От х:

Днес в x:

387 души обявиха доходи над 1 млн. лв. Преглед на печата

24 часа

До 1 минимална заплата за инвалиди с 90%

Преди да получат помощта, хората с увреждания ще минават индивидуална социлна оценка. Тя ще отчита достъпа на всеки човек до образование, обучение, заетост, социални услуги, дали има нужда от предоставяне на парични средства и медицински изделия.

Сега държавата отпуска 930 лв. на децата с 90 и над 90% увреждания. Помощта за тези между 70 и 90 процента е 450 лв., а тези с между 50 и 70% получават 350. Когато навършат 18 г. обаче, държавата спира помощта и родителите автоматично остават на около 200 лв.

От години майките на деца с увреждания настояват за адекватна помощ. Те искат всеки родител да може да избере дали да се грижи за детето си и да получава пари за това, или да ходи на работа, като наеме личен медицински асистент за детето. Така майките ще могат да ходят на работа, а не да се превръщат в заложници и да чакат помощи от държавата. Те искат и включване в общността - като се започне от детската градина, премине се през училището, университета и се стигне до пазара на труда.

Труд

387 души обявиха доходи над 1 млн. лв.

Годишни доходи в размер над 1 млн. лв. обявиха 387 души с подадените от тях данъчни декларации за 2017 г., сочат данните на НАП от обработените досега формуляри. Това може да са както еднолични търговци и земеделски производители, така и хора със свободни професии като адвокати и певци. С времето броят на хората, които изкарват над 1 млн. лв. на година, сериозно се увеличава. Например доходи над 1 млн. лв. за 2013 г. са обявили само 147 души. За последните четири години броят на хората, които изкарват такива високи доходи, е нараснал над два пъти. В тези данни не са включени хората, които работят само на заплата и получават допълнителни бонуси от работодателя, като шефовете на големи компании, защото те не са длъжни да подават годишна данъчна декларация.

1834 души са посочили в данъчните си декларации, че харчат над 80% от парите си по електронен път и са поискали от хазната да им бъдат върнати 100,92 хил. лв., сочат данните на НАП.

Монитор

Арестантите в килията двойно повече от осъдените

Арестантите, които са задържани в килиите, докато тече разследването срещу тях, са двойно повече от осъдените. Това показват данните от доклада на Министерство на правосъдието за 2017 г. Според статистика зад решетките годишно у нас престояват близо 22 000 души.

Две трети от тях лежат в килиите без присъди, тъй като разследванията срещу тях все още са висящи, но за по-голямата част от задържаните съдът е решил, че е опасно да стоят на свобода, докато се чака да стартира дело срещу тях, пресмята в. "Монитор".

Причините за това са две - първата и най-прозаичната е, че могат да се опитат да избягат или да извършат друго престъпление, докато са на свобода.

Стандарт

По-малко обещания, повече проекти

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в София, сама по себе си беше постигане на възможното - както от гледна точка на участието, така и на постигнатите резултати. Тя реанимира Солунския дневен ред след 15 години прекъсване. Западните Балкани отново излязоха високо в дневния ред на ЕС. От тази гледна точка, като събитие, срещата изпълни своето предназначение. Най-вероятно тя ще остане референтна оттук нататък както беше Солунският дневен ред, защото отбеляза завръщане към темата.

Големият въпрос обаче е свързан не със събитието, а с процесите и политиките - дали това председателство ще генерира процеси в региона и в Евросъюза, които да покажат, че това не е епизод, не е реверанс, а реални намерения на ЕС.

Сега

Дребни чиновници ще декларират яхти и самолети

Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита. Новоприетият документ по антикорупционния закон предизвика силна тревога и недоумение у Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС), обяви то и поиска от депутатите да опростят декларациите.

Капитал дейли

Българската балканиада

През април гръцкият външен министър Никос Кодзиас кацна в Скопие за среща с македонския си колега Никола Димитров. Ако тази новина не ви се струва важна, то вероятно не сте в течение на така типичните за Балканите непримирими междусъседски спорове. Ключовото в случая е, че Кодзиас е първият гръцки политик от 2006 г. насам, взел разстоянието между двете столици със самолет вместо с автомобил. Причината е, че Скопие се съгласи да смени името на летището си. То вече не се казва "Александър Велики" и съответно Атина свали табуто нейни официални представители да кацат там. Финално решение за името на Македония обаче още няма.

Дума

БСП: Караниколов да си ходи заради ЧЕЗ

Заради несериозното отношение по казуса с продажбата на ЧЕЗ БСП настоява икономическият министър Емил Караниколов да се раздели с поста си. Според социалистите шефът на ББР Стоян Мавродиев също трябва да бъде отстранен заради наглото отношение, лъжите и прикриването на информация.

След двучасови дебати депутатите приеха доклада на комисията за ЧЕЗ, в който един от изводите е, че "Инерком" на Гинка Върбакова не става за стратегически инвеститор. Шефът на комисията Жельо Бойчев от БСП се възмути, че чешката страна е дала много повече информация и документация по сделката, отколкото българските институции.

Днес БСП ще внесе в КЕВР събраните подписи от гражданската инициатива с искане държавата да отмени сделката за ЧЕЗ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини