От х:

Днес в x:

Франция провела военно учение по ядрено възпиране

Франция е извършила рядка симулация на операция по ядрено възпиране. Това съобщи вчера министерството на въоръжените сили на страната. Не се посочва кога точно се е състояло военното учение.

По време на продължилата 11 часа симулация са извършени всички фази на нападателна операция, включително боен самолет "Рафал", както и e извършено презареждане на самолети във въздуха..Подобни симулационни учения се провеждат рядко, защото включват и изстрелване на реална ракета, но без боен заряд, каза говорителят на френските ВВС полк. Сирил Дювидие.

Учението е проведено на фона на притесненията във връзка с обявеното от Вашингтон излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег - ключов инструмент по сдържане на надпреварата в стратегическото въоръжаване.

Френският възпиращ ядрен арсенал съдържа300 заряда, предназначени за изстрелване с ракети от подводници или за пускане от бойни самолети. Неговата поддръжкаструва на страната около 3.5 млрд. евро годишно. Франция ще модернизира ядрения си арсенал до 2020 г., за което са предвидени 5 млрд. евро 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини