От х:

Днес в x:

10 °C

Истинската сила на слънчевия вятър

  Планетите и луните на нашата слънчева система непрекъснато са бомбардирани от частици, изхвърлени от Слънцето. На Земята това почти няма ефект, освен северните сияния, защото плътната атмосфера и магнитното поле на Земята ни предпазват от тези частици. Но на Луната или на Меркурий нещата са различни. Tам най-горният слой от скалата постепенно ерозира под въздействието на слънчевия вятър.

  Новите резултати на ТУ Виена показват, че ефектът от бомбардирането на слънчевия ветър са в някои случаи много по-драстични отколкото се смяташе досега. Тези констатации са важни за мисията на ESA BepiColombo, първата европейска мисия на Меркурий.

  Екзосфера от разпрашена скала
  "Слънчевият вятър се състои от заредени частици - основно водородни и хелиеви йони, но по-тежки атоми - до желязото също играят роля", обяснява професор Фридрих Аумаер от Института по приложна физика в ТУ Виена. Тези частици удрят повърхностните скали със скорост от 400 до 800 км в секунда и ударът може да изхвърли много други атоми. Те могат да се издигнат високо, преди да се върнат на повърхността, създавайки "екзосфера" около Луната или Меркурий - изключително тънка атмосфера от атоми, разпръснати от повърхностните скали при бомбардирането от слънчевия вятър.

  Тази екзосфера е от голям интерес за космическите изследвания, защото нейният състав позволява на учените да разберат химическия състав на скалната повърхност. Много по-лесно е да се анализира екзосферата, отколкото да кацне космически кораб на повърхността. През октомври 2018 г. ЕКА ще изпрати сондата BepiColombo на Меркурий, която ще получи информация за геоложките и химическите свойства на Меркурий от състава на екзосферата.

  Зарядът е важен
  Въздействието на слънчевия вятър върху скалните повърхности е недостатъчно изучено. Сега учените изследват ефекта от йонното бомбардиране върху волаластнит, типична лунна скала.

  "Досега се приемаше, че кинетичната енергия на бързите частици е основно отговорна за пулверизирането на скалната повърхност", казва Пол Сабо, докторант в екипа на Фридрих Аумайр и водещ автор на публикацията. "Но това е само половината от истината: успяхме да покажем, че високият електрически заряд на частиците играе решаваща роля. Това е причината, поради която частиците на повърхността могат да причинят много повече щети, отколкото се смяташе досега".

  Когато частиците на слънчевия вятър се зареждат многократно, т.е. когато липсват няколко електрона, те носят голяма част от енергията, която се освобождава със светкавица при удара. "Ако това не се вземе предвид, последиците от слънчевия вятър върху различните скали ще бъдат преценени неправилно", казва Пол Сабо.

  Протоните съставляват най-голямата част от слънчевия вятър и затова досега се смяташе, че те оказват най-силно влияние върху скалата. Но както се оказва, хелият всъщност играе основната роля, защото, за разлика от протоните, той може да бъде зареден два пъти по-позитивно. И приносът на по-тежки йони с още по-голям електрически заряд също не трябва да се пренебрегва.

  За тези констатации е било необходимо сътрудничеството на различни изследователски групи: Измерванията с висока точност са проведени с специално разработена микроравнище в Института по приложна физика. Във Виенския научен клъстер VSC-3 били проведени компютърни симулации с кодовете, разработени за изследване на ядрения синтез, за ​​да могат да се тълкуват правилно резултатите. Центърът за аналитични инструменти и Институтът за химични технологии и анализи на ТУ Виена също имали важен принос.

  Партньори в изследователския проект са и Институтът по физика на Университета в Берн и Космическият институт на Австрийската академия на науките в Грац, които сега ще помогнат за включването на новите открития в анализа на предстоящата космическа мисия на ЕКА.

  Резултатите са публикувани в Icarus.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  12 дек 2019
  Последни новини