От х:

Днес в x:

Решение на РУО-Пловдив скандализира и обезцени труда на директори от Първомай

Регионалният инспекторат по образованието в Пловдив връчи награди на 11 директори от областта, между които и директора на ОУ „Петър Берон" – село Буково, Вилдан Реджеб. С уважение към труда на г-жа Реджеб и създадената отлична атмосфера за работа в повереното ѝ училище, потърсихме критериите, на които не отговарят останалите директори от общината.

В поместеното съобщение на РУО – Пловдив от 2.05.2018 година се казва, че „От тази година е предвидена възможност номинации за награждаване на педагогически специалисти и на директори на училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностно развитие да могат да се правят от широк кръг заинтересовани лица, включително от граждани и родители, ученици, от директори и учители - за свои колеги.“

Потърсихме кой и кого е номинирал за „Директор на годината“ от общината. Поне две предложения са получени за директора на СУ „Златаров“ -Чавдар Здравчев. Едно от кмета на общината Ангел Папазов и едно от Обществения съвет на училището, подкрепено от педагогическия колектив.

Педагогическият колектив на ПГСС „Васил Левски“ е предложил своя директор – инж. Росица Генова.

Кой е предложил Вилдан Реджеб ще стане ясно, ако РУО – Пловдив отговорят на нашето искане за достъп до обществена информация. От разговор с нейни колеги знаем, че те не знаят кой е направил номинацията и дори не са били наясно, че имат право на такава. В същото време допълват, че „те са удовлетворени от работата си с нея и я харесват като директор“.

В съобщението на РУО – Пловдив са изброени и критериите за подбор в категорията „Директор“:

1. Обединява персонала и формира чувство за принадлежност към детската градина/училището/ЦПЛР. Справя се успешно с кризисни ситуации.

2. Съдейства за изграждането на материално-техническата база в детската градина/училището/ЦПЛР, създаваща условия за качествен и съобразен със съвременните изисквания процес на обучение, възпитание, социализация.

3. Подкрепя иновациите на учителите, сам създава такива и ги използва и внедрява в детската градина/училището/ЦПЛР.

4. Реализира проекти в детската градина/училището/ЦПЛР, участва в конференции, конкурси и др. подобни форуми, където представя разработени идеи, собствени и/или с учители.

5. Реализира училищна политика/политика на ДГ/политика на ЦПЛР, с която максимално допринася за постигането на регионалните образователни приоритети.

6. Ефективно взаимодействие с родителите и партньорите.

Приемаме, че първият критерий е сред постиженията и на наградената и на другите номинирани. По точка 2 питаме по какъв начин се сравнява материалната база на едно „защитено училище“, каквото е буковското, в което учат 31 деца (с подготвителната група) и базите на двете най-големи училища в общината, едното от които е професионална гимназия и има специфични кабинети и работилници и се нуждае от специализирана техника?

По точка три – до момента сме чували и сме споделяли за иновации и постижения на учители в няколко училища, но буковското не е сред тях. Не сме чували и за реализирани там проекти. Може би от скромност работещите и директорката там не са ги споделяли, въпреки, че едно от изискванията на всички проекти е да имат гласност. За визираната политика в точка 5 можем да твърдим, че тя е известна единствено на тези, които са взели решение г-жа Реджеб да бъде отличена. А доказателството за взаимодействие с родителите и партньорите може би е видимо за такава микро общност каквато има в китното селце.

Решението на Регионалното управление е скандално и това вече се чувства в разговорите с общественици, администратори, родители и учители от двете големи училища. РУО – Пловдив пренебрегна темповете с които директорът на СУ „Златаров“ го превръща в иновативно и модерно училище и усилията, които полага инж. Генова, за да се даде професия и образование на деца, много от които са готови да напуснат училище.

Раздаването на награди трябва да бъде стимул, те са отличие за тези, които са допринесли с труда си за развитието на поверената им институция. Те са и отговорност, защото след това другите трябва да ги последват, а това зависи от учредителите на наградата. След такова награждаване директорите на училища към какво да се стремят? След примера на кого трябва да тръгнат? И изобщо необходима ли е такава награда, ако тя е безпринципна?

Поздравления, г-жо Реджеб! Сега погледнете своите колеги от всичките училища и детски градини в общината и им заявете, че сте по-достойна от тях, че се справяте по-добре.

Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    За
    Запознат.
    15 -9
    16:29, 28 май 2018
    Голяма злоба бе Кирякова. По спокойно догодина ще наградят другите. Бат Ружди пак им сложи среден пръс.
    • Ис
      ИСТИНСКИЯТ УЧИТЕЛ
      2 0
      14:24, 2 юни 2018
      Истинският учител
      Той не търси публични изяви, не шуми около себе си и може никога да не чуете за него. Преди всичко той е Учител. Призванието му е да учи децата, което постоянно го мотивира да се усъвършенства.
      По природа е откривател и експериментатор - всеки ден опитва нещо ново в професията си, макар че нерядко ще го видите да работи в трудни условия, без елементарна техническа база.
      Неговото безспирно вдъхновение са децата, които обича. Прощава им всичко, но и непрекъснато изисква от тях, защото истинската обич е действие. Изразява я чрез ежедневните си усилия да подготви учениците си за Живота, да ги превърне в трудолюбиви, издръжливи и силни личности които успяват да постигнат мечтите си.
      Отдаден на професията си, той не измерва усилията си и не се съизмерва с колегите си. Не щади себе си, неуморно се раздава без остатък, но рядко получава помощ от другите, включително и от онези, които са задължени да му я оказват.
      В душата си е:
      - искрен - не умее да лицемерничи и да се нагажда, заради което понякога става неудобен;
      - честен – откровено казва онова, което мисли и чувства, независимо от последствията;
      - добронамерен и отзивчив - разбира всички, поставя се на мястото им, но него малко хора го разбират.
      Истинският учител е скромен и почтен човек – качества, които днес не са на почит. Не се стреми към звания, награди и почести. Не се бие в гърдите и не изтъква заслугите си, защото знае, че реалните резултати се разбират след години, а действителните успехи ще ги оцени не някой друг, а Времето.
      Това е портретът на Истинския учител, който е достоен човек и не се страхува да бъде себе си.
      Ако един ден го срещнете някъде и го разпознаете, кажете му:
      - Благодаря ти, Учителю! Благодаря ти, че те има тук и сега, в едно тежко и трудно време, в което знанието, истината, доброто и красотата са престанали да бъдат ценности. Сред едно объркано общество, неспособно да оцени достойнствата ти, и забравило, че ти дължи уважение и признателност за твоя труд и отдадеността ти към децата.
      И макар Истинският учител да не е свикнал да чува благодарствени думи, бъдете сигурни, че ще стоплите сърцето му.
  • 2
    Уж
    Ужас
    10 -15
    17:20, 28 май 2018
    С. Буково и училището му се развиват. Промяната е... Виж коментара
  • 3
    Хх
    Ххх
    13 -11
    18:04, 28 май 2018
    Кирякова от къде извира тази голяма злоба .?.
    Когато едно училище е защитено и във него учат 31 деца защо да не заслужава награда Директора и колектива? Нищо против другите училища и другите Директори.
    Кирякова ако така са решили от РУО-Плодив те знаят по-добре от Вас.
    А Вие когато пишете статии се научете да пишете поне правилно.
    • Пи
      питащ
      12 -6
      18:11, 28 май 2018
      ОПАААААААААААаа тук май някой от учителките е в защита.За 31 деца Директорката заслужява награда от самия бат бойко!!!!!! Смехориииииииии? Къде си бойко?????????????
  • 4
    Пи
    питащ
    15 -9
    18:07, 28 май 2018
    Питащият пита:
    1.Кое лице от това РУО констатира отличната атмосфера за работа в това училище?
    2.Така наречените ГЕРБАДЖИИ от РУО могат ли да кажат на кои от изброените критерии отговаря въпросната директорка?
    3.Ако РУО не може да отговори и го е срам да каже,че наградата е Политическа то Директорката да опише накратко постиженията си по посочените критерии!
  • 5
    Пи
    питащ
    12 -2
    18:15, 28 май 2018
    Кажете моля как се развива училището?
  • 6
    Uc
    Uchenik
    19 -10
    20:18, 28 май 2018
    Браво на будните граждани на община Първомай.
    браво Теди както винаги в твоя стил .
    Вие всичките когато пишете тези коментари защо не се замисляте,че
    г-н Здравчев и г-жа Генова заслужват много по-вече от тази награда на РУО Пловдив.
    • Ан
      ан
      6 -6
      11:33, 29 май 2018
      "По-вече" грамотност..И точно Вие ли казвате,че заслужават повече..Нямам думи
  • 7
    Мъ
    Мъка
    13 -10
    21:08, 28 май 2018
    Абе наградите ли ви са важни? Някой възрожденски даскал дали е злобял за пропуснати награди?
    Или неудалия се преподавател и куц хоноруван писач Теда пак ви в кара в платена, "тролска" интрига !?
  • 8
    Не
    незапозната
    16 -12
    21:31, 28 май 2018
    Г-жо Кирякова, под чия диктовка написахте този материал? Съзирам нечий стил в него. Стига с тази злоба, погрижете се да ни покажете и гледната точка на наградената директорка. Не ни налагайте вашето мнение/или това на този под чиято диктовка пишете/.Работата на журналиса е да показва всички гледни точки, защото иначе излиза жълто, ние можем да преценим и сами.
  • 9
    Ма
    Мадам
    13 -2
    21:55, 28 май 2018
    Гербер Герберу око изради! Ужас в публиката! Какво става в Гербаджииницата? Нали уж и буковската ханъма и Здравчев са бурбаджиики?
  • 10
    19
    1990
    15 -6
    22:23, 28 май 2018
    Майната им на РУО. България е на българите. Събуди се българино!
  • 11
    10
    100
    5 -9
    10:13, 29 май 2018
    Пак ли Катя Попова се е намесила и в това. До кога... Виж коментара
  • 12
    Пи
    ПИТАГОР
    4 -10
    15:52, 29 май 2018
    Ава мискини никой ни въ разиграва ва ве сами се ра... Виж коментара
  • 13
    12
    123
    15 -2
    19:13, 29 май 2018
    Що се пенявите за глупости, eй това не ви разбирам?Не виждате ли какъв материал с малки изключения, излиза сега от всички училища не само тук, ами в цялата държава? Това явление е в като в геометрията -теорема с условие и после следствие-щом децата не знаят, значи даскалите не могат да ги мотивират да учат! Не награди да им давате за някакви уж ''заслуги'' и ''постижения '' все си е тая-от училищата ви ще излизат неграмотни и ограничени хора! Как едно време нас ни мотивираха и Панайотов, и Маринов, и Желязков и Тонев и цялата плеада УЧИТЕЛИ от 60-те и 70-те години и не сме ги посрамили по света и казвам с гордост къде съм учил като те не ни учеха, за да получават награди ,а за да ни направят достойни БЪЛГАРИ!
    • 9 -1
      20:07, 29 май 2018
      Сега ученици и родители имат права, но не и задължения!
    • 11
      112
      6 -1
      10:51, 30 май 2018
      Ами Цветкова по литература в Кирил и Методий помните ли я?
      Веднъж влизамв е кабинета и на чина пред мен седалката беше подмокрена. Някой се беше изпуснал предния час. Знаех 5 урона напред ща неща, тишината в час беше норма, дисциплина. Не я обичах ама вече я разбирам
  • 14
    Ел
    Елена Добрева
    10 -6
    14:36, 30 май 2018
    Защо уважаемите граждани не искат да разберат, че и в малки населени места има достойни за награди учители и директори?! Някои от тях са по-достойни от градските по много показатели. Откъде извира тази злоба и завист? Нека поне един от селските директори да се почувства като "бял човек". В никакъв случай не омаловажавам заслугите на колегите на големите училища в града, за тях знае цялата община и област. Но и в селата живеят хора, нека и на тях да се отдаде заслужено уважение. Честито, колега Реджеб!
Последни новини