От х:

Днес в x:

25 °C

Чешкият премиер милионер разследван от ЕК за конфликт на интереси

Чешкият премиер милионер Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в страната си, може да стане първият европейски политик, засегнат от новата европейска процедура срещу конфликта на интереси.

Бабиш все още е собственик на конгломерата "Агроферт" с дейност в химическата индустрия, хранително-вкусовата промишленост и медиите), според подновените обвинения срещу него. Конгломератът е бил прехвърлен формално от премиера на доверителни фондове в съответствие със законовите изисквания. Но процедура, начало на която поставят миналата година антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" и от опозиционната Партия на пиратите, подновява обвиненията.

"Агроферт" получава средства от европейски фондове, от чешки фондове и изпълнява обществени поръчки. Бабиш е в конфликт на интереси във всички тези операции и те трябва да бъдат преустановени", казва ръководителят на чешкия клон на "Трансперънси интернешънъл" Давид Ондрачка пред FP.

Премиерът вече е обект на разследване за предполагаемо незаконно получаване на европейски субсидии, свързано с хотелския му комплекс "Щъркелово гнездо". Бабиш отхвърли всички обвинения и заяви, че това е "клеветническа кампания" на политическите му опоненти.

"Трансперънси интернешънъл" и Партията на пиратите са отправили питане до Европейската комисия дали "Агроферт" има право да получава европейски средства, ако Бабиш продължава де факто да контролира компанията. Те са подали и жалба в кметството на Черношице, недалеч от Прага, където е постоянният адрес на Бабиш, с твърдението, че той нарушава чешкия закон за конфликтите на интереси в качеството си на собственик на медии. 

Отговорът на юристи на ЕС в станал достояние на обществеността документ е, че правителствени служители нямат право да се ползват от субсидиите на ЕС, предназначени за обществата, които управляват.

Комисията е спряла субсидиите за "Агрофорт". Нейни експерти извършват одит на въпросните компании. Окончателното решение на Комисията се очаква през април. Тя ще провери и субсидиите, предоставени на чешката компания от 2014 г., в който период Бабиш бе финансов министър в правителство начело със социалдемократите.

"Трансперънси интернешънъл" използва и данните, намерени в регистрите за действителна собственост, въведени миналата година от ЕС, за да се бори срещу прането на пари. Терминът "действителна собственост" се отнася за хора, които имат права върху капитали, въпреки че капиталите юридически принадлежат на другиго.

Според Ондрачка "можем да кажем, че ЕС съфинансира един олигарх, който печели поредица от избори в страна членка".

Това е първият голям случай след влизането в сила на директивата, въвела по-строги правила за конфликтите на интереси, коментира независимият политически анализатор Иржи Пехе.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
03 юли 2020
Последни новини