siegel) не е съгласен:

"Все още е възможно животът и дори интелигентният живот да са повсеместни в нашата галактика и Вселената. Възможно е също така едно да е често, а другото да е необичайно или и двете да са изключително редки. Докато не разполагаме с повече информация, не се заблуждавайте от заглавията - това не са блестящи оценки или новаторска работа. Предполага се, че нямаме доказателства. Това не е начин да се прави наука. Всъщност, докато нямаме по-добри доказателства, това изобщо не е наука", пише Сийгъл на страницата на Forbеs.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
06 юли 2020
Последни новини