От х:

Днес в x:

22 °C

Гейзерите на Енцелад съдържат всички съставки на живота

Гейзерите на Енцелад, един от спътниците на Сатурн, съдържат сложни органични молекули, правейки го единственото място отвъд Земята, съдържащо жизненоважните съставки на живота, такъв какъвто го познаваме.

Астрономи засякоха веществата в гейзерите от вода и лед, изригващи от повърхността през огромни пукнатини на южния полюс на спътника. Енцелад се оличава от останалите естествени спътници на Сатурн, заради обширния воден океан под заледената кора.

Германски и американски учени откриха следи от органични молекули, далеч по-сложни от аминокиселините и 10 пъти по-тежки от метана. Данните са събрани от апарата Касини при прелитането му над пукнатини в повърхността на Енцелад. Пукнатините се спускат на няколко километра в леда и в по-голямата си част са изпълнени с океанска вода.

Откритието отново даде гласност на призивите за изпращане на нова мисия до Енцелад, която евентуално да отговори на въпроса съществува ли живот на спътника. Въпреки че сложните органични молекули са жизненоважни за живота, и биха могли дори да представляват останки от извънземни микроби, веществата може да са просто резултат от обикновена реакция, която няма нищо общо с биологията.

Планетарния учен Франк Постбърг е категоричен, че съвременният инструментариум би могъл за даде пряк отговор на въпроса съществува ли живот на Енцелад. “Не е нужно да се приземяваме или да пробиваме повърхността, само да прелетим. Това не е научна фантастика. Можем просто да отидем там и да проверим – има ли живот или няма?”

Апаратът Касини прелетя няколко пъти над Енцелад по време на мисията си до Сатурн, продължила повече от десетилетие, която приключи миналата година. При едно от прелитанията си през 2015, инструменти на борда засякоха наличието на водород в океанските гейзери – потенциален източник на храна за микробите.

Според Постбърг и колегите му повечето ледени частици в гейзерите на Енцелад съдържат почти изцяло чиста вода. Малка част от тях – около 1% - се състои от органични молекули въглерод, водород, кислород и евентуално азот. Някои са изградени от стотици атоми.

Смята се, че Енцелад съдържа топло, поресто ядро под дълбокия 50 км океан. Учените предполагат, че органичните вещества се образуват във водата и се издигат на повърхността под формата на мехурчета, където образуват пяна. Тази материя в крайна сметка изригва като гейзер.

Течна вода, източник на енергия и органични молекули са изискванията за поява на живот, такъв какъвто го познаваме. Вече знаем, че океанът на Енцелад е пълен с всички тези съставки.

Още по-вълнуващото е, че гейзерите ги правят леснодостъпни. Енцелад е потенциална златна мина за астробиологията.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини