От х:

Днес в x:

2 °C

Хасковлии броят врабчетата в Градската градина

Изображение 1 от 6

  Хасково ще се включи във второто преброяване на врабчетата, което се организира днес в цялата страна от Българското дружество за защита на птиците. Орнитологът от БДЗП Стойчо Стойчев е водещ на инициативата, която ще е в Градската градина в Хасково. Той запозна учениците от клуба по орнитология в училище "Гео Милев" в кърджалийското село Конево с методиката на броенето на птиците, след което децата с ентусиазъм се включиха в преброяването на врабчетата. 

  Доброволци от различни краища на страната броят пернатите градски обитатели през целия ден и тази година. Кампанията има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

  Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистриратe на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят няколко минути, за да запишат данни си. На сайта има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. Има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

  Кампанията „Ние броим врабчетата“ стартира за първи път през 2017 година.

  На 8 април тогава 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета.

  През 2018 година преброяването е изместено с месец по-късно, за да се направи съпоставка дали съществуват закономерности в разпространението на врабчетата, тъй като по това време на годината и трите вида със сигурност вече гнездят.

  Анализът на данните, събрани от преброяването преди година показва, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за гнездене и хранене.

  От БДЗП сега ще сравняват този анализ с получените данни от настоящото преброяване, за да разберат дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ив
   Иванова
   4 0
   09:36, 12 май 2018
   Аз ще броя на "Ямача".
  • 2
   Му
   Мухобройци
   8 -2
   09:50, 12 май 2018
   Как се броят врабчета, които долитат и отлитат от определено място? Чувствам европейски ценности в цялата работа!
  • 3
   Ед
   една хасковлийка
   8 -1
   10:21, 12 май 2018
   Винаги с информация в последната минута дето се вика публикувате. Днес ще е преброяването, кога човек да се регистрира и т.н. в сайта и да брои после..Можеше и в Понеделник да го публикувате, че в Събота е имало.. няма проблем! :))
  • 4
   АК
   А кога
   11 -2
   10:25, 12 май 2018
   ще броим хората,че са на изчезване?
   • Йу
    Йух, голям
    0 0
    02:19, 13 май 2018
    Тъй като не си конкретизирал, хората далеч не са на изчезване.
  • 5
   Ст
   статистика
   2 0
   11:23, 12 май 2018
   Поне 3 са
  • 6
   Ди
   Дичо
   12 -1
   13:29, 12 май 2018
   Да преброим "мангустите" в "Република" - поне да знаем колко са!
  • 7
   Ке
   Кенанския Маймун
   0 0
   12:41, 13 май 2018
   Българина е голям хайванин - в градината ми идват и гнездят 20 вида птички и всяка сутрин от 4 часа нататък е лудница - песни , танци :))
   Само в България са останали сиганета и мутрета (гълъби и врабчета)

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини