От х:

Днес в x:

8 °C

НС удължи срока за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси

Народните представители удължиха срока за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси на задължените лица пред Антикорупционната комисия до 8 юни. Това стана с поправка в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. 

В мотивите си вносителите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС обясняват поправката с краткия срок за подаване на декларацията и големият брой обстоятелства, които трябва да се декларират. Това е втора поправка на Антикорупционния закон от приемането му в началото на годината, когато се удължи срокът за общинските съветници за деклариране на несъвместимост. 

Заради това Тодор Байчев от БСП атакува управляващите:

"И ако нашето законодателство е една матрица, антикорупционен закон, дава една постоянна грешка в законодателството ни. Това са вече вторите промени и се дължат именно на нескопосания закон, който беше изготвен и гласуван."

Данаил Кирилов от ГЕРБ възрази на упреците на опозицията:

"Когато нещо се прилага за първи път, то има необходимо време, за да сработи. Очевидно този закон ви плаши и по тази причина твърдите, че това е лошо или не знам какво  законодателство."

Народното събрание ще възложи на правителството да приеме позиция по новите европейски мерки, които налагат ограничения на българските превозвачи. Проектът за решение ще бъде обсъден в рамките на днешното пленарно заседание. В мотивите си представители на всички парламентарно представени сили посочват, че Законодателният пакет за мобилост представлява пряка заплаха от фалит на стотици български превозвачи. Народните представители призовават правителството да заеме позиция в подкрепа на исканията на превозвачите. 

По време на редовния парламентарен контрол 9 министри ще отговарят на депутатски въпроси.

Пръв на трибуната ще застане министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Сред въпросите към него е как органите на реда осъществяват превенция на разпространението на наркотици сред подрастващите и какви мерки се вземат срещу футболното хулиганство. 

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отчете изпълнението на оперативните програми до края на годината, а просветният министър Красимир Вълчев – финансирането на училищата в системата на средното образование. На въпроси ще отговарят още министърът на земеделието Румен Порожанов, на труда и социалната политика – Бисер Петков, на икономиката – Емил Караниколов, на правосъдието – Цецка Цачева и на енергетиката – Теменужка Петкова. На парламентарната трибуна ще застане и здравният министър Кирил Ананиев, за да обясни как Здравната каса реимбусира медицински изделия и липсват ли специалисти в лекарските експертни комисии. 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини