От х:

Днес в x:

На какво се дължи приказната красота на Памуккале

Изображение 1 от 2

    Памуккале е природна забележителност в Турция, която привлича огромен брой туристи от всички краища на света. Мястото се намира в провинция Денизли, а името му в превод означава „замък от памук“.

    Благодарение на тектонични движения в падината на река Мендерес в миналото са се случвали множество земетресения. Вследствие се получават множество минерални извори.

    Водни струи идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Заради голямото количество варовик се е образувал Памуккале.

    Мястото наподобява замръзнал водопад и е изключително красиво. Според легендите Клеопатра е посещавала Памуккале, а туристите имат възможността да се потопят в нейния извор.

    Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37 °C достига повърхноста, и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси.

    Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви.

    Източник: dariknews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини