От х:

Днес в x:

4 °C

Хамбург налага първата забрана за дизели в Германия

Градската управа в Хамбург заяви в сряда, че е започнала да поставя знаци, ограничаващи движението на определени дизелови автомобили по дадени улици в града. Това е първата забрана за по-старите дизелови автомобили в голям немски град. Решението бе взето, като съдът в Германия обяви през февруари, че градските власти имат право да налагат подобни ограничения.

Екологичните власти в Хамбург заявиха, че тази седмица са поставили около 100 знака, които обявяват забраната на достъпа за дизелови автомобили до две улици в града. Табелите предлагат и указания за алтернативни маршрути.

Германските градове са под огромен натиск да предприемат мерки за чист въздух, за да намалят заболяванията, причинени от вредните емисии на автомобилите. Забраната за дизелите обаче е своеобразен удар по голямата гордост на страната – нейната автомобилна индустрия. Перспективата градовете в Германия и ЕС да забранят дизеловите автомобили ще има мащабни последици върху бъдещето на европейската автомобилна промишленост.

Хамбург все още чака да разбере от съда дали ще бъде разрешено властта да прилага забраната за всички автомобили с двигатели, които не отговарят на стандарта „Евро 6“, или само на далеч по-малкия брой, които не успяват да постигнат нормата „Евро 5“. „Очакваме да въведем забрана за карането [на дизелови коли] през май. Ето защо е необходимо да получим писмено изявление за решението от административния съд в Лайпциг“, каза Бьорен Марзан, говорител по околната среда в Хамбург.

Природозащитниците казват, че мерките в Хамбург не са достатъчни, защото са насочени само към избрани улици, където има станции за мониторинг на въздуха. Те се притесняват, че отклоненията в маршрутите ще накарат собствениците на дизелови автомобили да изминават по-дълги разстояния и на практика да отделят повече вредни емисии.

„Има само четири мониторингови станции в Хамбург и [въздухът] се оценява според техните резултати, въпреки че лимитите, определени от Европейския съюз, се нарушават в много части на града“, заяви Пол Шмид, говорител на Асоциацията за опазване на околната среда и опазване на природата в Хамбург.

Съдът обеща окончателно изявление до края на тази седмица. Очаква се по време на първоначалната фаза на забраната да не бъдат налагани глоби, което цели да позволи на шофьорите да свикнат с промяната.

Градската управа обмисля и други решения за подобряване на качеството на въздуха, като например разгръщането на мрежа електрически автобуси, но е стигнала до заключението, че частичната забрана за колите с дизелово гориво ще бъде най-ефективното решение.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини