От х:

Днес в x:

Откриха как червата предизвикват мозъчни заболявания

Изследване разкрива нова връзка между червата и мозъка, показвайки сложното взаимодействие, при което страничните продукти от микроорганизми, живеещи в червата, влияят на прогресията на невродегенеративните заболявания.

Изследователите от бостънската Brigham and Women's Hospital (BWH) са използвали както животински модели, така и човешки клетки от пациенти, за да активират ключовите участници в черво-мозъчната връзка, както и във взаимодействието на имунните клетки и мозъчните клетки. Тяхната нова публикация дефинира противовъзпалителен път, който може да доведе до откриването на терапии за множествена склероза и други неврологични заболявания.

"Тези открития дават ясно разбиране за начина, по който червата въздействат върху клетките от централната нервна система в мозъка", казва авторът д-р Фрациско Кинтана от Центъра за неврологични заболявания "Ан Ромни" в BWH. "Сега, когато имаме представа за участващите играчи, можем да започнем да разработваме нови терапии."

Новото изследване се фокусира върху влиянието на чревните микроби върху два типа клетки, които играят основна роля в централната нервна система - микроглиа и астроцити. Микроглиите са неразделна част от имунната система на организма, отговорни за изчистването и отстраняването на плаки, увредени клетки и други материали, които трябва да бъдат изчистени. Но микроглиата също може да отделя съединения с невротоксично действие върху мозъчните клетки, известни като астроцити. Това увреждане се счита, че води до много неврологични заболявания, включително множествената склероза.

Учените от Бригъм вече са проучили връзката между червата и мозъка, изследвайки множествената склероза. Някои проучвания вече установиха че странични продукти от чревния микробиом могат да стимулират увреждането в мозъка.

Новото изследване е първото, което докладва как микробните продукти могат да действат директно върху микроглиите, за да се предотврати възпалението. Екипът съобщава, че страничните продукти, които микробите произвеждат, когато разграждат хранителното вещество триптофан (аминокиселина в пуешкото месо, бананите, тиквените семки и други храни) могат да ограничат възпалението в мозъка чрез тяхното влияние върху микроглиите.

Екипът учени изследва микроорганизми и влиянието на промените в диетата при мишки с множествена склероза. Те открили, че съединенията, получени от разграждането на триптофан, могат да пресекат кръвно-мозъчната бариера, като активират противовъзпалителен път, който ограничава невродегенерацията. Изследователите също са изследвали проби от човешки мозък с множествена склероза и открили доказателства за същия път и участници в процеса.

Активирането на същия път неотдавна беше свързано с болестта на Алцхаймер и глиобластома. Центърът за неврологични заболявания "Ан Ромни" работи по откриването на терапии за тези заболявания, както и болестта на Паркинсон и ALS (болестта на Гериг).

"Вероятно механизмите, които открихме, са свързани с други неврологични заболявания, освен множествената склероза", казва Кинтана.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ня
    няма нищо чудно
    5 0
    14:13, 18 май 2018

    Все повече се коментира от известни учени колко е важна работата на червата за здравето на мозъка. Проблемите обикновено започват от червата.Ако не искате да се чувствате зле обръщайте повече внимание на червата си.И не поглъщайте всякакви хапчета които ви препоръчват в рекламите по телевизията.Хора, бъдете разумни.Рекламите са средство за да ви накарат да купувате, но вие мислете и се хранете здравословно, не слушайте съветите от рекламите.Нали не си въобразявате че има полезни омега 3 мастни киселини в маргарина!!!Мислете!

Още новини

Последни новини