От х:

Днес в x:

18 °C

Хамбург налага първата забрана за дизели в Германия

Градската управа в Хамбург заяви в сряда, че е започнала да поставя знаци, ограничаващи движението на определени дизелови автомобили по дадени улици в града. Това е първата забрана за по-старите дизелови автомобили в голям немски град. Решението бе взето, като съдът в Германия обяви през февруари, че градските власти имат право да налагат подобни ограничения.

Екологичните власти в Хамбург заявиха, че тази седмица са поставили около 100 знака, които обявяват забраната на достъпа за дизелови автомобили до две улици в града. Табелите предлагат и указания за алтернативни маршрути.

Германските градове са под огромен натиск да предприемат мерки за чист въздух, за да намалят заболяванията, причинени от вредните емисии на автомобилите. Забраната за дизелите обаче е своеобразен удар по голямата гордост на страната – нейната автомобилна индустрия. Перспективата градовете в Германия и ЕС да забранят дизеловите автомобили ще има мащабни последици върху бъдещето на европейската автомобилна промишленост.

Хамбург все още чака да разбере от съда дали ще бъде разрешено властта да прилага забраната за всички автомобили с двигатели, които не отговарят на стандарта „Евро 6“, или само на далеч по-малкия брой, които не успяват да постигнат нормата „Евро 5“. „Очакваме да въведем забрана за карането [на дизелови коли] през май. Ето защо е необходимо да получим писмено изявление за решението от административния съд в Лайпциг“, каза Бьорен Марзан, говорител по околната среда в Хамбург.

Природозащитниците казват, че мерките в Хамбург не са достатъчни, защото са насочени само към избрани улици, където има станции за мониторинг на въздуха. Те се притесняват, че отклоненията в маршрутите ще накарат собствениците на дизелови автомобили да изминават по-дълги разстояния и на практика да отделят повече вредни емисии.

„Има само четири мониторингови станции в Хамбург и [въздухът] се оценява според техните резултати, въпреки че лимитите, определени от Европейския съюз, се нарушават в много части на града“, заяви Пол Шмид, говорител на Асоциацията за опазване на околната среда и опазване на природата в Хамбург.

Съдът обеща окончателно изявление до края на тази седмица. Очаква се по време на първоначалната фаза на забраната да не бъдат налагани глоби, което цели да позволи на шофьорите да свикнат с промяната.

Градската управа обмисля и други решения за подобряване на качеството на въздуха, като например разгръщането на мрежа електрически автобуси, но е стигнала до заключението, че частичната забрана за колите с дизелово гориво ще бъде най-ефективното решение.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини