От х:

Днес в x:

Етна потъва в морето и заплашва с огромни разрушения

Дори най-страшните сили на природата не могат да избегнат физичните закони – огнената пещ, позната като вулкана Етна, бавно потъва в Средиземно море, сочат последните изследвания.

Сега за пръв път учените успяват да наблюдават движението на вулкана, благодарение на над 100 GPS станции, разположени по склоновете на Етна. Те регистрират данни за местоположението на вулкана през последните 11 години.

Потъването е бавно, но необратимо, твърдят учените. С напредване на процеса жителите в района около Сицилия ще бъдат изложени на опасност, това важи и за ордите туристи и учени, които често се стичат тук, за да се насладят на природния феномен.

Предишни изследвания върху отдавна изгаснали вулкани сочат, че подобни потъвания водят до катастрофални свлачища на по-късен етап.

“Непрекъснатото движение може да допринесе за огромни свлачища по бреговете около Етна, което на свой ред ще предизвика разрушителни цунамита в района ”, казва водещият изследовател Джон Мъри.

Потъването ще създаде проблеми и за вулканолозите, според Мъри, защото за тях ще е по-трудно да предвидят кога ще е следващото изргиване и в коя посока ще бъде изхвърлена лавата.

Изригвания с различна сила и от различен вид стават на всеки няколко години. За изследователите е жизненоважно да разчетат правилно знаците за случващото се.

Не съществува непосредствена опасност, макар учените да се нуждаят от по-детайлни изследвания върху Етна, за да не бъдат хванати неподготвени от изненадващо изригване, свлачище или цунами.

Данните сочат, че вулканът се движи в посока изток-юг-изток, под наклон от 1-3 градуса. Премества се леко към град Джаре, разположен на 15 км разстояние.

Освен данните, събрани на място, изследователите създали копие на вулкана в лабораторията, за да проучат по-добре случващото се.

Със средна скорост от около 14 мм на година, жителите на Джаре няма нужда да си опаковат багажа, но опасност ще се появи, ако в резултат на бавното движение започне да се трупа напрежение, което в крайна сметка да доведе до по-големи промени в пейзажа.

“Ако след 10 години скоростта се удвои, това ще е предупредителен знак, но ако намалее наполовина, това ще означава, че няма нищо тревожно”, казва Мъри.

Тук не става въпрос само за Етна, измерванията, направени от Мъри и екипа му, може да се окажат полезни и за други вулкани по света. Те ще отговорят на въпроса какви промени във вулкана би могла да предизвика топографията на терена.

В този случай учените смятат, че слабите седименти под Етна може да улесняват потъването на 3 329-метровия вулкан. В крайна сметка това би могло да доведе до срутване на склона, но екипът подчертава, че няма място за паника.

С подобни редовни изригвания, е трудно да се предвиди какви промени ще възникнат в Етна в бъдеще.

Близо 1 милион души живеят в района около вулкана, затова унищожаването на домовете и загубата на човешки животи ще бъдат катастрофални.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини