От х:

Днес в x:

АПИ предупреди за поледици, КАТ ще затваря пътища

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждават за опасност от поледици през следващите дни и възможни затваряния на пътни участъци.

Поради очакваната рязка промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и валежите от дъжд в следващите дни, агенцията апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост.

Има опасност от поледици. Настилките се обработват постоянно, но за безопасността на пътуващите при сериозна промяна в условията за пътуване, АПИ и "Пътна полиция" ще спират движението на всички превозни средства в участъците с опасност от поледици.

Заради очаквания засилен трафик днес следобед АПИ забрани движението на тирове по магистралите и най-натоварените пътища от 16 до 20 часа. Същата забрана ще бъде наложена и на 5 март. За улесняване на трафика по пътя през Владая днес има две ленти на изход от София и две ленти на вход на 5 март.

Свалете си мобилното приложение на АПИ 

АПИ съветват шофьорите да си свалят мобилното приложение на агенцията, чрез което да се информират за обстановката по пътищата през мобилните си телефони. Информацията за близо 20 хиляди километра републикански пътища се предоставя чрез интерактивна карта и отразява реалната обстановка по пътните участъци.

Мобилното приложение има редица функционалности - съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, обходни маршрути и други.

Когато гражданин подаде сигнал за проблем или нередност на пътя чрез приложението, той се обработва веднага.

От АПИ посочват като особено важно предимство на приложението т. нар. режим "безопасност". При неговото активиране мобилният телефон може да отчете претърпян пътен инцидент, чрез силната вибрация и рязкото намаляване на скоростта. Ако потребителят не отговори на автоматичния екран, който се активира след инцидента, приложението автоматично подава сигнал до Ситуационния център на АПИ, че е необходима помощ, посочвайки точната локация на пострадалия.

Досега над два милиона са посещенията в платформата на пътното мобилно приложение LIMA на АПИ.  То е било изтеглено от близо 150 хил. потребители на мобилните им телефони.

Времето през празничните дни

През нощта и утре в сутрешните часове ще преобладава облачно време и на много места все още ще има валежи от дъжд, в Северна България дъждът ще се примесва със сняг. Ще има условия за образуване на поледици и заледявания, сочат данните на  НИМХ-БАН.

Минималните температури ще са от минус 5 - минус 2 градуса на много места в северните райони от страната до 0 - 5 градуса - в южните райони и по Черноморието.

По-късно през деня преваляванията ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите ще са в широки граници от 3 - 7 градуса - в Северна, до 8 - 13 градуса - на места в Южна България.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд. След обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен вятър от запад-северозапад. Преди обяд ще има превалявания от сняг, под около 1700 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6 градуса, а на 2000 метра - около нула градуса.

В неделя времето ще се задържи предимно облачно, на много места с валежи, предимно от дъжд. В сутрешните часове на места в Северна и Западна България ще превали и сняг, възможни са поледици. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток и с него ще проникне студен въздух.

Максималните температури ще бъдат от нула градуса в североизточните райони до 15 градуса в крайните югозападни райони, а минималните - между минус 5 и нула градуса.

В понеделник ще се задържи предимно облачно. След временно спиране на валежите от юг отново ще завали дъжд и валежната зона бързо ще обхване страната. Вятърът от югоизток ще се усили.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини